Kristofer Hamilton i Entoni Ralson (©Reuters)
Kristofer Hamilton i Entoni Ralson (©Reuters)

Obračun keltskih rođaka na koji će pažljivo da motre Ukrajinci

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.06.22. | 11:57

Republika Irska bez kapitena i dva najbolja golmana dočekuje Škotsku u subotu od 18 časova, u meču 3. kola B divizije Lige nacija, a zanimljivo će da bude i u Lođu od 15.00 na susretu Ukrajine i Jermenije

Istorija između Škotske i Irske je duga i burna. Reč je o dva srodna keltska naroda koji su vekovima međusobno ratovali, dok ih napokon nije ujedinio zajednički neprijatelj, Engleska, od kada su postali veliki saveznici. Presek u 20. veku je takav da Republika Irska sada ima svoju nezavisnost, Škotska ne pošto je deo Ujedinjenog Kraljevstva, ali i pored toga odnos između Iraca i Škota je prijateljski. To se, doduše, neće videti na fudbalskom terenu ove subote od 18 časova, kada će se te dve reprezentacije sastati u 3. kolu B divizije Lige nacija.

Bliskost ovih Keltskih rođaka doneo nam je učestale susrete između fudbalskih selekcija, pogotovo u 21. veku. U poslednjih 22 godine su rivali bili šest puta, od čega u četiri navrata u prijateljskim mečevima. Irci su bili nešto uspešniji, sa tri pobede i jednim remijem, dok je Škotska slavila samo u dva navrata.

Izabrane vesti

Ipak, najvažniji su bili oni takmičarski mečevi, a u njima Škoti imaju više uspeha. Sastala su se ova dva tima poslednji put u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. U Glazgovu, na meču koji je sudio naš arbitar Milorad Mažić, Škoti su slavili sa 1:0, a potom su u Dablinu oni odigrali 1:1. Naposletku su ipak bolje prošli Irci, koji su bili treći u grupi sa tri poena više od Škotske, pa su se tako kvalifikovali u baraž. Kroz njega, preko Bosne i Hercegovine, i do završnog turnira na kojem su stigli do osmine finala.

Nije to bio jedini put da je Irska na uštrb Škota stigla do Evropskog prvenstva. Isto se desilo i 1986. godine, takođe su bili rivali u kvalifikacijama u kojima su Irci bili prvi u grupi. Na kontinentalnom šampionatu u Zapadnoj Nemačkoj su zaustavljeni u grupnoj fazi.

18.00: (2,90) Republika Irska (2,85) Škotska (2,80)

Liga nacija bi takođe mogla da odvede neke Kelte na Evropsko prvenstvo, ali preduslov je prvo da zauzmu prvo mesto u grupi, a potom i da budu najbolji u baražu sa još tri selekcije. Poslednja dva puta su Ircima Škoti doneli sreću, ali za sada deluje da to neće uspeti da ponove. Posle prva dva kola još nisu osvojili ni poen, gubili su minimalcima od Jermenije u Jerevanu i Ukrajine u Dablinu.

Dodatne muke po domaćina su povrede. Golman Gevin Bazunu je otpao iz protokola, baš kao i njegova zamena Džejms Talbot. Zato je naknadno poziv od selektora Stivena Kenija dobio čuvar mreže engleskog drugoligaša Bristol Sitija, Maks O‘Liri. Pored glavnih golmana van protokola za današnji meč su još i kapiten Šejmus Kolman i defanzivac Džon Egan, takođe zbog povreda.

Škotska je u znatno boljoj poziciji od Irske posle trijumfa nad Jermenijom. Meč prvog kola će odigrati naknadno, zbog toga što je Ukrajina igrala protiv još jedne keltske nacije, Velsa, baraž za Mundijal u Kataru. Velšani su tada trijumfovali sa 1:0.

Sada bi Ukrajinci mogli da budu ti koji će najviše da profitiraju od sukoba Kelta, naravno pod uslovom da Škotska ne trijumfuje u Dablinu. Pobeda Iraca ili remi bi izabranicima Aleksandra Petrakova otvorili čist put ka prvom mestu i promociji u A diviziju, naravno pod uslovom da oni savladaju Jermeniju na neutralnom terenu u Lođu.

15.00: (1,23) Ukrajina (6,50) Jermenija (12,0)

Taj meč u Poljskoj bi takođe mogao da donese određene tenzije, jer će to biti prvi okršaj ukrajinskih fudbalera sa nekom selekcijom sa istoka Evrope. Zbog rata sa Rusijom Ukrajinci imaju veliku podršku zapada, ali situacija je mnogo kompleksnija kada su u pitanju države koje su bliže Moskvi.

Petrakov neće moći da računa na Tarasa Stepanenka, koji se povredio još pred meč sa Irskom, zbog čega je završio sezonu. Takođe, na terenu nećemo videti ni golmana kijevskog Dinama Georgija Buščana zbog povrede, dok se štoper Aleksandar Sirota razboleo.

Ukrajinski mediji upozoravaju fudbalere da moraju da shvate meč sa Jermenima maksimalno ozbiljno, pre svega zbog toga što je na susretima ovih selekcija umela da bude velika tenzija i u neko mirnije i normalnije vreme. Poslednji put su se sastali u kvalifikacijama za EURO 2004, u Jerevanu je bilo 2:2, a u Lavovu 4:3 za domaćina.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 3. KOLO

Grupa 1, subota

15.00: (1,23) Ukrajina (6,50) Jermenija (12,0)

18.00: (2,90) Republika Irska (2,85) Škotska (2,80)

Grupa 2, ponedeljak

20.45: (2,65) Island (3,10) Izrael (2,80)

Grupa 3, subota

20.45: (3,10) Crna Gora (3,00) BiH (2,50)

20.45: (2,40) Rumunija (3,10) Finska (3,20)

Grupa 4, četvrtak

Švedska – Srbija 0:1 (0:1)

/Jović 45+3/

Norveška – Slovenija 0:0

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija škotskeFudbalska reprezentacija Škotskereprezentacija Irskereprezentacija Ukrajinereprezentacija JermenijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara