Jozua Kimih sa saigračima (©Reuters)
Jozua Kimih sa saigračima (©Reuters)

Nekima je sedam srećan broj, a Bajernu samo jednom radosno kolo u sedam godina

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 13:58

Leverkuzen protiv fenjeraša za povratak na čelo Bundeslige

Štutgart se u subotu popeo na vrh Bundeslige, sa kojeg u nedelju može da ga zbaci samo Leverkuzen. Bajer će na svom terenu dočekati fenjeraša Keln. Bajern Minhen je dva puta remizirao u poslednje tri utakmice i nalazi se na petom mestu, a ako želi da ostane u kontaktu sa Švabama treba da savlada Frajburg.

Za neke je sedam srećan broj, ali ne baš za minhenskog giganta. To je zato što je u poslednjih sedam sezona, kada je nastupio sedmi dan Bundeslige, samo jednom osvojio tri boda. Lani je poražen od Augzburga, potom Ajntrahta, dok je 2020. savladao Dortmund. Prethodno su kobni bili Hofenhajm, Menhengladbah, a desili su se i remiji sa Hertom i timom iz Frankfurta.

Izabrane vesti

U kontekstu nekoliko izostanaka i uticaja zahtevnog rasporeda, Bajernu sigurno neće biti lak zadatak da prepravi ovu statistiku na bolje, iako mu ove godine rival možda neće delovati tako neprobojno kao prethodnih sezona.

U svakom slučaju, puleni trenera Kristijana Štrajha sigurno ne pokazuju loše rezultate. Ukratko, ponekad se nađu u nekakvom proseku, zbog čega su pre subotnjeg programa bili na osmom mestu na tabeli. Podsetimo, prošlu i prethodnu godinu uvek su završavali na najmanje šestom mestu, a voleli bi da bar ove godine ponove tu poziciju. Za sada su ispod granice dugoročnih ciljeva.

17.30: (1,18) Bajern Minhen (9,00) Frajburg (15,0)

Bavarci definitivno ne treba da potcenjuju Frajburg. Ne tako davno su minhenski tim i sastav podno Švarcvalda doživeli poraze pred svojim navijačima, kada su se krajem aprila međusobno borili za plasman u polufinale DFB Pokala, kao i u Bundesligi. S druge strane, ligaški skor jasno ide u prilog bavarskom klubu. Poslednji put je pao u sukovu sa Brajsgau Brazilcima 2015.

Strateg Bajerna Tomas Tuhel generalno može da bude zadovoljan trenutnim rezultatima. Tačnije rečeno, njegov tim je po svemu sudeći još daleko od idealnog, a s druge strane, prilično pristojno izgleda u većem delu mečeva. Barem što se tiče rezultata. Pre nedelju dana Bavarci su uspeli da preokrenu neprijatnu situaciju na terenu Lajpciga i osvoje bod, a ugrabili su i pobedu u Kopenhagenu u Ligi šampiona tokom sedmice.

U svakom slučaju, ono što je Tuhela veoma naljutilo je program nemačke reprezentacije. Nekoliko njegovih igrača moraće da prisustvuje prijateljskim utakmicama u SAD, a duga putovanja, i ne samo to, mogu da uzmu danak.

"Ovde nećete naći nikoga kome se to dopada. U jednom trenutku ćete odjednom imati sve više utakmica ovde. EURO se proširio, Svetsko prvenstvo će se proširiti. Osim toga, igraće se na mestima udaljenim hiljadama kilometara. Jednostavno nećete naći klub, trenera koji misli da je to dobro. Nećete naći ni igrača koji bi vam rekao da će sa takvim rasporedom dostići granice učinka", rekao je ljutito Tuhel.

15.30: (1,28) Bajer Leverkuzen (5,90) Keln (9,50)

Leverkuzen će zahtevni program između dve međunarodne pauze zaključiti u regionalnom derbiju. U njemu će odmeriti snage sa Jarčevima iz Kelna, koje bi trebalo da pobedi, bar gledajući tabelu Bundeslige. Međutim, poslednji međusobni obračun pokazao je da pretpostavke sa papira možda neće imati veliku težinu u sukobu rivala.

Takođe u maju ove godine, Keln je otišao na Baj Arenu kao slabiji tim. Ipak, uspeo je da iznenadi Leverkuzen i zahvaljujući pobedi od 2:1 obezbedi miran san u najvišem nemačkom takmičenju. Bajer je tada jurio plasman u evropske kupove, i tek nekoliko nedelja kasnije, na kraju sezone, konačno je proslavio plasman u Ligu Evrope.

Bajer se u njoj bori upravo ove jeseni. U četvrtak je Verkself igrao u Moldeu, posle čega je učvrstio vođstvo u Grupi H Lige Evrope. Ipak, mora brzo da pređe na derbi, koji sledi samo tri dana posle pohoda na severu Evrope.

"Danas ćemo se oporaviti, a od sutra idemo punom snagom u derbi", rekao je trener Leverkuzena Ćabi Alonso na konferenciji za novinare u petak.

Keln je prošle godine igrao u evropskim kupovima, a ove samo domaća takmičenja. Ipak, slobodniji raspored mu ne ide mnogo na ruku, naprotiv, zajedno sa Majncom i Bohumom je jedini tim u Bundesligi bez pobede u tekućoj sezoni.

"Znamo da trenutno ne izgleda dobro. Momci žele, to se vidi na treningu. Ali trenutno nismo u mogućnosti da to pretvorimo u uspeh", brine strateg Jarčeva Štefen Baumgart.

Sada su karte drugačije podeljene nego u slučaju sukoba u maju, u kojem je Keln prošao znatno bolje. Ovog puta Jarčevi se muče, a Leverkuzen deluje zastrašujuće. Bajer nije izgubio nijednu utakmicu od početka sezone, a čak je bio i vodeći na tabeli Bundeslige pre početka sedmog kola.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

BUNDESLIGA – 7. KOLO

Petak

Borusija Menhengladbah - Majnc 2:2 (1:1)

/Nojhaus 22, Skali 88 - Gruda 26, Barkok 75/

Subota

Augzburg - Darmštat 1:2 (0:0)

/Demirović 86 - Skarke 51, Kempe 70pen/

Borusija Dortmund - Union Berlin 4:2 (1:2)

/Filkrug 7, Šloterbek 49, Brant 54, Rajerson 71 - Gosens 9, Bonuči 31pen/

RB Lajpcig - Bohum 0:0

Štutgart - Volfzburg 3:1 (0:1)

/Girasi 67pen, 78, 82 - Gerhart 34/

Verder - Hofenhajm 2:3

/Šmid 17, Stage 90+1 - Bajer 8, Premel 29, Bolter 90+2/

Nedelja

15.30: (1,28) Bajer Leverkuzen (5,90) Keln (9,50)

17.30: (1,18) Bajern Minhen (9,00) Frajburg (15,0)

19.30: (1,80) Ajntraht Frankfurt (3,70) Hajdenhajm (5,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBajern MinhenFrajburgBajer LeverkuzenKeln

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara