Omri Glazer (©AFP)
Omri Glazer (©AFP)

Omri Glazer mora da sačuva mrežu ili je sve gotovo

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.11.23. | 11:53

Izrael će pokušati da protiv Rumunije zadrži nadu u prolaz na Evropsko prvenstvo

Grupa I kvalifikacionog ciklusa za predstojeće Evropsko prvenstvo 2024. jedna je od najizjednačenijih, pošto se dva kola pre kraja četiri selekcije bore za dve ulaznice za Euro. Posle subotnjih duela može da se donese odluka, pod uslovom da Švajcarska ne izgubi kod kuće od tzv. Kosova i Rumunija u "mađarskom azilu" dobije bar bod protiv Izraela. Sve je otvoreno.

Rumunija je u dosadašnjih osam duela osvojila 16 bodova i nijednom nije izgubila, a održavanje ovog balansa bi joj obezbedilo željeni plasman na smotru najboljih na Starom kontinentu.

Izabrane vesti

Izabranici selektora Edvarda Jordaneskua nalaze se na drugom mestu, iza Švajcarske, i imaju četiri poena prednosti u odnosu na Izrael, pa je izvesno da će im sve sem poraza doneti učešće na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Svakako je moguće da Trikolori s Karpata osvoje Grupu I, ali to je još daleko. Pre svega, tim u Mađarskoj želi da se odbrani od Izraela. Individualni kvalitet definitivno više govori u prilog Rumunije, jer igrači poput

Dragušina

,

Stančijua

,

Olarua, Hadžija i Morucana donose mnogo komfora. Poslednja utakmica Rumuna bila je 4:0 protiv Andore.

20.45: (2,85) Izrael (3,20) Rumunija (2,60)

Jordaneskuov problem su remiji. Bilo je nekoliko utakmica koje su nepotrebno završile nerešenim rezultatom. Naravno, neporaženost tokom cele međunarodne godine govori da je tim rešen u nameri da ispuni ambiciju. Istovremeno, Rumunija nije primila gol na pet okršaja.

Uprkos trenutnoj ratnoj situaciji u zemlji, Izrael ne odustaje od borbe za EP. Ipak, glavni nedostatak selekcije je zahtevan raspored. Tim predvođen selektorom Alonom Hazanom nije mogao da odigra dva oktobarska meča protiv tzv. Kosova i Švajcarske, i suočio se sa obema reprezentacijama neposredno pred novembarsku fazu – u nedelju su Izraelci podbacili u Prišini sa 0:1, a u sredu su sačuvali bod protiv Švajcarska odigravši 1:1 zahvaljujući golu

Šona Vajsmana minut pre kraja. To znači da će Izrael da odigra četiri meča za samo 10 dana i to može da bude veliki problem.

Ako želi da zadrži nadu u promociju, mora da pobedi Rumuniju na mađarskom tlu u Felčutu, inače će morati da se suoči sa dodatnim plej-ofom u martu. Ostale su još dve utakmice, a Izraelci zaostaju po četiri boda i za Švajcarskom i za Rumunijom.


Izrael mora da se bori protiv nekih problema. S jedne strane, naravno, nedostatak domaće prednosti, ali sa druge strane i protiv blagog pada forme. Dve utakmice bez slavlja bile su jedine u poslednjih šest susreta. Tri od ovih duela su čak i dobijena, a kvalifikacije su u početku protekle veoma dobro. Pojedinačno, trećeplasirani tim u grupi ima šta da ponudi.

Međutim, Izrael nije uvek potpuno čvrst u odbrani. Golman Crvene zvezde

Omri Glazer

do sada je samo jednom uspeo da sačuva mrežu u kvalifikacijama. Jedan faktor koji ide u prilog Izraelcima je poslednje kolo, jer sledi susret protiv autsajdera u ovoj grupi, odnosno Andore. Ali da bi ovo zaista postalo relevantno,

Zahavi i drugovi moraju da pobede Rumune.

Selektor Izraela Hazan u ovom ključnom susretu nema na raspolaganju važne krilne igrače Manora Solomona i Lijela Abada. Njegov kolega Jordanesku nema mnogo razloga za velike promene i verovatno će rasporediti skoro identičnu jedanaestoricu kao u oktobarskom delu kvalifikacija.


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – PRETPOSLEDNJE KOLO

Subota

GRUPA I

18.00: (1,58) Belorusija (3,50) Andora (7,25)

20.45: (2,85) Izrael (3,20) Rumunija (2,60)

20.45: (1,28) Švajcarska (5,70) Tzv. Kosovo (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024reprezentacija Izraelareprezentacija RumunijeOmri Glazer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara