Milan Borjan i Kilijan Mbape (©Reuters)
Milan Borjan i Kilijan Mbape (©Reuters)

Otkriveno otkud sumnje na meč PSŽ - Zvezda: Američki agent i pad kvota u Aziji

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.05.21. | 11:31

Istraga je u međuvremenu odbačena zbog nedostatka dokaza da je tu bilo nečega spornog

Feljton ne baš pohvalnog imena: “Tamna strana srpskog fudbala”. U prvom je francuski L'Ekip pisao o organizovanom kriminalu među huliganskim grupama i nedavnim hapšenjima. U drugom je u fokusu već arhivirana sumnja da je neimenovani visoki funkcioner Crvene zvezde pokušao da uloži 5.000.000 evra da će srpski šampion izgubiti od Pari Sen Žermena sa bar četiri gola razlike. Istraga je u međuvremenu okončana, nije bilo dokaza da je utakmica nameštena. Na dan kada je to i objavljeno, ali pre no što je svet za odluku saznao, novinari L'Ekipa posetili su Ljutice Bogdana i za potrebe feljtona intervjuisali Zvezdinog generalnog direktora Zvezdana Terzića, koji je još jednom decidirano negirao da crveno-beli imaju bilo kakve veze sa pomenutim spletkama.

A usput i saznao otkud Zvezda uopšte pod lupom.

Izabrane vesti

Nije, doduše, saznao ime doušnika koji je Uefi prijavio ceo slučaj. Ali jeste ime čoveka koji je svedočenje i dalje nepoznatog doušnika doneo u kancelarije francuskih istražnih organa. Čovek se zove Nikolas Rodenski i bio je zaposlen u Uefi baš na poslovima zaštite integriteta i borbe protiv nameštanja utakmica. Pre Uefe je radio kao specijalni agent Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD.

Bio je ubeđen da je njegov izvor pouzdan”, kaže neimenovani izvor L'Ekipa, dok Terzić naravno ima sasvim drugačije viđenje situacije i sumnje Rodenskog karakteriše kao “nepotvrđene” informacije.

On je odgovoran. Ta osoba je Uefi stvorila probleme i oštetila integritet Lige šampiona u koju sponzori ulažu na desetine miliona evra… Zvezda je više od kluba, kao Barselona, nemoguće je i pomisliti da bismo učinili tako nešto”, besan je Zvezdin direktor.

Rodenski je u međuvremenu napustio Uefu i u Cirihu osnovao sopstvenu agenciju koja klijentima obezbeđuje “strateške savete o integritetu u sportu i borbi protiv korupcije”. Ovog puta nije želeo da priča za L'Ekip, samo ih je uputio na Uefu.

A otkud uopšte Rodenski u priči? Sama utakmica je postala “interesantna” kada je austrijska kompanija “Asian Monitor” primetila pad kvota na igru “azijski hendikep”. Prosečna kvota na tip da će Zvezda izgubiti sa barem četiri razlike je u raznim azijskim kladionicama – ne i u Evropi – dva sata pred početak utakmice pala sa 2,5 na 1,9. Sistem pomenute kompanije je automatski upalio lampicu. Na skali od jedan do pet dovoljno da se rizik klasifikuje kao “četvorka”. I da takva informacija ode ka Uefi.

Kvote u Aziji se menjaju samo kada se dosta novca uloži na određeni ishod”, kaže direktor kompanije “Asian MonitorRalf Košel i dodaje da je za promenu kvota u najjačim takmičenjima potrebno i najviše novca.

Uefi se pak nije dopalo to što je informacija iz francuskog tužilaštva uopšte dospela u javnost i pre no što su sumnje potvrđene. Jer na kraju su - odbačene.



tagovi

Zvezdan Terzić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara