Dragan Stojković Piksi i Šinđi Kagava (©Reuters, ©AFP)
Dragan Stojković Piksi i Šinđi Kagava (©Reuters, ©AFP)

Od Piksija do Kagave: Fudbalsko uporište u zemlji bejzbola i sumo rvanja

Vreme čitanja: 7min | pet. 17.02.23. | 00:01

U petak u 11 časova po srednjoevropskom vremenu okršajem prvaka i viceprvaka počinje 31. izdanje japanske Džej lige. Očekivanu trku udvoje Jokohame Marinos i Kavasaki Frontalea komplikuju FK Tokio, Hirošima, Urava, Serezo Osaka...

Početak uvek nosi sa sobom nadu i uzbuđenje, a prvenstvo Zemlje izlazećeg Sunca nije izuzetak. Krunisanje Jokohame Marinos prošle sezone je već stvar istorije, a svih 18 klubova kreću u kampanju sa ciljem da oponašaju uspeh ekipe pod patronatom Siti grupe. Za neke je ta nada iskrena, drugima će san brzo da izbledi...

Tokom tri decenije, Džej liga je pomerila Japan od regionalnog autsajdera do globalnog ubice divova i dokazala da je sposobna ne samo da uspostavi fudbalsko uporište u zemlji bejzbola i sumo rvanja, već i da redovno razvija igrače koji odlaze u neke od najboljih svetskih takmičenja. U petak u 11 časova po srednjoevropskom vremenu podiže se zavesa na 31. ediciju šampionata zemlje u Tihom okeanu, i to kada Kavasaki Frontale dočeka branioca titule Jokohamu Marinos na stadionu Todoroki.

Izabrane vesti

To što su karte za Kanagava derbi rasprodate u roku od pet minuta treba shvatiti kao snažan znak da će se navijači vratiti u velikom broju na stadione posle tri godine konstantnih ograničenja vezanih za Covid-19.

Iako će predstojeća sezona pronaći mnogo načina da oda počast prošlosti i sadašnjosti Džej lige, ona će takođe označiti prekretnicu jer zvaničnici užurbano rade na oblikovanju njene budućnosti. Dok su rane ere prvenstva najpre definisali skupi stranci poput Dragana Stojkovića Piksija, Hrista Stoičkova, Mihaela Laudrupa, Dunge i ostalih — cenjeni koliko zbog promotivne moći, toliko i zbog igračke sposobnosti — sve je veća grupa domaćih zvezda koje su postale zaštitna lica japanske nacionalne selekcije u poslednjoj deceniji.

11.00: (2,55) Kavasaki (3,40) Jokohama Marinos (2,75)

Posle Svetskog prvenstva 2010. Samuraji su sporadično počeli da pristižu u Evropu, da bi u međuvremenu situacija eskalirala i sada nekima nije potrebno više od jedne ili dve sezone Džej lige da bi zaradili transfer u neku od Liga petice.

Nastupi Japanaca za klub i državu — uključujući trijumfe Plavih Samuraja nad bivšim svetskim šampionima Nemačkom i Španijom na nedavnom Mundijalu u Kataru — samo su ubrzali migraciju, pozicioniravši Džej ligu po pitanju marketinga kao takmičenje u kojoj se zvezde rađaju, ali ne nužno i ostaju.

Jokohama Marinos osvojila je nedavno Superkup Japana (©AFP)Jokohama Marinos osvojila je nedavno Superkup Japana (©AFP)

Aktuelna kampanja će biti poslednja u kojoj će najviši japanski rang da sačinjava 18 timova, pošto će ih od naredne kampanje biti 20. To znači da će samo sastav koji završi na poslednjem mestu ispasti u niži rang, a oni koji se pozicioniraju među najbolja tri, zajedno sa osvajačem Kupa, dobijaju ulaznicu za Ligu šampiona. Novajlije su Albireks Nigata koja se vraća posle pet godina i Jokohama FK.

JOKOHAMA MARINOS I KAVASAKI DESETKOVANI, PRETE TOKIO, URAVA, HIROŠIMA...

Nikada nije bilo lako odbraniti titulu u Japanu, čak ni u najboljim okolnostima, a Marinos će se suočiti sa posebno jakim vetrovima u pokušaju da donese šesti nacionalni pehar na Nisan stadion. Trikolori su ostali bez nekoliko ključnih asova, uključujući MVP-ja lige 2022. Tomokija Ivatu koji je u decembru postao najnoviji japanski igrač koji se pridružio Seltiku bivšeg šefa Jokohame Marinos Angelosa Postekoglua.

S obzirom na to da su brazilski napadač Leo Seara (Serezo Osaka), potom Teruhito Nakagava (FK Tokio) i golman Johei Takaoka (Vankuver Vajtkeps) pronašli nove klubove u predsezoni, biće veoma teško Kevinu Muskatu da pronađe pobedničku formulu. Međutim, Trikolori su krenuli trijumfalno, osvojivši Superkup proteklog vikenda savladavši Kofu sa 2:1.

"Naša filozofija i identitet moraju da budu poboljšani. Odgovor grupe nije bio ništa manje od onoga što sam očekivao. To je ukorenjeno u njima, to je deo njihovog identiteta i zajedno ćemo ići napred. Biće nekih jakih izazova, ali budite sigurni da ćemo prihvatiti te izazove", poručio je australijski strateg.

Radost igrača Kavasakija (©AFP)

Prošlogodišnji vicešampion Kavasaki Frontale će se boriti za petu titulu uprkos tome što je izgubio standardnog defanzivca Šoga Tanigučija od katarskog Al Rajana. Na drugom kraju terena vlada uzbuđenje zbog povratka 22-godišnjeg Taiseija Mijašira koji je proteklih nekoliko sezona proveo na pozajmicama, impresionirajući sa osam golova za Sagan Tosu prošle godine. Ključni igrači Frontalea Leandro Damijao i Ju Kobajaši su povređeni, i očekuje se da propuste uvodne nedelje kampanje.

Jedan od najtežih izazova za Muskatove ljude mogao bi da bude FK Tokio, koji je već namučio Jokohamu 2019. Crveno-plavi su ponovo razvili svoj identitet pod harizmatičnim španskim kormilarom Albertom Puigom. Bivši direktor akademije Barselone osvojio je navijače u svojoj prvoj sezoni u Tokiju i željan je da poboljša šesto mesto tima. To će mu biti olakšano uz pomoć brazilskog napadača Pedra Perotija i bivšeg veziste Sagan Tosua Keija Koizumija.

"Čini se kao da će nam sve što smo izgradili prošle sezone pomoći da ostvarimo dobar početak ove godine. Imam dva cilja. Jedan je da igramo sa osećajem stabilnosti, a drugi je da usadim nepobediv mentalitet u tim. To je ono na šta želim da se fokusiram i nadam se da ćemo to postići do kraja sezone", rekao je Puig za Nikkan Sports tokom zimskog kampa.

Još jedna pretnja po Marinose mogla bi da dođe sa severa glavnog grada, gde su Urava Redsi uložili veru u novog trenera Maćeja Skorzu - četvorostrukog šampiona u njegovoj rodnoj Poljskoj - da će timu doneti prvu krunu J1 od 2006. Ekipa iz Saitame nije uspela da potpiše bivšeg napadača Seltika Jorgosa Jakumakisa i pozajmila je danskog napadača Kaspera Junkera Nagoji Grampusu za 500.000 evra, ali je ipak ojačala zadnju liniju potpisivanjem norveškog defanzivca Marijusa Hoibratena iz Bode Glimta za 950.000. i imaće velika očekivanja od evropskog napadačkog trojca Brajana Linsena, Dejvida Moberga i Aleksa Šalka.

"Ne mogu, a da ne kažem da sam veoma zadovoljan onim što smo postigli tokom predsezone. Uradili smo ono što smo nameravali da postignemo, a igrači su pružili odlične performanse. Ali dok sezona ne počne, nećemo videti pravi oblik ovog tima, niti koliko su moje ideje prožele tim", rekao je nedavno Skorza.

MOĆ ZVEZDA U KOBEU I SEREZO OSAKI

Andres Inijesta u akciji (©AFP)Andres Inijesta u akciji (©AFP)

Kao i obično, pažnju privlači postava Visel Kobea sa španskim maestrom Andresom Inijestom i bivšim nosiocima Plavih Samuraja Jujom Osakom i Gotokuom Sakaijem, kao i crnogorskim napadačem Stefanom Mugošom.

Neće nedostajati zvezda ni na stadionu Jodoko Sakura, gde će navijači Serezo Osake proslaviti povratak klupske legende Šinđija Kagave posle više od decenije u Evropi. Ovaj 33-godišnji vezista ulazi u sumrak revolucionarne karijere u kojoj se popeo do visina Bundeslige i Premijer lige.

"Osećam da godine nisu bitne u svetu fudbala, pa čak i sada želim da postignem veće stvari i još više da se poboljšam", rekao je Kagava na konferenciji za novinare 5. februara, gde je otkriveno da će ponovo da obuče dres kluba u kojem je počeo.

Iako je Kagavin nedavni boravak u Belgiji i Grčkoj bio daleko od impresivnog, potencijal nekadašnjeg asa Borusije Dortmund i Mančester Junajteda da služi kao veteran mogao bi da bude velika prednost za tim koji je prošle godine završio na petom mestu pod vođstvom Akioja Kokikua, koji će biti bez kapitena Hirošija Kijotakea značajan period jer se vezista oporavlja od povrede tetive.

Gamba Osaka, koja je za dlaku uspela da izbegne plej-aut, predstavlja enigmu pošto je na kormilo dovela bivšeg stratega Tokušime Vortis Danija Pojatosa. Špancu se pridružuju vezista Neta Lavi, koji bi trebalo da postane prvi izraelski igrač u Džej ligi pošto je odigrao skoro 200 utakmica za Makabi iz Haife, i napadač iz Tunisa Isam Džebali, koji je većinu karijere proveo na severu Evrope i stiže iz Odenzea.

Zapadno od Kansai regiona, još jedan izazivač mogao bi da se pojavi u vidu Hirošime koja je napravila nekoliko promena u predsezoni pošto je trener godine Mihael Skibe vodio tim do trećeg mesta u ligi, kao i osvajanju Liga kupa. Ova sezona će biti poslednja šansa koju Hirošima ima da proslavi svoje pobede na stadionu Edion, pošto će 2024. igrati na stadionu Hirošima Park koji je blizu završetka.

"Radujem se novom stadionu, ali se nadam da ćemo moći da se oprostimo od Ediona uz dobar fudbal ove godine", poručio je nemački šef struke Mihael Skibe.

SRBIJA IMA JEDNOG PREDSTAVNIKA

Čast Srbije braniće kormilar Saporoa Mihailo Petrović, koji je opstao na kormilu ekipe pošto je završio na 10. mestu minule sezone. Rođeni Lozničanin u Japanu je već više od 15 godina i ne tako davno je postao prvi strani šef struke koji je ostvario 200 pobeda u najjačem rangu Zemlje izlazećeg Sunca. Petrović je pre Saporoa predvodio Hirošimu i Uravu.

JAPAN 1 - 1. KOLO

Petak

11.00: (2,55) Kavasaki (3,40) Jokohama Marinos (2,75)

Subota

06.00: (1,85) Serezo Osaka (3,50) Albireks Nigata (4,40)

06.00: (3,40) Kjoto (3,30) Kašima (2,20)

06.00: (1,85) Hirošima (3,60) Saporo (4,30)

06.00: (2,85) Tokio (3,10) Urava (2,65)

06.00: (2,30) Kobe (3,15) Fukuoka (3,35)

06.00: (3,05) Jokohama FK (3,15) Nagoja (2,45)

07.00: (2,50) Kašiva (3,30) Gamba Osaka (2,85)

07.00: (2,65) Tosu Sagan (3,05) Šonan (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Japan 1Jokohama MarinosKavasaki FrontaleTokioUrava RedsnagojaKašimaSerezo OsakaGamba OsakaHirošimaVisel KobeSaporo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara