Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Noć odluke u Kolumbiji: Naslućuje se debitant u finalu, Miljonariosu dovoljan bod

Vreme čitanja: 7min | sub. 17.06.23. | 22:51

Alijansa Petrolera blizu borbe za pehar Aperture, Atletiko Nasional čeka njen kiks

Kada je izgledalo da će se stvari kristalizovati, kada su se gotovo izvesno očekivala imena finalista, protekli vikend Kvadrangulara kolumbijske Aperture doneo je ne tako mala iznenađenja. Prvenstveno, Miljonarios nije uspeo da osvoji barem jedan bod na gostovanju Bojaka Čiku koji bi mu i matematički obezbedio put do velikog finala, već je pretrpeo poraz od pomenutog tima, prvi posle čak devet godina međusobnih okršaja. Dok se u drugoj polufinalnoj grupi naslućuje možda i najveće iznenađenje u poslednjih nekoliko sezona. Naime, Alijansa Petrolera kao nekadašnja filijala i klub koji je direktno novčano, ali i igrački potpomagan od strane Atletiko Nasionala, na pragu je da iza sebe ostavi najtrofejniji klub Kolumbije i izbori prvo finale u istoriji. Sve u svemu, pred nama je noć odluke i poslednje kolo Kvadrangulara.

Zbog važnosti, poslednji mečevi dve faze formata Apertura odigraće se paralelno u dva termina za svaku od grupa. Prvi će na terene, sa početkom od 00.15 po srednjoevropskom vremenu, timovi Grupe A, Amerika Kali i Bojaka Čiko, odnosno Miljonarios i Independijente Medeljin.

Izabrane vesti

Situacija u ovoj grupi, poprilično je jasna i nema tu velikih kalkulacija. Bojaka po svaku cenu mora da pobedi u Kaliju kako bi zadržala šanse za plasman u finale, dok je Miljonariosu neophodno samo da ne izgubi na svom terenu od Independijentea iz Medeljina.

00.15: (1,95) Amerika Kali (3,45) Bojaka Čiko (4,00)

Bojaka Čiko trenutno zauzima drugu poziciju u grupi sa osam osvojenih bodova iz proteklih pet kola. Tim iz Tunhe zaostaje dva boda za liderom Miljonariosom. Analizirajući poslednjih deset mečeva Bojake u gostima, tim je zabeležio šest remija i četiri poraza, bez ostvarene pobede, a u poslednja četiri meča u gostima ekipa Marija Garsije nije uspela da postigne gol, ali je i njihova odbrana samo za to vreme samo jednom kapitulirala, minimalnim porazom upravo od Miljonariosa.

Ukupan učinak Bojake Čikoa u poslednjih deset ligaških mečeva, su dve pobede, šest remija i dva poraza. Što znači da tim nije neporažen u prethodne tri utakmice, uz remi i dve pobede. Iznenađujuće, u prethodnom kolu su na svom terenu pobedili Miljonarios sa 2:1, što ih je i ostavilo u trci za veliko finale. Strateg Mario Garsija će verovatno koristiti isti tim koji je pobedio Milionere u minulom meču, usvajajući taktički sistem 4-4-2. Uzimajući u obzir poslednjih pet direktnih okršaja sa Amerikom na Olimpijskom stadionu Paskual Gerero u Kaliju, domaći tim je ostvario tri pobede, remi i poraz. Amerika ima povoljan učinak protiv Bojake na svom stadionu, pošto je pobedila u poslednje tri utakmice zaredom. U poslednjem sukobu, u februaru 2020. godine, Đavoli su slavili minimalnim rezultatom i golom Mičela Ranhela iz penala.

00.15: (1,60) Miljonarios (3,90) Independijente Medeljin (6,00)

Paralaleno sa ovim, tim Miljonariosa želi da iskoristi prednost domaćeg terena i da odbrani vođstvo u Grupi B, nastojeći da se plasira u veliko finale turnira, a pored toga jedan je i od glavnih kandidat za titulu. Cela atmosfera na stadionu El Kampin biće naklonjena Milionerima, koji zavise samo od sopstvenog učinka. U prošlom kolu, međutim, plavo-beli su poraženi od Bojake Čiko sa 2:1, propuštajući tako priliku da unapred zagarantuju mesto u finalu.

I pored toga, Miljonarios je u relativno ugodnoj situaciji jer zauzima prvo mesto u Grupi B, sa deset osvojenih bodova do sada, dva iznad Bojake, koja se nalazi na drugom mestu i predstavlja njihovu najveću pretnju. Čak i remi ekipi Alberta Gamera biće dovoljan za prolazak u finale, jer u slučaju istog broja bodova sa Bojakom, ima povlastice u vidu stečenog imuniteta i sportske prednosti iz ligaškog dela prvenstva, kada su završili na drugoj poziciji.

U prethodnih pet duela u svim takmičenjima zabeležene su tri pobede i dva poraza. Sa druge strane, igrajući u gostima, ekipa Independijente Medeljina zabeležila je učinak od tri pobede, sa jednim remijem i čak šest poraza u poslednjih deset odigranih utakmica. Ipak, Miljonarios na ovaj duel stiže sa dosta favorizovanja, ne samo zbog igranja kod kuće, već i zbog toga što su pokazali veću regularnost rezultat tokom celog takmičenja.

03.00: (1,72) Atletiko Nasional (3,60) Pasto (5,20)

Nešto kasnije noćas, sa početkom od 03.00 po srednjoevropskom vremenu, očekuje nas i rasplet u Grupi B u mečevima između Agilas Doradasa i Alijanse Petrolere, odnosno Atletiko Nasionala i Deportivo Pasta.

Atletiko Nasional nastavlja da se bori poen po poen za vođstvo u svojoj grupi, a samim tim i za plasman u veliko finale turnira, dok u isto vreme deli obaveze sa grupnom fazom Kopa Libertadores, gde je već obezbedio prolaz u osminu finala, ali se i dalje bori za vođstvo u grupi. Na nacionalnoj sceni, tim Alviverdea je u prošlom kolu imao nerešen rezultat bez golova, protiv Alijanse Petrolere, izgubivši priliku da preuzme izolovano vođstvo u takmičenju.

Ipak, klub stiže motivisan za ovo kolo, jer zauzima drugo mesto u Grupi A, sa do sada osvojenih devet bodova, sa istim učinkom kao i Alijansa Petrolera, koja je u prednosti zbog gol-razlike. U prethodnih pet mečeva u svim takmičenjima, sastav Paula Autuorija zabeležio je dve pobede, dva remija i samo jedan poraz. Dva puta su pobedili Rionegro Agilas, dva puta su se izjednačili sa Alijansom, pored poraza od Olmpije. Igrajući kod kuće, na stadionu Atanasio Žirardot, ekipa Atletiko Nasionala ima nedavni učinak od pet pobeda, četiri remija i jedan poraz u poslednjih 10 odigranih utakmica.

A na strani gostiju je Pasto, koji, zauzvrat, stiže uzbuđen pošto je u prošlom kolu na nadmoćan način savladao Rionegro Agilas sa 3:0. Ipak, ovo je bila njihova prva pobeda u Kvadrangularu, pa čak tako ostaju sa šansama da prođu u finale, jer trenutno zauzimaju treću poziciju sa šest osvojenih bodova. Opet, potrebna im je malo verovatna kombinacija rezultata. Ukoliko bi uspeli da savladaju Atletiko Nasional u gostima, potreban im je i poraz Petrolere od Agilasa u drugoj utakmici. Igrajući u gostima, ekipa Pasta zabeležila je dve pobede, dva remija i šest poraza u poslednjih 10 utakmica.

03.00: (2,30) Agilas (3,30) Alijansa Petrolera (2,90)

Tim Agilasa će imati priliku da poslednje kolo ove faze Aperture odigra na svom terenu, sebi za čast, ali i u pokušaju da osujeti svog rivala, koji očekuje plasman u veliko finale kolumbijske elite. Orlovi nemaju više šansi da se kvalifikuju ni teoretski, jer zauzimaju poslednje mesto u Grupi B sa jednim osvojenim bodom, što je donekle negativno iznenađenje, s obzirom da su ligaški deo prvenstva završili kao prvoplasirani.

Međutim, njihova trenutna faza je zaista mračna jer imaju tri uzastopna poraza, od kojih je poslednji bio u gostima, protiv Pasta 3:0. U poslednjih pet zvanično odigranih utakmica ove sezone zabeležen je samo jedan remi i četri poraza. Na svom stadionu Alberto Grisales, Agilas ima nedavni učinak od šest pobeda, dva remija i samo dva poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Sa druge strane, Alijansa Petrolera nije izgubila već pet mečeva zaredom i želi da zadrži rekord bez poraza na ovom Kvadrangularu, imajući u vidu da bi svaki drugi rezultat osim pobede protiv Agilasa mogao da ih skupo košta.

Uostalom, ekpa Uberta Bodeta je u prošlom kolu obradovala svoje navijače remijem sa Atletiko Nasionalom, čime je prolazak u finale stavila isključivo pod svoju kontrolu, međutim, činjenica da nije primila gol u i prethodna tri meča dodatno je ohrabruje pred odlučujuće sučeljavanje. Petrolera trenutno zauzima prvo mesto u Grupi A, sa do sada osvojenih devet bodova, i ima isti učinak kao Atletiko Nasional, koji se nalazi na drugom mestu zbog lošije gol-razlike. Delujući van svog teren, tim Petroldžija zabeležio je nedavnu kampanju od samo jedne pobede, četiri remija i pet poraza u poslednjih 10 utakmica.

Ulaskom na teren samo da bi ispunio raspored poslednjeg kola, Aguilas nema neki takmičarski podsticaj, u principu, to ne opravdava prethodno favorizovanje koje su u njihovom pravcu ukazivali koeficijenti, s obzirom na to da je Alijansa Petrolera neporažena u Kvadrangularu i neophodna joj je pobeda kako bi potvrdila svoje mesto u velikom finalu.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - KVADRANGULAR, POSLEDNJE 6. KOLO

Nedelja

GRUPA A

03.00: (2,30) Agilas (3,30) Alijansa Petrolera (2,90)

03.00: (1,72) Atletiko Nasional (3,60) Pasto (5,20)

GRUPA B

00.15: (1,95) Amerika Kali (3,45) Bojaka Čiko (4,00)

00.15: (1,60) Miljonarios (3,90) Independijente Medeljin (6,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1MiljonariosIndependijente MedeljinBojaka ČikoPetroleraAtletiko NasionalDeportivo Pasto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara