Od prijateljstva do netrpeljivosti: Derbi pravih stanovnika Brisela pod velikom tenzijom

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.01.24. | 11:52

Union Sen Žiloaz i Molenbek bili su u dobrim odnosima sve dok žuto-plavi prethodnih godina nisu stekli ogromnu popularnost

Bile su to duge decenije čekanja. Čak 35 godina navijači Union Sen Žiloaza i Molenbeka morali su da se strpe da ponovo dožive takmičarski Zvanze derbi. Ne postoji ništa kao pravi gradski derbi. A pogotovo ne ako je između dva istorijska uporišta kao što su Union i RVDM. Derbi znači bitku na terenu, ali možda i više - borbu na tribinama.

Zvanze derbi je bitka juga protiv severa. Bogatiji Sen Žil protiv siromašnog Molenbeka. To je derbi Brisela. Jer, dok se Anderleht uglavnom oslanja na pristalice izvan grada, navijači plavo-žutih i crveno-crnih su pravi stanovnici glavnog grada Belgije.

Izabrane vesti

Ova dva tima imaju mnogo toga zajedničkog. Navijači su se razumeli kao niko drugi, možda je zbog toga u Zvanze derbiju uvek bila solidarnost na tribinama. Tako je bilo nekada. Danas se čini da su se klubovi udaljili. Navijači još više.

Union Sen Žiloaz je sada potpuno moderan i popularan. Međutim, ne samo zbog nedavnih uspeha, već posebno zbog šarma i ambijenta renoviranog stadiona Žozef Marijan. Autentična fudbalska atmosfera koja vlada na tom zdanju ima privlačan efekat na doseljenike i studente.

21.00: (1,15) Union Sen Žiloaz (8,00) Molenbek (16,0)

Oko RVDM-a se ne stvara velika buka. Molenbek je stara škola. Ljubitelji RVDM-a su uvek tu. Bučni su, ponekad nasilni, ali veoma odani. Pristalice crveno-crnih nije briga koliko je puta klub bio "sahranjen" i vaskrsao u prošlosti. Oni su još tu u gomili i za lojalnost su nagrađeni promocijom u aktuelnoj sezoni Župiler Pro lige.

---------------------

Sve utakmice belgijskog šampionata možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------

Briselski rivali obnovili su rivalstvo u drugom rangu u kampanji 2020/2021. Do tada su Union i Molenbek nekoliko puta igrali prijateljske utakmice, ali derbi je samo derbi kada su u pitanju bodovi. Stara garda je pred početak sezone svakako vratila uspomene na pre 38 godina, kada su timovi poslednji put igrali jedan protiv drugog 1985. u Drugoj diviziji. U Dudenparku RVDM je pobedio sa 0:1 iz penala. Celih 15.000 ljudi ispunilo je tribine. Prema rečima svedoka, bila je to prava fudbalska zabava, puna briselskog folklora, za koje je živeo ceo grad.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo i u prvom ovosezonskom odmeravanju snaga na severu Brisela, kada je Zvanze derbi pripao gostima sa juga. Union je slavio sa 3:2, i to pogotkom Loika Lapusena, reprezentativca Madagaskara, u sudijskoj nadoknadi. Ove srede rivali se sukobljavaju na Žozef Marijanu, u sklopu 23. kola šampionata (21.00). Protagonisti doživljavaju pomešanu sreću u aktuelnoj sezoni. Union je na vrhu, dok se RVDM bori da ne ispadne.

Loik Lapusen bio je čovek odluke u prvom Zvanze derbiju (©AFP)Loik Lapusen bio je čovek odluke u prvom Zvanze derbiju (©AFP)

Između pojedinih pristalica dva tabora, ne većine, duh Zvanzea ustupio je mesto neprijateljstvu, čak i mržnji. O tome svedoči i tuča navijača koja je izbila prošlog septembra, neposredno pred prvi derbi. Dolazak navijača Molenbeka u goste u Sen Žil je stoga razlog za zabrinutost lokalnih vlasti.

"Veliki deo pristalica će otići na stadion sa dobrom namerom, ali prema našim informacijama, neki od navijača Molenbeka žele da naprave incidente. Ovo je informacija koju shvatamo veoma ozbiljno", istakao je komesar Filip Bukar iz policijske zone Brisel-Midi.

Da bi se izbegao eksces, policija je preduzela oštre mere. Postavljene su barijere na tribini za goste, kako bi se odvratile pristalice RVDM-a da istrče na teren. Konkretno, Molenbeku je osigurano 650 karata za navijače.

Aleksandar Blesin, trener Uniona, drži palčeve da meč prođe bez problema.

"Ovde govorimo o fudbalu. Za mene je važno da nema glupih i idiotskih radnji. Uveren sam da će nas naši navijači podržati i pevati bez obzira na situaciju, kao i uvek. Ali uvek postoje dva dela meča. Nadam se da će pristalice Molenbeka biti mirne, i da će podržati svoj tim", rekao je Blesin.

Union provodi sezonu na veoma visokom nivou i samouvereno ide ka dugo snevanoj šampionskoj tituli. U ovom trenutku, žuto-plavi vode na tabeli sa 52 boda, i imaju osam poena više od drugoplasiranog Anderlehta. Prednost je mogla da bude i veća, ali Union u prošlom kolu nije sačuvao prednost od dva gola u meču sa direktnim konkurentom. Remizirao je sa Anderlehtom 2:2. Union je neporažen na 13 prethodnih mečeva na svim frontovima.

U međuvremenu, Molenbek sebi ne postavlja ambicioznije ciljeve od zadržavanja dozvole u belgijskoj eliti, ali zasad i sa tim ima problema. Tim Klaudija Kasape je posle serije neuspeha pao na 14. mesto na tabeli. Poraz od Mehelena od 1:3 u prošlom kolu bio je četvrti uzastopni.

BELGIJA 1 - 23. KOLO

Utorak

Klub Briž - Kortrajk 3:3 (1:0)

/Sinkernagel 16, Mehele 77, Tijago 86 - Afolabi 53, Bruno 68, Sek 90/

Vesterlo - Serkl Briž 4:2 (4:1)

/Jou 7, 19, Madsen 22, Ferman 31 - Sidorčuk 33ag, Nazinjo 90/

Sreda

18.45: (1,80) Šarlroa (3,60) Epen (4,60)

18.45: (4,00) Leven (3,60) Genk (1,80)

21.00: (1,15) Union Sen Žiloaz (8,00) Molenbek (16,0)

21.00: (3,15) Standard (3,40) Antverpen (2,20)

Četvrtak

20.30: (3,40) Mehelen (3,40) Anderleht (2,15)

20.30: (3,80) Sint Trojden (3,45) Gent (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Župiler Pro ligaBelgija 1Union Sen ŽiloazRVD Molenbek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara