Gustavo Skarpa (©Reuters)
Gustavo Skarpa (©Reuters)

Palmeiras je strah i trepet u Južnoj Americi

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 22:30

Kopa Libertadores: Dvostruki uzastopni šampion grupnu fazu ove godine završio sa svih šest pobeda, a noćas u Asunsionu (00.15) ide na noge Sero Portenju

Dolazak portugalskog stručnjaka Abela Fereire u Palmeiras pre dve godine napravio je bum u Brazilu i Južnoj Americi. Nekadašnjni trener solunskog PAOK-a za kratko vreme je uspostvaio vladavinu na tlu Zelenog kontinenta. Uspeo je gigant iz Sao Paula poslednje dve godine da osvoji Kopa Libertadores, najjače takmičenje u Južnoj Americi.

Jedino je san ostala titula u Brazileirao, ali je Verdao ove godine lider u domaćem prvenstvu i prvi favorit za krunu. Da Palmeiras ide ka het-triku u Libertadoresu potvrdila je i grupna faza. Tim iz Sao Paula je jedini završio sa svih šest pobeda, gol-razlikom 25:3. Doduše, imena ekvadorskog Emeleka, venecuelanske Deportivo Tačire i bolivijskog Independijente Petrolera ne ulivaju strahopoštvanje, ali četa Abela Fereira je dala do znanja svima da ide ka novoj krunu. Bio je to najbolji učinak nekog kluba u istoriji grupne faze, kao i najveći broj pogodaka (u proseku više od četiri po meču).

Izabrane vesti

Prethodne noći je krenula nokaut faza elitnog kontinentalnog takmičenja, a Palmeiras noćas (00.15) na stadionu Pablo Rohas u Asunsionu ide na noge vicešampionu Paragvaja Sero Portenju. Pitanje favorita se ne postavlja, ali Fereira je za svaki slučaj žrtvovao prethodno kolo domaćeg prvenstva. Protiv Avaija u gostima (2:2), nije počeo s najjačim snagama. Ostavio je udarni tandem, Ronija i Rafaela Vejgu na klupi. Ušli su tek u nastavku, doprineli preokretu tima, ali je velikan iz Sao Paula u finišu, ipak, ostao bez dva boda.

00.15: (5,10) Sero Portenjo (3,50) Palmeiras (1,75)

Sero Portenjo je ove godine izgubio bitku s Libertadom, koji ge je prošle nedelje pobedio sa 1:0 i osigurao titulu u Aperturi. Na klupi paragvajskog velikana nalazi se Čiki Arse, bivši desni bek Palmeirasa kada je osvojen prvi trofej šampiona Južne Amerike 1999. godine. Verdao je bez poraza na gostovanjima na 18 poslednjih mečeva u Libertadoresu.

Abel Fereira imaće na raspolaganju skoro najjači sastav. Rafael Veiga je siguran starter, kao i Roni u špicu. Jedini izostanak je Horhea koji je zaražen virusom korona. Od ranije je van stroja Žailson, koji se i dalje oporavlja od operacije kolena.

Osim dvojice asova najviše se očekuje od Dudua i Gustava Skarpe. Njih četvorica biće paklen kvartet koji će sigurno da budu napast po domaćina.

Trener Sero Portenja Arse sada može da računa na dvojicu novih igrača koji su pojačali tim iz Asunsiona. U pitanju su Samudio i Karizo. Patino je suspendovan zbog kartona. Paragvajski tim je do osmine finala stigao kao drugoplasirani u Grupi G. Ispred je bio argentinski Kolon iz Santa Fea, dok je Sero Portenjo bio bolji od gradskog rivala Olimpije i urugvajskog velikana, Penjarola.

02.30: (3,30) Deportes Tolima (3,15) Flamengo (2,30)

Ovi timovi su igrali u osmini finala Kopa Libertadores pre četiri godine. Tada je Palmeiras za gol bio bolji. Slavio je u Asunsionu sa 2:0, dok je na svom terenu poražen sa 1:0. Tim iz Sao Paula ne može da se pohvali dobrom tradicijom protiv paragvajskog tima. Samo je jednom slavio na šest mečeva u poslednjih 17 godina. Paragvajski tim je dva puta bio bolji, dok su tri susreta završena bez pobednika.

KOPA LIBERTADORES - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Sreda

Emelek - Atletiko Mineiro 1:1 (0:1)

/Rodrigez 58 - Ademir 16/

Atletiko PR - Libertad 2:1 (2:1)

/Vitor Roke 6, Ernandez 32 - Viljalaba 20/

Korintijans - Boka Juniors 0:0

Četvrtak

00.15: (5,10) Sero Portenjo (3,50) Palmeiras (1,75)

00.15: (2,25) Taljeres (3,10) Kolon (3,50)

02.30: (3,30) Deportes Tolima (3,15) Flamengo (2,30)

02.30: (3,60) Velez (3,20) River Plejt (2,15)

Petak

02.30: (2,10) Fortaleza (3,10) Estudijantes (3,90)

***kvote su podložne promenama

 


tagovi

Južna AmerikaPalmeirasSero PortenjoKopa LibertadoresRafael VeigaRoniAbel Fereira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara