Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Nije to dugo derbi, ali je strast ostala: Olimpijakos na ljutog rivala bez najboljih strelaca

Vreme čitanja: 2min | sub. 21.11.20. | 14:00

Crveno-beli na Karaiskakisu u Pireju odmeriće snage 164. put sa ljutim gradskim rivalom Panatinaikosom. Crveno-beli favoriti iako zbog korona virusa neće igrati najbolji strelci El Arabi i Hasan

Olimpijakos i Panatinaikos današnji derbi (18.30) u Pireju dočekuju u različitom raspoloženju. Crveno-beli su lideri šampionata i neposredno pred reprezentativnu pauzu bili su uspešni na Kritu. PAO je poražen na domaćem terenu od Atromitosa i u derbi večitih neprijatelja ulazi sa željom da krene ka vrhu tabele, popravi lošu realizaciju i smanji zaostatak za gradskim rivalom, vekovnim neprijateljem i najuspešnijim grčkim klubom.

Duži period crveno-beli i zeleni nisu ista liga. Pirejci su dominantni u Grčkoj decenijama, žanju trofeje i kite se titulama, a zeleni odavno nisu konkurentni u borbi za naslov prvaka. Oli je ove sezone bez poraza u prvenstvu, a nagazna mina bilo je gostovanje u Janjini gde su do sada izgubili jedine bodove, ali se kući nisu vratili praznih šaka.

Izabrane vesti

Egipćanin Ahmed Hasan i Marokanac Jusef El Arabi zaslužni su za 11 od 14 golova Pirejaca koji su najefikasniji tim grčke Superlige. Ipak El Arabi, kao i Hasan, najbolji strelci crveno-belih ove sezone u svim takmičenjima (po šest pogodaka) došli su sa virusom korona posle obaveza sa svojim reprezentacijama u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija. Zbog povrede u timu neće biti ni iskusnog francuskog veziste Metjua Valbuene. Portugalski stručnjak Pedro Martins ne može da računa ni na Hose Holevasa. Srpski krilni napadač Lazar Ranđelović nije najavljen u startnih 11.

Jorgos Masuras (©Reuters)Jorgos Masuras (©Reuters)

S druge strane, Karlitos Lopez i nesuđeno Zvezdino pojačanje Federiko Makeda glavne su uzdanice Lasla Bolonjija. Prema najava grčkih medija u špicu će biti samo Karlitos, dok će Makeda da počne meč sa klupe za rezerve, ali bi mogao da dobije šansu ako Zelenima ne bude išlo u Pireju.

U poslednjih deset međusobnih duela Olimpijakos je slavio četiri puta, isti broj utakmica završen je bez pobednika, a Panatinaikos je dva trijumfa upisao minimalcem. Zeleni u derbiju nisu osetili slast pobede pune tri godine, dok su sa Karaiskakisa tri boda odneli davne 2014. godine. Odbrana Olimpijakosa kapitulirala je samo jednom, a kao po pravilu utakmice PAO-a završavaju se u granici 0-2 gola.

Odavno dueli Olimpijakosa i Panatinaikosa nemaju epitet derbija koji odlučuju za titulu ili vrh tabele, jer su Zeleni godinama u krizi, dok je klub iz Pireja bio dominantan u ovom milenijumu. Posle dve sezone krize prošle godine je vraćena titula na Karaiskakisu. Ipak, strast je ostala. Ništa slađe nego srušiti ljutog rivala...

GRČKA 1 – 9. KOLO

Subota

14.00: (3,30) Lamija (2,85) Asteras (2,35)

16.15: (1,82) Atromitos (3,35) Apolon (4,90)

18.30: (1,55) Olimpijakos (3,70) Panatinaikos (7,25)

Nedelja

14.00: (1,33) AEK (4,80) Larisa (10,5)

16.15: (3,35) Panetolikos (2,90) Aris (2,30)

18.30: (1,30) PAOK (5,20) Janjina (11,0)

Ponedeljak

18.30: (2,65) Volos (3,05) OFI (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1Grčka SuperligaGrčkaOlimpijakosPanatinaikos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara