Aleksandar Miljković i Miloš Jojić slave pogodak u Novom Sadu (© Star sport)
Aleksandar Miljković i Miloš Jojić slave pogodak u Novom Sadu (© Star sport)

Partizanov početak za DAC-ov kraj: Crno-beli pet puta iskusniji u Evropi

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.07.21. | 08:44

Stanojevićevi projektovani starteri imaju 193 utakmice više u UEFA takmičenjima od slovačkog predstavnika i to bi trebalo da valorizuju u prvom susretu drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija

Sve je na strani Partizana. Domaći teren, publika prvi put posle godinu i kusur na tribinama, niz od 20 meseci bez poraza u Humskoj, bolja pozicija na žrebu, kvalitetniji sastav i – iskustvo.

Komparativna prednost Parnog valjka u prvoj etapi trke ka grupnoj fazi Lige konferencija trebalo bi da bude oličena u saznanju da je od protivnika zreliji. U rezervoaru ima dovoljno „goriva“ da ga prestigne i preko DAC-a obezbedi mesto u startnom redu za trku sa Sočijem (ako Rusi eliminišu azerbejdžansku Kešlu).

Izabrane vesti

Doza opreza mora da postoji, jer ko se o Šarlroa opeče, plaši se da ga ne ožari Dunajska Streda. Ponavljana je minulih dana i kovanica kako su najteže unapred dobijene utakmice. Pogotovo sad kad je među Grobarima euforija razbuktana uverljivim izdanjem u Novom Sadu, ali...

Zar je DAC bauk? Podaci pokazuju – nije. Niti bi crno-beli trebalo da ga se plaše, niti da veličajnu projektovani prolaz za sedam dana, jer bi to bilo prirodno. Normalno, što bi rekao Miroslav Muta Nikolić. Ipak je Parni valjak brend i van granica Srbije, a raspolaže igračkim koji je skupio daleko više utakmica od slovačkog predstavnika.

Kad se obračunaju mečevi u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, kao i učešća u grupnoj fazi prirmarna i do ovog leta jedina dva UEFA klupska takmičenja, dolazi se do zapanjujućeg podatka da je Partizan ne za koplje ili dva iznad premijernog rivala na putu ka grupnoj fazi, već za – pet! Tolika je razlika između mečeva u evropskim kupovima projektovanih startera crno-belih i fudbalera tima kluba koji je tokom istorije najdalje stigao do treće eliminacione runde. Iz sastava Aleksandra Stanojevića planiranog da počne susret (21 čas, RTS 1, TV Arena sport 1) kulja iskustvo iz zbirna 244 međunarodna duela, dok gosti u biografijama imaju samo 51 takav duel. Jasno je kome pripada uloga favorita.

U crno-belom timu najviše utakmica pod UEFA okriljem odigrao je kapiten Vladimir Stojković (62), prate ga bivši reprezentativni kolega Lazar Marković (44), Zlatni Orlić sa Novog Zelanda, Saša Zdjelar (32), slede Danilo Pantić (27), Miloš Jojić (24), Slobodan Urošević (17), Aleksandar Miljković (16), Igor Vujačić (11), Rikardo Gomeš (deset), Siniša Saničanin (jednu), a večeras će debitovati Nemanja Jović.

Fudbaleri iz Dunajske Strede bi tek trebalo da šiju tamo gde su crno-beli odavno proštepali. Njihov najiskusniji igrač od planiranih da počnu duel na Topčiderskom brdu, štoper Dominik Kružlijak, kraj imena ima tek 12 mečeva međunarodnog karaktera. Osim njega, samo još Hrvat Andrija Balić može da se pohvali dvocifrenim brojem utakmica u UEFA takmičenja. Identično Partizanovom Vujačiću (11). Svi ostalo znatno manje. Da je DAC za Evropu zelen potvrđuje činjenica da je još jedan Hrvat Marko Divković odigrao devet utakmica, češki golman Martin Jedlička sedam, Slovak Andrej Fabri, Mađar Andre Šafer, Ukajinac Danilo Beskorovajnij i nigerijski napadač Abdulrahman Taivo po tri, dok će argentinski desni bek Lusijano Vera, njegov kolega sa leve strane Brazilac Mateus Bruneti i marokanski krilni napadač Brahim Moumu debitovati u Beogradu.

Naspram sebe imaće fudbalere koji su bili na Mundijalu, učestvovali u grupama Lige šampiona i Lige Evrope, neki i u nokaut fazama. A ako Partizanu zagusti može da se osloni na Bibarsa Natha, pošto Izraelac kad uđe s klupe često deluje kao umirujući lek, što i ne čudi, jer je odigrao ubedljivo najviše utakmica od svih kandidata za mesto na terenu. Noseći dresove Hapoela iz Tel Aviva, Rubina, moskovskog CSKA, Olimpijakosa i Partizana izbrojao ih je 117. Izvesno je kome ide lopta bude li se, nekim slučajem, nervoza uvukla u tabor domaćina. Kolika je iskustvena prednost Partizana pokazuje podatak da je Sejduba Suma, koji uopšte nije u konkurenciji za prvi susret, do današnjeg dana skupio 43 utakmice za Slovan i crno-bele. Sam Gvinejac skoro koliko prvi tim DAC-a.

Bilo nekad, kazaće mnogi. Pojedinci će dodati da ne igra prošlost, ali protiv mladog tima, nenaviknutog na zakonitosti evropskog fudbala, možda baš to što više ovakvih utakmica crno-beli imaju u nogama bude presudno. Preko glave su prebacili duele sa Arsenalom, Mančester junajtedom, Realom, Šahtjorom, Bragom, Romom, Bešiktašem, Interom, te iako su u većini njih poraženi lekcije naučene u kontinuiranim izlascima u UEFA takmičenja možda dođu na naplatu. Baš večeras. Ako je tačna fraza da se iz neuspeha izvlače pouke, nema boljeg trenutka da Partizanovi fudbaleri pokažu koliko su napredovali što su odmeravali snage sa iskusnijima od sebe.

Nekad toliko isksnijim koliko su i sami od DAC-a.

PREDNOST I NA KLUPI

U osvit premijere u kvalifikacijama za Ligu konferencija u oči upada podatak da je Partizanova prednost i na klupi. Trener Aleksandar Stanojević je u karijeri vodio 22 evropska duela: 20 kao član beogradskih crno-belih, preostala dva u ulozi glavnokomandujućeg solunskog PAOK-a.

Njegog kolega Antal Nemet će u Humskoj 1 debitovati na međunarodnoj klupskoj sceni. Doduše, dve godine je vodio omladinsku reprezentaciju Mađarske, ali i Stanojević je sa Srbijom vodio istu selekciju do polufinala Prvenstva Evrope.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU KONFERENCIJA, DRUGO KOLO, PRVA UTAKMICA

PARTIZAN – DAC, 21.00 (RTS 1, TV Arena sport 1)

Beograd

Stadion Partizana

Dozvoljen kapacitet: 12.894 mesta

Sudija: Jens Grabski Mae (Danska)

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković – Miljković, Vujačić, Saničanin, Urošević – Zdjelar, Jojić – Marković, Pnatić, Jović – Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević.

DAC (4-3-3): Jedlička – Vera, Kružlijak, Beskorovajnij, Bruneti – Šafer, Fabri, Balić – Divković, Taivo, Moumu. Trener: Antal Nemet.

 


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeDunajska Streda

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara