Ngolo Kante postiže sjajan gol (©Reuters)
Ngolo Kante postiže sjajan gol (©Reuters)

NGOOOL! Tuhel zanemeo zbog Kanteove golčine, King Pauer sve manje mesto gde se sapliću najveći (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.11.21. | 15:24

Plavcima napadači nisu potrebni, snaga dolazi iz odbrane, Lester potpuno ogoljen

Ni trećina utakmica u Premijer ligi nije prošla, ali utisak ne može da bude jasniji - Čelsi Tomasa Tuhela ima šampionski gen! Nakon pomalo iznenađujućeg pokoravanja Starog kontinenta, Čelsi je uzeo pelcer i preneo ga na Premijer ligu gde se već posle 12. kola jasno vidi da je prvi kandidat za šampionsku krunu. Čelsi je moćan, Čelsi je ubedljiv, Čelsi ima širinu koja prosto ostavlja bez daha. Toliko da bukvalno napadači nisu ni potrebni jer sve što ne mogu da naprave Romelu Lukaku - nije igrao ni danas zbog povrede -, Timo Verner, Kai Haverc ili bilo ko iz ofanzivne linije - mogu ljudi iz preostale dve spoljne linije. Dok Ben Čilvel - ili Markos Alonso - i Ris Džejms - ili Cezar Aspilikueta - pakuju, Čelsijeva lista različitih strelaca sve je duža. I ne samo to - oni kojima u opisu posla nije da postižu spektakularne golove sada su počeli i to da čine.

Takav je bio drugi od ukupno tri Čelsijeva pogotka, u režiji Ngola Kantea. Dok su Plavci preorali King Pauer i slavili rezultatom 3:0 (2:0), a mogla su da padnu bar još dva-tri pogotka, Ngolo Kante je doveo fudbalski svet do usijanja golčinom kakva je karakteristična za mnogo ofanzivnije i raspucanije asove ove igre. Daleko od toga da Kante nije top nivo, ali ono što je uradio kod gola za 2:0 ostavilo je sve bet teksta. Pogotovo Tomasa Tuhela koji nije mogao da veruje šta je francuski vezista priredio. Šampion sveta iz 2018. dobio je povukao je loptu sa polovine terena koju je dobio od Džejmsa, imao auto-put do gola Kaspera Šmajhela, a onda uputio briljantan udarac kraj Džonija Evansa što je dovelo Čelsijeve pristalice na tribinama, ali i društven mreže do ekstaze. Čak i ako niste ljubitelj Čelsija, Kante je neko ko uglavnom ima simpatije iskrenih poklonika ove igre zbog harizme i osmeha koji ne skida sa lica, zbog čega je njegova golčina ispraćena euforično kroz sve fudbalske slojeve. Dok su Čelsijevi igrači slavili, Tuhel je u neverici posmatrao celu akciju i delimično zbunjeno aplaudirao jer verovatno ni sam nije mogao da očekuje ovako nešto od svog veziste. Ostao je bez teksta.

Izabrane vesti

Čelsi je danas mogao komotno da odnese pobedu sa pet ili šest golova razlike. Da nije bilo Šmajhela, VAR sistema i nekih promašaja gostiju, rezultat bi sigurno bio još tragičniji po indisponiranog domaćina kome teško da bi pomogao i Juri Tilemans koji je bio odsutan zbog povrede skočnog zgloba. Jednostavno, Plavci su tokom većeg dela utakmice imali neprobojan zid ispred gola Eduarda Mendija koji preko sat vremena nije morao ni da se pomera sa gol linije. Lester u prvom poluvremenu nije uputila šut, a jedina akcija kada je i zapretio osujećena je zbog ofsajda Ademole Lukmana pošto je čak zatresao mrežu. U nastavku Lisice su pripretile tek kada je na semaforu uveliko bilo 2:0, a Čelsi prethodno ispustio dve ozbiljne prilike preko Čilvela i Hadson Odoija da utrostruči vođstvo.

Prolaze polako vremena kada je Lester žario i palio engleskim fudbalom, danas se sa setom govori o najlepšoj fudbalskoj priči svetskog fudbala. U danima kada se Brendan Rodžers pominje kao prvi kandidat za klupu Mančester junajteda umesto Olea Gunara Solskjera, njegov Lester je potpuno ogoljen i sve manje na svom King Pauer stadionu predstavlja pretnju za klubove sa najvišim ambicijama. Zato i ono gaženje Junajteda od pre mesec dana sve više gubi na značaju, jer Lester gubi epitet kluba koji je skidao glave najvećima.

A Čelsi? To je posebna priča. Tomas Tuhel je apsolutni srećnik što ima takve igrače na raspolaganju i toliko dugu klupu. Plavci igraju možda čak i bolji fudbal otkako se Lukaku povredio, reprezentativna pauza je odlično legla svima u ekipi da se malo ohlade glave posle verovatno neočekivanog remija sa Barnlijem. Restart sistema doneo je atraktivan, brz i pre svega efikasan fudbal. Džejms i Čilvel su zastrašujuće korisni u oba smera, a produkta Čelsijeve škole samo je ofsajd delio od četvrtog pogotka na poslednjih pet ligaških utakmica!

Žoržinjo je brzo zaboravio na promašeni penal u dresu Italije i delio je razarajuće lopte kroz Lesterove linije, Trevo Čaloba je još jednom imao vrhunsku partiju koju je krunisao dodavanjem ka Hakimu Zijehu pred treći gol. Koliko je Čelsijeva klupa moćna najbolje opisuje situacija kod tog pogotka Kristijana Pulišića. Ušli su Zijeh i Pulišić umesto Maunta i Haverca kako bi ubrzo napravili razliku na terenu. Kalum Hadson Odoi je mogao golom da kruniše još jedno dobro izdanje, a sada gotovo da nema razlike između toga da li je desni ofanzivni bek, krilo ili iza špica, koristan je gde god da se nađe. Samo kad hoće. Na kraju, Antonio Ridiger je stigao do svog devetog gola u Čelsijevom dresu posle centaršuta Čilvela, a interesantno je da mu je ovo bio već četvrti protiv Lestera...

Na Stamford Bridžu sa punim pravom mogu da sanjaju šampionske snove...

PREMIJER LIGA - 12. KOLO

Subota

Lester - Čelsi 0:3 (0:2)

/Ridiger 14, Kante 28, Pulišić 72/

16.00: (2,55) Aston Vila (3,10) Brajton (3,20)

16.00: (2,85) Barnli (2,90) Kristal Palas (3,00)

16.00: (2,70) Njukasl (3,25) Brentford (2,85)

16.00: (3,60) Norič (3,40) Sautempton (2,20)

16.00: (6,75) Votford (4,30) Mančester Junajted (1,55)

16.00: (3,25) Vulverhempton (3,20) Vest Hem (2,45)

18.30: (1,53) Liverpul (4,40) Arsenal (6,75)

Nedelja

15.00: (1,25) Mančester Siti (6,75) Everton (13,0)

17.30: (1,75) Totenhem (3,70) Lids (5,40)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Ris DžejmsBen ČilvelTomas TuhelNgolo KanteTrevo Čaloba

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara