Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pazite se kad izađete na ulicu, možda vas odvede Barselona

Vreme čitanja: 5min | ned. 31.07.22. | 08:33

Predsednik katalonskog kluba Đoan Laporta se ponovo čini kao onaj od pre i punom parom se vratio principu da bez rizika nema profita.... A tajna letnjeg prelaznog roka u katalonskom glavnom gradu ima ime i zove se „poluga“

Levandovski, Kunde, Rafinja, Kristensen, Kesi… a sada i Bernardo Silva? Julijan Nagelsman se nedavno u neverici zapitao kako je Barselona, bez obzira na to što zvanično duguje 1.350.000.000 evra i posluje u debelom minusu, u stanju da izvede sve finansijske operacije sa dovođenjem igrača. I nije jedini kome to nije jasno.

Đoan Laporta je svoj dolazak prošle godine najavljivao uz pompu i reklamne plakate, ali sezona i njegov drugi mandat u klubu nisu ostavili poseban (ili ikakav) utisak. Dugonajavljivani Ćavijev dolazak nije uspeo da promeni ekipu koja je i dalje okajavala sve grehe iz prošlosti. Pojavila se prvo sumnja da li je Laporta zaista znao šta ga čeka pre povratka u klub, ali je ubrzo zatim počela da se ljulja vera da je novi-stari predsednik zaista rešenje za Barsu.

Izabrane vesti

Ipak, u poslednjih par meseci, Laporta se ponovo čini kao onaj od pre i punom parom se vratio principu da bez rizika nema profita. A tajna letnjeg prelaznog roka u katalonskom glavnom gradu ima ime i zove se „poluga“.

Finansijska poluga koju koristi Barselona se ukratko sastoji od dugoročne prodaje aktiva kluba u zamenu za upliv novca sada. Odnosno, još konkretnije, radi se o ustupanju 25% televizijskih prava na period od 25 godina, a u zamenu za oko 650.000.000 evra koje je klub dobio u dva navrata u junu i julu.

Ulagač je investiciona kompanija Sixth Street, jedan od lidera na svetskom tržištu i veoma zastupljena u svetu sporta. Partner je, između ostalog, i Real Madrida u jednom segmentu budućeg poslovanja na stadionu Santjago Bernabeu, drži u vlasništvu 20% San Antonio Spursa, a među njenim klijentima se nalazi i Barselonin novi sponzor Spotify.

A što se tiče katalonskog kluba, prva „poluga“, u junu, omogućila mu je upliv kapitala od 207.500.000 evra, pa je tako uspeo da zatvori obračunsku godinu bez dugova. A zatim je, u julu, aktiviranjem druge poluge, primio i dodatnih 400.000.000 koji su iskorišćeni za dovođenje novih fudbalera i za njihovo registrovanje u La Ligi. Ova dva iznosa deo su iste operacije sa investitorom Sixth Street.

Međutim, to najverovatnije nije kraj. Sada se najavljuje i treća poluga, koja bi mogla da se sastoji od prodaje skoro polovine firme BLM, koja se bavi merčandajzingom, ili isto tolikog udela u Barça Studios koja posluje sa audiovizuelnim materijalima. Skupština članova kluba je već odobrila navedene transakcije, i verovatno će neke od njih biti sprovedene u narednim danima. Posebno ako klub ne uspe u prodaji ili umanjenju plata određenih igrača.

Novostečena likvidnost katalonskog kluba, međutim, nije pala s neba. Ne smemo da zaboravimo da, bez obzira što deluje kao da je pred potpunom propasti, Barselona ima istoriju dugu 120 godina, a njenu vrednost određuje mnogo faktora. Prema Forbsovim listama, na primer, još uvek je drugi po redu najvredniji fudbalski klub na svetu, iza Reala i daleko ispred Mančester Sitija ili PSŽ-a. U 2021. godini je, uprkos svim problemima, njena vrednost uvećana za 5%. Sve to je pretvara u pravu poslasticu za investitore koji mogu da objektivno računaju na veliki povrat kapitala - u ovom slučaju, gotovo dvostruki.

Sa druge strane, imajući u vidu da se televizijska prava monetizuju u tolikoj meri da je čak i u sezoni 2020-2021, kada je besneo Kovid, vrednost najvećih klubova porasla za oko 10%, celokupna operacija sa fondom Sixth Street postaje jasnija. Bar sa stanovišta poslovne logike.

Što se tiče Barselone, Laporta rizikuje, jer se u dugoročnom periodu odriče četvrtine prihoda od ovih prava. Međutim, klub je priteran uza zid i mora da traži hitna rešenja, pa je pitanje „rizika“ sada relativno i nevažno.

Sa druge strane, novostečena likvidnost je mogla da se iskoristi na različite načine. Odluka predsednika i uprave Barse bila je da se novac potroši odmah, na nove igrače. Sve se svodi na to da, ako plan uspe i Ćavijev novi tim ostvari izvrsne sportske rezultate, to će biti odskočna daska za stvarni finansijski oporavak. Ako ne, situacija će se dodatno zakomplikovati u glavnom gradu Katalonije. Mogli bismo da zaključimo da se tu nalazi stvarni rizik. Ali prihodi fudbalskih klubova su prvenstveno zasnovani na pobedama, trofejima i plasmanima, pa je ulaganje u fudbalere u suštini najlogičniji potez.

Što se tiče aktiviranja treće poluge, ono bi moglo da se izbegne ukoliko Barselona pronađe rešenje za neke od igrača koji su trenutno u višku. Prvi od njih je Frenki de Jong, čiji je odlazak, ili u najmanju ruku pristanak na značajno umanjenje plate uslov da bi se moglo razmišljati o Bernardu Silvi. Holanđanin je već mesecima pod velikim pritiskom, ali ni on, kao ni Memfis Depej ili Martin Brajtvajt (i drugi) nisu voljni da se odreknu ogromnih honorara koje im je svojevremeno olako ponudio Bartomeu.

Laporta ipak očekuje da će pre kraja prelaznog roka imati rešenje i na ovom planu, i samouvereno najavljuje da nije završio sa dovođenjem igrača. Sve to imajući u vidu da Mančester Siti neće pustiti Silvu za manje od 70.000.000 evra, dok je sa druge strane, potrebno da se svi igrači registruju uz poštovanje finansijskog fer pleja, jer je suma honorara i dalje uveliko prelazi dozvoljeni limit.

Sve se ipak svodi na to da li će u narednoj sezoni lopta biti u golu, a trofeji u vitrini. Samo tako se obezbeđuju prihodi, omogućuje postepeni oporavak i održivost.

Robert Levandovski je najvažnija figura u ovom kalkulisanju. Osvajač 19 titula sa Bajernom, sa 34 godine i dalje je sigurna vrednost, u zavidnoj je fizičkoj formi. Pored njega, Žil Kunde, jedan od najboljih i najperspektivnijih štopera na svetu, ukraden je ispred nosa Čelziju, a otkupna klauzula koja mu sada stoji u ugovoru je neverovatnih milijardu evra. Samo njih dvojica, zajedno sa Rafinjom, koštali su 170.000.000. Uz to, Ćavi je ogroman trud uložio da zadrži Dembelea, a treba da se vidi kako će izgledati definitivni povratak Ansu Fatija, i dalji razvoj Barsinih „beba“. Na tapetu za dolazak su, pored Bernarda Silve još i Sesar Aspilikueta i Markos Alonso.

Đoan Laporta je nedavno ponovo okačio svoj plakat - sada u Las Vegasu. Ponovo je, bar prividno, na konju i obećava po dva vrhunska igrača na svakoj poziciji. A kao vrhunac svih operacija, mada ne znamo kada, ni manje ni više nego povratak Lea Mesija.

Nije ni čudo što ovih dana po društvenim mrežama kruži šala lansirana od strane Realovih navijača: „Pazite se kad izađete na ulicu, možda vas odvede Barsa“.

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

BarselonaRobert LevandovskiĐoan LaportaLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara