Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Nema više šta da se čeka - Poljaci idu na sve ili ništa

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.06.21. | 13:57

Švedska već sigurna u osmini finala Evropskog prvenstva

Još četiri ulaznice za osminu finala Evropskog prvenstva su na lageru i večeras će da dobiju svoje vlasnike. Situacija u Grupama E i F je zamršena i jedino je poznato da su Švedska i Francuska sigurni, ostali ne smeju da izgube. Jedan od najintrigantnijih susreta dana biće upravo između Švedske i Poljske, koja se nadala boljem učinku, i nije kasno da ga popravi. Poslednje je kolo grupne faze i prostora za kiks Roberta Levandovskog i drugova nema.

Grupa E je jedna od najujednačenijih na smotri najboljih kontinentalnih selekcija, u kojoj su sve četiri reprezentacije u tri boda razlike i svaka selekcija - osim Skandinavaca koji su sigurni - može da se plasira u nokaut fazu direktno, bez da zavisi od drugih.

Izabrane vesti

Švedska je lider sa četiri boda i pobeda nad Poljacima bi je ostavila na čelu. Selekcija Janea Andersona uspela je da posed lopte Španije učini beskorisnim i stigne do boda na startu, a potom je u drugom kolu iskoristila raspoloženje Aleksandera Isaka protiv Slovačke kako bi overila prolaz dalje. To je prvi put na Evropskom šampionatu od 2004. godine da su plavo-žuti prošli prvu fazu, pošto su u naredna tri učešća na kontinentalnom turniru završavali takmičenje u grupi.

18.00: (2,80) Švedska (3,05) Poljska (2,75)

Mreža Šveđana se još nije tresla na prvenstvu, a ukoliko u obzir uzmemo prijateljske i kvalifikacione utakmice uoči turnira, na sedam proteklih duela primili su samo jedan gol.

Poljska je, s druge strane, u potpunosti podbacila na startu u porazu od Slovačke, ali se donekle iskupila remijem sa Španijom, te će u poslednjoj rundi morati da ide na sve ili ništa, kako bi pronašla svoje mesto među 16 najboljih timova Starog kontinenta. Međutim, tradicija nije na strani selekcije Paola Souze. Poljska nije dobila nijedan od poslednjih sedam međusobnih susreta sa Švedskom, a skandinavska reprezentacija je u tom opsegu ostvarila gol-razliku 18:3.

Dodajmo i malo kalkulacija, jer vredi videti da li Šveđanima uopšte odgovara da budu prvi. Primera radi, zna se da će im rival u nokaut rundi biti Hrvatska ako završe kao drugoplasirani. No, Andersonovi momci će da budu prvi u Grupi E u slučaju pobede nad Poljskom, a ako izgube od nje, a Slovačka remizira sa Španijom, videćemo neobičnu situaciju na tabeli. Poljska, Švedska i Slovačka bi prošli dalje, pošto bi imali po četiri boda, a Španija bi ispala kao poslednjeplasirana.

Sa druge strane, trijumf Poljske sa 1:0 bi gurnuo Slovačku na prvo mesto, Levandovski i drugovi bi bili drugi, a Šveđani treći. Ako Poljska trijumfuje sa 2:1, 3:2 ili bilo kojim drugim rezultatom sa jednim golom razlike, onda će ona da bude prva, Švedska druga, a Slovačka treća. Međutim, ako Poljska slavi sa dva ili više golova razlike, Slovacima bi remi bio dovoljan za drugu poziciju.

Uoči presudnih 90 minuta za Poljsku, u tim se vraća Gžegož Krihovijak koji je odslužio suspenziju i preskočio remi sa Španijom zbog isključenja u uvodnoj utakmici. S obzirom na to da su Kšištof Pjontek i Arkadijuš Milik, dva uobičajena partnera kapitena i najboljeg strelca ekipe Roberta Levandovskog, - isključeni iz akcije i van turnira, Karol Sviderski još jednom treba da startuje kao deo poljske navale.

U međuvremenu, švedski mediji su vršili pritisak da napadač Majnca Robin Kvaison zameni veterana Markusa Berga u postavi, ali Jane Anderson će gotovo sigurno ostati dosledan u proverenu formaciju 4-4-2. Prošle nedelje Dejanu Kuluševskom i Matijasu Svanbergu je odobreno da se vrate u akciju posle samoizolacije zbog Kovid-19.

ŠVEDSKA - POLJSKA, 18.00

Sankt Peterburg

Stadion: Gasprom Arena

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Švedska (4-4-2): Olsen - Lustig, Lindelef, Danijelson, Augustinson - S. Larson, Olson, Ekdal, Forsberg - Isak, Berg

Poljska (3-5-2): Ščensni - Berešinski, Bednarek, Glik - Jozvjak, Moder, Krihovijak, Zjelinski, Puhač - Sviderski, Levandovski

EVROPSKO PRVENSTVO - 3. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Nedelja

Italija - Vels 1:0 (1:0)

/Pesina 39/

Švajcarska - Turska 3:1 (2:1)

/Seferović 6, Šaćiri 26, 68 - Kahveči 62/

GRUPA B

Ponedeljak

Rusija - Belgija 1:4 (0:1)

/Dzjuba 70pen - Damsgard 38, Poulsen 59, Krististensen 79, Male 82/

Finska - Belgija 0:2 (0:0)

/Hradecki 74ag, Lukaku 81/

GRUPA C

Ponedeljak

Makedonija - Holandija 0:3 (0:1)

/Depaj 24, Vajnaldum 50, 58/

Ukrajina - Austrija 0:1 (0:1)

/Baumgartner 21/

GRUPA D

Utorak

Hrvatska - Škotska 3:1 (1:1)

/Vlašić 17, Modrić 62, Perišić 77 - Mekregor 42/

Češka - Engleska 0:1 (0:1)

/Sterling 12/

GRUPA E

Sreda

18.00: (11,0) Slovačka (6,25) Španija (1,27)

18.00: (2,80) Švedska (3,05) Poljska (2,75)

GRUPA F

Sreda

21.00: (1,23) Nemačka (6,50) Mađarska (12,0)

21.00: (3,20) Portugalija (3,10) Francuska (2,45)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Euro2020Evropsko prvenstvofudbalska reprezentacija Švedskereprezentacija ŠvedskeReprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara