Granit Džaka (©Reuters)
Granit Džaka (©Reuters)

Novi Sad, stara priča: Švajcarska došla u Srbiju po lake bodove

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 12:01

Sajdžije uvek pobeđuju Belorusiju, koja kao domaćin u prvom susretu kvalifikacija za EP igra na Karađorđu

Kvalifikacionu Grupu I za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. sačinjava šest selekcija među kojima je Švajcarska veliki favorit. Pored Sajdžija tu su Izrael, Rumunija, Belorusija, Andora i takozvano Kosovo. Shodno tome, kvalifikacije ne bi trebalo da budu preveliki zalogaj za Nati i bilo šta osim pobede protiv Belorusa na startu bi bilo veliko iznenađenje.

Za razliku od Rusije, selekcija Belorusije učestvuje u kvalifikacijama za EURO 2024, ali neće igrati domaće mečeve kod kuće. Za prvu utakmicu izabran je srpski grad Novi Sad, ali mesto održavanja nije baš relevantno, jer publici nije dozvoljeno da prisustvuje duelu na Karađorđu.

Izabrane vesti

Belorusija se tri puta susrela sa Švajcarcima, ako računamo i prijateljske utakmice između dve zemlje, ali nijednom nije uspela da savlada protivnika. Što je najgore, nije mogla ni da postigne gol. Švajcarska je pobedila u sva tri dvoboja u poslednjih 25 godina i stremi ka produžetku serije u narednom duelu, koji se ovoga puta igra u Srbiji. Razlog je sam po sebi očigledan i dobro poznat – UEFA je do daljnjeg zabranila sve međunarodne utakmice na tlu Belorusije, koja aktivno podržava vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini.

Švajcarcima će ovo da bude prva utakmica otkako su ih Portugalci savladali među 16 najboljih na Svetskom prvenstvu. Sajdžije su tada dobili čak šest golova u mreži (6:1), a od tada, tim Murata Jakina nije ima takmičarski nastup. Uprkos debaklu, švajcarski savez i dalje veruje da je Jakin najbolji izbor za kormilo nacionalnog tima.

18.00: (14,0) Belorusija (6,75) Švajcarska (1,20)

Švajcarci imaju veoma dobro iskustvo sa kvalifikacionim borbama i od poslednjih deset velikih turnira jedino nisu učestvovali 2010. Pogled na trenutnu starosnu strukturu selekcije još nije zabrinjavajući i svi igrači bi trebalo da igraju na najvišem nivou još neko vreme. Postepeno, međutim, može se videti da su igrači poput Granita Džake, Rikarda Rodrigeza ili Silvana Vidmera prešli tridesete i da se njihove karijere polako privode kraju.

Murat Jakin će u prvoj utakmici kvalifikacija ostati bez napadača Brila Embola jer se 26-godišnji napadač Monaka povredio, a Noa Okafor iz Salcburga će se verovatno pojaviti od starta.

Čak i u prošlosti, Švajcarska je retko imala velika igračka imena, ali Nati često drži korak sa konkurencijom višeg ranga. Švajcarci deluju veoma disciplinovano i imaju kolektiv kao veliku snagu. U kvalifikacijama su retki padovi protiv autsajdera.

S druge strane, beloruski tim je samo marginalna pojava u evropskom fudbalu. Nikada nije bio učesnik na velikom događaju. Belorusija nije imala razloga za slavlje na poslednjem izdanju UEFA Lige nacija i završila je na poslednjem mestu u grupi sa Kazahstanom, Azerbejdžanom i Slovačkom. Nijednu od šest utakmica nisu rešili u svoju korist, i desilo joj se gorko ispadanje u najnižu diviziju Lige nacija.

U beloruskom sastavu nema nijednog igrača koji je poznat van granica zemlje. Iako u timu ima 11 legionara, oni su pod ugovorom u Rusiji, Kazahstanu, Izraelu ili na Kipru. Vremena Aleksandra Hleba su davno prošla...

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 1. KOLO

Subota

GRUPA I

18.00: (14,0) Belorusija (6,75) Švajcarska (1,20)

18.00: (2,15) Izrael (3,40) Tzv. Kosovo (3,40)

20.45: (18,0) Andora (6,75) Rumunija (1,18)

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024reprezentacija Belorusijereprezentacija Švajcarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara