Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Penjarol, LDU Kito i Karakas favoriti za prolaz u grupnu fazu Kopa Sudamerikane

Vreme čitanja: 7min | uto. 07.03.23. | 23:18

Počinju kvalifikacije za drugorangirano klupsko takmičenje Južne Amerike

Pored kvalifikacija za Kopa Libertadores, noćas počinju i prvi kvalifikacioni mečevi za Kopa Sudamerikanu, sekundarnog južnoameričkog klupskog fudbalskog turnira koji organizuje KONMEBOL. Za razliku od najjačeg turnira pod istom organizacijom, a koji ima čak tri selekcione faze, Sudamerikana ima samo jednu kvalifikacionu rundu, koja se odigrava isključivo između timova iz iste države. Selekcionog procesa izuzeti su klubovi iz Argentine i Brazila kao dve najuspešnije zemlje u klupskim nadmetanjima na kontinentu.

Pobednik Kopa Sudamerikane steći će pravo da igra protiv pobednika Kopa Libertadores na Rekopa Sudamerikani 2024. godine. Takođe će se automatski kvalifikovati za grupnu fazu narednog izdanja Kopa Libertadores. Independijente del Valje je nosioci titule iz prethodne sezone ovog takmičenja, ali pošto su se kvalifikovali za grupnu fazu Kupa Libertadores kao šampioni Kupa Sudamerikane, moći će da brane titulu samo ako završe na trećem mestu svoje grupe.

Izabrane vesti

Dana 19. decembra 2022. KONMEBOL je najavio primenu izmena formata Kopa Sudamerikane počevši od ovog izdanja uz zadržavanje istog broja utakmica koje treba odigrati. Sledeće promene će biti primenjene: Prva faza turnira, u kojoj timovi iz svih saveza (osim Argentine i Brazila) igraju protiv tima iz istog saveza na dvomeču kod kuće i u gostima, igraće se u jednofaznom formatu. Osam drugoplasiranih u grupi neće biti eliminisano, već će igrati plej-of pre osmine finala protiv osam trećeplasiranih timova grupne faze Kopa Libertadores, koji su se u prethodnim izdanjima plasirali direktno u osminu finala. Pobednici ovog kola plasiraće se u osminu finala zajedno sa pobednicima grupa.

Žreb za prvu etapu održan je 21. decembra 2022. u kongresnom centru KONMEBOL-a u Lukeu, Paragvaj. U prvoj fazi, 32 uključena tima bila su podeljena u osam potova prema nacionalnom savezu, pri čemu su četiri tima iz svakog nacionalnog saveza izvučena protiv rivala iz istog saveza. Ovim putem 16 klubova će izboriti grupnu fazu, dok direktan plasman imaju po šest klubova iz Brazila i Argentine, a preostala četiri biće oni koji su eliminisani u poslednjoj selekcionoj fazi za Kopa Libertadores.

Žreb za grupnu fazu biće održan 22. marta 2023. Timovi će biti nosioci prema rangu klubova KONMEBOL-a od 9. decembra 2022. a četiri tima prebačena sa Kopa Libertadores 2023. biće postavljena u četvrti šešir. Za grupnu fazu, 32 kvalifikovana tima biće ravnomerno raspoređena u osam grupa.

River Plejt - Penјarol (Urugvaj)

Jedan od dva urugvajska para činiće River Plejt i Penjarol koji će noćas (01.00) odmeriti snage na stadionu Burgenjo Migel u predgrađu Montevidea. River Plejt, iliti Darseneros, stiže sa nizom od četiri meča bez poraza u novoj takmičarskoj sezoni u urugvajskoj nacionalnoj fudbalskoj ligi. Nakon poraza na debiju, kada su u gostima izgubili rezultatom 2:1 protiv Sero Larga, tim je zabeležio dve pobede i dva remija. Tokom ovog perioda, kod kuće su pobedili Plaza Koloniju sa 2:0, a takođe su kod kuće igrali savladali Sero CA sa 3:2. Kao gost, pored poraza od Sero Larga, ekipa je remizirala 0:0 protiv Rasinga iz Montevidea i 0:0 protiv Boston Rivera. Na noćašnjem meču, trebalo bi da očekujemo tim koji pokušava da bude malo proaktivniji, međutim, to može biti veoma opasan potez protiv ekipe koja takođe dolazi iz dobrih rezultata, a to je Penjarol.

01.00: (3,45) River Plejt M. (3,25) Penjarol (2,05)

Aurinegro je od početka sezone odigrao pet utakmica za nacionalno prvenstvo i može da se pohvali nepobedivim nizom. U poslednjem meču igrao je kod kuće protiv Maldonada i slavio sa 2:1, a pre toga su kod kuće pobedili Boston River sa 1:0 i Sero CA sa 2:0. Kao gost, igrao je dva puta, pobedivši La Luz sa 4:3 i remizirajući 2:2 protiv Defensor Sportinga.

Možda River Plejt ne pruža kompatibilan ofanzivni model igre, ali i pored toga, kod kuće su pokazali veoma zanimljiv obrazac i to bi moglo otežati život Penjarolu u ovoj prvoj utakmici. U 2022. godini timovi su se susreli dva puta, i oba puta je bilo nerešeno. Prvi put na ovom istom stadionu meč je završen bez golova, dok je na Kampeon de Siglu bilo 1:1.

LDU Kito - Delfin (Ekvador)

Prvenstvo Ekvadora počelo je nedavno, 24. februara, LDU Kito je u dosadašnja četiri kola zabeležio jednu pobedu, dva puta je remizirala i isto toliko puta bila poražena. Osim toga, uzimajući u obzir poslednjih deset utakmica, generalno gledano, ekipa Luisa Zubeldije prošla je kroz mnoge oscilacije u učinku.

Delfin takođe noćas debituje na drugom po važnosti takmičenju u Južnoj Americi. U ovoj igri direktnih eliminacija, tim iz Mante ciljaće na pobedu i prolazak u grupnu fazu. Na prvenstvu Ekvadora zauzima 14. mesto na tabeli, sa jednim osvojenim bodom iz dva odigrana susreta. Gledajući poslednjih deset gostujućih utakmica za sva takmičenja, Delfinov tim je pobedio samo dva puta, dva puta je i remizirao uz čak šest pretrpljenih poraza. U svom prvom i poslednjem ovogodišnjem okršaju u gostima, poražen je od ekvadorske Barselone sa 5:0, u drugom kolu nacionalnog prvenstva.

03.00: (1,32) LDU Kito (4,70) Delfin (8,50)

Kao domaći tim, LDU Kito obično igra sa ofanzivnim početnim taktičkim sistemom 3-5-2. Na ovaj način, tim trenera Luisa Zubeldije ima veću mogućnost da kontroliše igru i bolje radi sa loptom. S druge strane, Delfin obično igra ofanzivnim taktičkim sistemom 4-3-3. Tako, tim trenera Giljerma Duroa obično drži nisko odbrambene linije kada igra u gostima. Što se tiče LDU Kita, neće moći da računa na ofanzivnog vezistu Žohana Hulija. Sa druge strane u Delfinu, Giljermo Duro ne bi trebalo da ima problema sa pojedincima i ceo tim će mu biti na raspolaganju.

S obzirom na to, LDU Kuito je prošle sezone imao bolju kampanju i pokazuje da ima bolji ofanzivni učinak od svog protivnika. Delfin se pokazao kao pasivniji tim i sa neubedljivim rezultatima kada igra u gostima. Inače, u poslednja tri meča između timova, na ovom stadionu, domaći su pobedili dva puta uz jedan remi. U poslednjem od njih, maja 2022. godine, koji važi za ekvadorsku seriju A, LDU je slavio sa 3:2.

Karakas – Puerto Kabeljo (Venecuela)

Karakas će imati priliku da potvrdi prednost domaćeg terena u potrazi za mestom u grupnoj fazi Sudamerikane. I dalje neporažen u sezoni, tim Karakasa ima još prilagođavanja, s obzirom da je dobio samo jedan od pet dosadašnjih duela, gomilajući remije koje sprečavaju klub da se konsoliduje među prvoplasiranom venecuelanskom elitom. Njegov poslednji meč bio je mlak remi protiv Portugese, rezultatom 1:1, a da nije mogao da se istakne pred svojim navijačima na način na koji je to želeo, u sukobu koji je usledio nakon trijumfa od 2:0 protiv Universidad Sentrala.

01.00: (2,45) Karakas (3,15) Puerto Kabeljo (2,75)

Tako Karakas zauzima četvrto mesto na tebeli u domaćem prvenstvu, sa do sada osvojenih sedam bodova, čak osam manje od lidera. Na poslednjih pet utakmica, zabeležena je samo jedna pobeda, četiri remija i nijedan poraz, pobedivši samo Universidad, pored toga što je remizirao sa Portugesom, Hermanosom Kolmenaresom, Rajom Zulijanom i takođe sa Karabobom. Ko domaćin, ekipa Karakasa je zabeležila tri ​​pobede, pet remija i samo dva poraza u poslednjih 10 utakmica odigranih na Olimpijskom stadionu.

S druge strane, Puerto Kabeljo će imati težak izazov pred sobom da testira pravi kapacitet tima u odlučujućim trenucima protiv dosta iskusnijeg protivnika kada su u pitanju međunarodna nadmetanja. Ipak, tim Noela Sanvićentea neporažen je u sezoni, sa zavidnim učinkom u svim do sada odigranim mečevima. Akademija Puerto Kabeljo brani izolovano vođstvo na tabeli, sa 15 bodova osvojenih u samo pet odigranih kola.

U poslednjem duelu izvojevana je minimalna pobeda nad Metropolitanosom, međutim, ovo je bila jedina utakmica u kojoj je njihov napad postigao manje od dva gola, od ukupno 13 koliko su zabeležili do sada. U pet zvanično odigranih mečeva ove godine zabeleženo je isto toliko uzastopnih pobeda, dodajući trijumfe protiv Metropolitanosa, Portugese, Universidad Sentrala, Estudijantesa iz Meride i Rajo Zulijana. Delujući van svog terena, ekipa Puerto Kabelja zabeležila je nedavni učinak od sedam pobeda, bez remija i samo tri poraza u poslednjih 10 utakmica.

Koliko god da je dobio sve utakmice za venecuelansku elitu, Puerto Kabelju ne bi trebalo da bude lak život protiv Karakasa, na Olimpijskom stadionu, u odlučujućem i važnom duelu za tok sezone. Domaćini su više navikli na velika takmičenja, tradicionalno su veoma jaki pred svojim navijačima.

KOPA SUDAMERIKANA, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO

Utorak

23.00: (3,60) Audaks Italijano (3,45) Universidad Katolika (1,93)

23.00: (2,65) Takuari (3,20) Heneral Kabaljero (2,50)

Sreda

01.00: (2,45) Karakas (3,15) Puerto Kabeljo (2,75)

01.00: (3,45) River Plejt M. (3,25) Penjarol (2,05)

03.00: (1,32) LDU Kito (4,70) Delfin (8,50)

23.00: (2,30) Defensor Sporting (3,05) Danubio (3,10)

23.00: (2,90) Guabira (3,25) Orijente Petrolero (2,30)

23.00: (1,80) Gurani Asunsion (3,45) Amelijano (4,10)

Četvrtak

01.00: (2,30) Agilas (2,95) Santa Fe (3,20)

01.00: (3,15) Estudijantes Merida (3,10) Deportivo Tačira (2,25)

03.00: (1,48) Cesar Valjeho (4,00) Binansional (6,25)

23.00: (2,20) Bluming (3,25) Atletiko Palmaflor (3,10)

23.00: (2,75) Kobresal (3,25) Palestino (2,40)

Petak

01.00: (2,40) Tolima (2,95) Junior (3,00)

01.00: (1,50) Emelek (3,80) Kuenka (6,25)

03.00: (1,70) Universitario (3,50) Sijensijano (4,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa SudamerikanaPenjarolLDU KitoKarakas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara