Radost srpskih igrača (©Reuters)
Radost srpskih igrača (©Reuters)

Sedam bodova za odškrinuta mundijalska vrata

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.03.21. | 10:12

Kako smo stajali u prethodnim kvalifikacijama

Jedan od brojnih duhovitih komentara nakon remija sa Portugalijom na Marakani jeste da je sjajna stvar što posle drugog kola već ne gledamo tabelu i kalkulišemo gde bi drugi trebalo da kiksiraju da bi ih Srbija stigla.

Veliku otpornost na poraz pokazala je Stojkovićeva reprezentacija, gubila je na oba prethodna meča, protiv Irske je uspela da preokrene i pobedi (3:2), protiv Portugalije da od 0:2 dođe do remija (2:2), koji je drži na prvom mestu grupe nakon dve odigrane runde.

Izabrane vesti

Utakmica sa Azerbejdžanom u utorak (18.00) ima višestruki značaj za Orlove. Prvi je rezultatski, jer bi novom pobedom i sa sedam osvojenih bodova napravili sjajnu podlogu za jesenji nastavak i finiš mundijalske trke. I drugo, jako je bitno, najbitnije, da posle dobre energije, odličnog raspoloženja koji su fudbaleri Srbije stvorili u javnosti posle dve utakmice, sve to ne izduvaju kao balon kiksom u Bakuu.

Selektor Stojković je čvrsto obećao da se to neće dogoditi.

To zaboravite, to je zabranjeno! Ta priča je odavno ispričana i tako nešto ne dolazi u obzir“, naglasio je Piksi odmah nakon meča sa Portugalcima.

Zašto je još i matematički bitna pobeda nad Azerbejdžanom? Zato što bi bilans od sedam bodova odškrinuo mundijalska vrata. Ako se prevrte knjige starostavne, vidi se da je naš državni tim uvek uspevao u poslednjih 30 godina da se plasira na Svetsko prvenstvo ako je nakon tri runde kvalifikacija imao sedam bodova.

18.00 (10.0) Azerbejdžan (4.70) Srbija (1.35)

Bitno je naglasiti i da je ovo možda i najteži raspored koji je reprezentacija Srbije imala na startu kvalifikacija, odmah direktan sudar sa dva najveća rivala u grupi.

Pre četiri godine Orlovi su imali dve pobede i remi nakon tri runde. Prvo su remizirali sa Republikom Irskom na Marakani (2:2), pa su u gostima pobedili Moldaviju (3:0), a onda kod kuće i Austriju (3:2). Vels je tada bio nosilac grupe. Na kraju kvalifikacija Srbija je bila pobednik i otišla je na šampionat u Rusiju.

Četiri godine ranije tim Siniše Mihajlovića je imao samo četiri boda nakon tri kola (Škotska 0:0, Vels 6:1, Belgija 0:3) i nije stigao do SP u Brazilu.

Srbija Radomira Antića je 2010. uspela da ode na prvenstvo u Južnoj Africi i to ispred Francuske, koja je morala u baraž. I vrlo zanimljivo: imali su Orlovi šest bodova u prva tri kola, među kojima je bio poraz od nosioca grupe! U prvom kolu su pobeđena Farska Ostrva (2:0), a onda je pretrpljen poraz u Parizu (2:1), da bi potom u Beogradu pala Litvanija (3:0). I pored svega toga, naš državni tim je uspeo da bude na kraju prvi, iako ni u Beogradu nije savladao Trikolore (1:1). Oni su pogubili bodove u mečevima sa Rumunijom i Austrijom, pa ko zna, možda će neka takva pomoć stići Srbiji i u ovom ciklusu, daleko je jesen...

Kod Ilije Petkovića reprezentacija po imenu Srbija i Crna Gora imala je sedam bodova posle tri kola kvalifikacija. I to sa vrlo lakim rasporedom: dva puta je pobeđen San Marino (3:0, 5:0), a u Sarajevu je bilo nerešeno sa Bosnom i Hercegovinom (0:0). Te godine je Španija ostala kao druga u grupi, dok je Belgija završila kao četvrta, a SCG sa samo jednim primljenim golom je osvojila kartu za Mundijal u Nemačkoj. To kako je tamo prošla je neka druga priča...

U kvalifikacijama za SP 2002. godine Jugoslavija je dobacila do pet bodova posle tri runde. Pobedila je Luksemburg (2:0), pa igrala nerešeno sa Švajcarskom (1:1) i potom sa Slovenijom (1:1). A, sa pet bodova ne može se do Svetskog prvenstva. Otišla je direktno Rusija, dok je Slovenija išla u baraž.

Na kraju, da ne idemo predaleko, još Svetsko prvenstvo 1998. prvo naše posle sankcija. Bila je to poslednja velika reprezentacija Jugoslavije i Srbije, prepuna svetskih zvezda. I poslednja koja je stigla do drugog kruga na Mundijalu. A, do njega je došla tako što je startovala sa svih devet bodova. Samo, nikako drugačije nije ni smela, jer su joj protivnici u te tri runde bili dva puta Farska Ostrva (3:1, 8:1) i Malta (6:0), tek kasnije su došli okršaji sa tadašnjim silama kakve su bile Španija i Češka.

Kada se podvuče crta: svaki put kada je imala bar sedam bodova iz prva tri kola kvalifikacija – a jednom i sa šest – reprezentacija naše zemlje je stigla do Svetskog prvenstva. Zato su tri boda u Azerbejdžanu od ogromnog značaja, maltene bi već dovela Srbiju do baraža, a ostala bi potpuno ravnopravno u igri za prvo mesto.

Piksijevi Orlovi su dobili sve pohvale za prikazano u prethodna dva meča, uz sve minuse koje su pokazali u igri. Zato baš ne bi valjalo da nas razočaraju u Bakuu. I sebe i nas.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara