Kilijan Embape u duelu sa Gertrujdom (©Reuters)
Kilijan Embape u duelu sa Gertrujdom (©Reuters)

Okrnjene Lale bi da se osvete, Francuzi da overe plasman na EURO

Vreme čitanja: 5min | pet. 13.10.23. | 10:55

Jedan od derbija Grupe B kvalifikacija za EP igra se u Amsterdamu

Pet utakmica, pet pobeda. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. nisu mogle da prođu bolje za reprezentaciju Francuske. Sa još jednom pobedom protiv Holandije, drugoplasirane u Grupi B, Trikolori mogu ranije da rezervišu kartu za EURO.

Sudar na Johan Krojf Areni jedan je od derbija oktobarskih kvalifikacija. Drugoplasirana Holandija ugostiće lidera grupe Francusku. Selekcija Ronalda Kumana je zasad mirna na drugom mestu pošto ga deli sa Grčkom, selekcijom koju je u septembru ubedljivo savladala u Ajndhovenu i od koje je odigrala meč manje, ali da bi u finiš trke ušla što relaksiranije, bilo bi poželjno da ovog petka uzme barem bod protiv Francuza.

Izabrane vesti

Biće to ujedno i prilika Lalama da se osvete svetskom viceprvaku za jedini, ali ubedljiv poraz sa početka kvalifikacija - 0:4. Tim predvođen iskusnim strategom Ronaldom Kumanom doživeo je neočekivani debakl na Sen Deniju odmah po njegovom dolasku, ali je potom lako savladao Gibraltar 3:0 i istim rezultatom pobedio rivala Grčku.

Prošli put su Lale gostovale u Dablinu u Republici Irskoj i nije im bilo lako, pa su ipak uspele da pobede sa 2:1. U međuvremenu je Holandija nastupila u plej-ofu Lige nacija, ali je posle poraza od Hrvatske - 2:4 posle produžetaka - i Italije 2:3, zauzela poslednju poziciju.

20.45: (3,10) Holandija (3,40) Francuska (2,30)

Francuzi nisu oklevali nijednom u pet navrata i mogu da se pohvale apsolutno savršenim defanzivnim učinkom jer do sada nisu primili gol, a dugu seriju od 450 minuta žele da produže i u Amsterdamu.

Pored već pomenutog trijumfa nad Holanđanima, dva puta su se obračunali sa Ircima i radovali se 1:0 i 2:0, a nisu imali ni većih problema sa Gibraltarom 3:0, dok su odneli bodove i protiv Grčke 1:0. Dominacija Trikolora prekinuta je tek pre mesec dana u prijateljskom meču u Nemačkoj, gde su na kraju poraženi 1:2.

Holandija je poslednji put dočekala Francusku pre skoro pet godina u Ligi nacija i uspela je da pobedi sa 2:0 u Roterdamu na stadionu De Kujp.


"

To je za nas jedan od najvažnijih mečeva u čitavim kvalifikacijama, a ako možemo da pobedimo Francusku, verujem da ćemo bar završiti na drugom mestu. Pred nama je jedna od najboljih reprezentacija sveta, a dosadašnji tok kvalifikacija pokazao je da joj je zaista teško dati gol

", rekao je Kuman.

Selektor Oranja ima mnogo kadrovskih problema, zbog čega na spisku nema Berghujsa, Depaja, Flekena, Gakpa, Kopmajnersa, Langa, Malasiju, Timbera, Frenkija de Jonga i Matijsa de Lihta.

"Nikada ranije nisam video da igrači imaju tako zahtevan raspored. U poslednje vreme se veoma malo odmaraju, pa nije ni čudo što se skoro svaki tim muči sa tolikim izostancima. Ali moramo da se nosimo sa tim. Izostanci ne znače automatski neuspeh. Naš posao je da što više otežamo Francuskoj", zaključio je Kuman, uz dozu ironije.

Njegov kolega Didije Dešan možda neće morati da se nosi sa tako velikim problemima, ali nije nominovao najjaču postavu.

Disasi, Fofana, Kunde, Nkunku, Upamekano i Veretu nisu pozvani zbog povreda, a najveća zvezda

Kilijan Embape trebalo bi da se pojavi u startnih 11.

"Ovo će verovatno biti naš najizazovniji meč u grupi, ali sa druge strane, mi smo dobro utemeljeni i zato možemo da igramo lagodno. Bilo bi sjajno da dobijemo šestu utakmicu, ali ako uzmemo bar bod, bićemo zadovoljni situacijom. Ali u Amsterdamu se definitivno nećemo braniti

", poručio je

Dešan.

Selekcija Francuske ne samo da nije izgubila ni bod, već nije primila ni gol. Pet utakmica, pet pobeda i gol-razlika 11:0. Jedino je Portugalija bila ubedljivija, mada je i imala znatno slabije rivale u grupi. Ukoliko budu slavili u Amsterdamu, Trikolori će da overe plasman na EURO, a isto bi mogli da učine čak i u slučaju remija, ukoliko bi Grčka izgubila od Republike Irske.

20.45: (2,65) Republika Irska (3,15) Grčka (3,00)

Niti Grčka, niti Republika Irska ne smatraju se kandidatima za odlazak na završni turnir najboljih selekcija Starog kontinenta. U teškoj kvalifikacionoj Grupi B, domaća Irska je gotovo bez šansi za plasman na željeno drugo mesto, međutim, reprezentacija Grčke nije nimalo loša i još može da pomrsi račune prvenstveni Holandiji. Ostrvski tim je u dosadašnjih pet duela ostvario samo jednu pobedu i četiri poraza, dok gosti sa juga imaju tri slavlja i dva neuspeha.

Igrači

Stivena Kenija uspeli su da se izbore samo sa jednim od najvećih autsajdera celog ciklusa, Gibraltarom, savladavši ga 3:0. Iako u ostalim mečevima nisu igrali loše, ostajali su praznih šaka. Gubili su Zeleni 0:1 i 0:2 od aktuelnih vicešampiona sveta Francuske, potom 1:2 protiv Holandije, a sredinom juna takođe su poraženi u Atini 1:2.


Grcima definitivno neće da bude lako u Dablinu, ali im je potrebna pobeda. Sa dosadašnjih devet bodova, zasad su na trećem mestu i samo zbog lošijeg skora zaostaju za drugoplasiranom Holandijom. Ali Heleni imaju utakmicu viška. Uz to, odigrali su oba meča sa Gibraltarom (5:0, 3:0), dok su sa druge strane ostali bez bodova na stadionima najvećih rivala (0:1 u Francuskoj i 0:3 u Holandiji).

Keni

trenutno ima velikih problema sa sastavom defanzivne linije, pošto su

Keleher, Igan, Stivens i Konoli van igre zbog povreda, a u igru se vraća napadač Brajtona

Ferguson. Gus Pojet, urugvajski strateg na kormilu Grčke ne može da koristi usluge Baldoka, a ovog puta iznenađujuće nije pozvao

Kostasa Fortunisa iz Olimpijakosa i takođe najboljeg strelca Eredivizije prošle godine Anastasiosa Duvikasa, koji trenutno igra za Seltu.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 7. KOLO

Petak

GRUPA B

20.45: (3,10) Holandija (3,40) Francuska (2,30)

20.45: (2,65) Republika Irska (3,15) Grčka (3,00)

GRUPA F

18.00: (2,45) Estonija (3,15) Azerbejdžan (3,30)

20.45: (2,85) Austrija (3,35) Belgija (2,65)

GRUPA J

20.45: (1,95) Island (3,50) Luksemburg (4,40)

20.45: (25,0) Lihtenštajn (13,0) Bosna i Hercegovina (1,07)

20.45: (1,22) Portugalija (6,50) Slovačka (13,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija HolandijeFudbalska reprezentacija Grčkereprezentacija GrčkeFudbalska reprezentacija Republike Irskereprezentacija Republike Irske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara