Roberto Mančini ©Reuters
Roberto Mančini ©Reuters

Podmazana Mančinijeva mašina traži nastavak impresivnog niza u Sofiji

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.03.21. | 15:04

Već posle drugog kola bi borba za mesto u Kataru mogla da se svede na dve reprezentacije u Grupi C

Reprezentacija Italije nastavlja da deluje sjajno pod palicom Roberta Mančinija. Na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo gotovo rutinski je na pleća oborila selekciju Severne Irske (2:0), a čini se da neće imati većih poteškoća ni u Sofiji (20.45), posebno posle očajnog izdanja Bugarske u meču sa Švajcarskom (1:3).

20.45: (12,0) Bugarska (6,50) Italija (1,23)

Izabrane vesti

Šokirali su Italijani čitav fudbalski svet, kada su pre tri godine propustili priliku da se domognu Mundijala u Rusiji. Usledio je dolazak Mančinija i Azuri su doživeli preporod. Bivši trener Lacija, Intera, Mančester Sitija i Zenita je napravio revoluciju u državnom timu, zategao redove i dobio 16 od 25 mečeva za kormilom reprezentacije (56 postignutih i 14 primljenih golova). Italija je poslednji put poraz doživela još u septembru 2018. godine u okviru Lige nacija od Portugalije, a nakon toga je usledio impozantan niz od čak 23 utakmice bez poraza (svega pet remija). Obezbeđeno je i učešće u plej-ofu Lige nacija, selekciju sa "čizme" gledaćemo i na kontinentalnoj smotri, a čudo bi trebalo da se dogodi da ne izbori i kartu za Katar.

Duel sa Severnom Irskom odigran minulog četvrtka rešili su Domeniko Berardi (treći put zaredom strelac u dresu reprezentacije) i Ćiro Imobile i pitanje pobednika praktično je bilo rešeno već posle 45 minuta. U nastavku nešto slabije izdanje Azura, ali dovoljno dobro da se sačuva prednost stečena pre pauze i osvoje tri boda na startu kvalifikacionog ciklusa.

Kao nagradu za sjajna izdanja njegove selekcije FS Italije je spremio i novi ugovor za Mančinija.

Sa originalnog spiska od čak 38 imena već je otpao veliki broj igrača (Kristante i Kin zbog povreda), dok vezista Čelsija Žoržinjo nije dobio poziv zbog problema sa kolenom. Posle utakmice prvog kola ekipu su napustili Frančesko Kaputo, Domeniko Berardi i Đorđo Kjelini, koji neće nastupiti u naredna dva meča. Procena je da bi u Sofiji od prvog minuta priliku trebalo da dobiju Nikolo Barela i Alesandro Bastoni, umesto Lorenca Pelegrinija i Leonarda Bonučija. Imobile bi mogao da bude pošteđen, kao zamena se nameće Torinov golgeter Andrea Beloti, dok bi priliku mogli da dobiju i Mateo Pesina i Rafael Toloi iz Atalante.

Sa druge strane selektor Bugarske Jasen Petrov je na svoj prvi spisak uvrstio čak 10 debitanata, ali se u postavi i dalje očekuju iskusni igrači poput kapitena Petra Zaneva i naturalizovanog Brazilca Sisinja. Talentovani fudbaler Bolonje Valentin Antov bi za razliku od meča sa Sajdžijama mogao da dobije šansu u prvoj postavi, dok se u 11 očekuje i vezista Specije Andrej Galabinov. Trio iz Serije A bi trebalo da kompletira Kiril Despodov, napadač Kaljarija.

Bugarska je Italiju savladala prvi i jedini put jo 1968. godine, od tada su Azuri slavili šest puta, dok su četiri duela ove dve selekcije okončana nerešenim rezultatom.

Švajcarci su na startu kvalifikacija posao na Vasil Levski stadionu u Sofiji završili za 13 minuta. Poveli su sa 3:0 u ranoj fazi i do kraja rutinski odradili posao. Problema da do tri boda dođu ne bi trebalo da imaju ni u drugom kolu, kako im u goste dolazi Litvanija (20.45).

20.45: (1,07) Švajcarska (13,0) Litvanija (25,0)

Ekipa Vladimira Petkovića je pitanje pobednika u Bugarskoj rešilla zahvaljujući pogocima Brila Emboloa, Harisa Seferovića i Stivena Cubera, a kako im 31. marta predstoji prijateljski meč sa Finskom, izvesno je da će bosanski stručnjak na teren ponovo izvesti jaku postavu. Sajdžije su učestvovale na poslednje tri planetarne smotre, dok su se na minule dve domogli i osmine finala. Sve osim osvajanja jedne od prve dve pozicije u grupi predstavljalo bi veliko iznenađenje, ali će sa Italijanima voditi veliku borbu za direktan plasman u Katar.

Velike promene u sastavu se dakle ne očekuju, ali bi šansu od prvog minuta mogli da dobiju Silvan Vidmer, Đibril Sou i Denis Zakarija. Trio u napadu će najverovatnije ponovo činiti Embolo, Seferović i Džerdan Šaćiri.

Duel sa Švajcarskom će za Litvaniju označiti i početak kvalifikacionog ciklusa, ali izabranici Valdasa Urbonasa nemaju mnogo čemu da se nadaju u Sankt Galenu. Nisu Litvanci dosad uspevali da se domognu planetarne smotre, a u minulim kvalifikacijama uspeli su da ostvare svega jedan trijumf.

Sa Sajdžijama su se sastajali u tri navrata kroz istoriju, prvi put još davne 1924. godine, kada su pretrpeli težak poraz (0:9). Za trijumf u duelima protiv predstojećeg protivnika još uvek ne znaju, u kvalifikacijama za Euro 2016. godine pretrpeli su još dva neuspeha.

GRUPA C

20.45: (12,0) Bugarska (6,50) Italija (1,23)

20.45: (1,07) Švajcarska (13,0) Litvanija (25,0)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Roberto MančiniLitvanijaBugarskaŠvajcarska 1ItalijaVladimir Petković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara