Ko će do pehara: Lajpcig ili Borusija? (©Reuters)
Ko će do pehara: Lajpcig ili Borusija? (©Reuters)

Podrhtava Berlin zbog sudara atomskih navala: Lajpcigov juriš na prvi trofej, Dortmundov na peti kup

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.05.21. | 14:06

Hoće li se Julijan Nagelsman oprostiti od Bikova u velikom stilu?

Borusija iz Dortmunda i RB Lajpcig najviše su pokazali ove sezone u nemačkom DFB kupu. Prvi put posle četiri godine u finalu ovog takmičenja nema Bajerna iz Minhena. Isto toliko dugo Milioneri nisu uzeli trofej kupa, dok Lajpcig igra za svoj prvi pehar u istoriji. Poseban izazov je pred mladim stručnjakom Julijanom Nagelsmanom koji bi da se na pravi način oprosti od Bikova (1. jula preuzima Bajern Minhen), ali ništa manji motiv neće imati ni Edin Terzić koji je na početku karijere i trofej bi mu mnogo značio. 

U predigri ovog finala Dortmund i RB Lajpcig sastali su se u šampionatu. Zahvaljujući pobedi (i remiju Ajntrahta protiv Majnca) Borusija je skočila na četvrtu poziciju, tako da finiš šampionata dočekuje rasterećenije. Lajpcig je Ligu šampiona praktično obezbedio i može u potpunosti da se posveti ovom finalu, što se ne može reći za prethodni njihov duel. Utisak je da Julijan Nagelsman nije koristio sve adute.

Izabrane vesti

Nije ni Borusija bila kompletna, nedostajao je povređeni Erling Haland, međutim domaćin je pokazivao tokom čitavih 90 minuta mnogo više volje i želje za pobedom. Da bi na kraju do nje i došao zahvaljujući sjajnom Džejdonu Sanču.

20.45: (2.70) RB Lajpcig (3.30) Dortmund (2.60)

Upravo će mladi Englez biti glavni adut Milionera. Haland se još nije u potpunosti oporavio, ali u Dortmundu veruju da će biti u stanju da počne finale. Sa njima dvojicom u startnih 11 odbrana Lajpciga imaće mnogo posla.

"Kvaliteti Erlinga Halanda poznati su širom Evrope. Ali, bez njega smo u poslednje dve utakmice postigli osam golova. Vratio se na teren posle dve nedelje odsustva i izgledao je sasvim dobro. Imamo još jedan trening i želimo da sačekamo reakciju. Posle toga ćemo sesti i videti da li će igrati“, rekao je Edin Terzić. Ako Norvežanin ipak ne bude fit, navalu će kao najistureniji predvoditi Marko Rojs.  

S druge strane, Nagelsman vrlo verovatno neće moći da računa na Kristofera Enkunkua. Njegovo mesto trebalo bi da zauzme Amadu Hajdara čiji je ulazak prošle subote na Vestfalenu razmrdao Bikove i 0:2 pretvorio u 2:2.

Lajpcig je tu utakmicu u Dortmundu igrao bez klasičnog špica. I nije se proslavio, nije bio dovoljno opasan. Iz tog razloga treba očekivati da Nagelsman promeni filozofiju. Šansu bi ovoga puta trebalo da dobiju ili Aleksander Serlot ili Jusuf Poulsen. A, Danac je bliži startnoj postavi."Očigledno je da je utakmica pravi vrhunac i za mene će biti emotivan oproštaj. Preostale su nam još dve utakmice u Bundesligi, u koje polažemo velike nade. Zaista bih bio srećan kad bih mogao da se oprostim od Lajpciga sa titulom u Kupu Nemačke i još dve pobede u Bundesligi. Imam dobar osećaj uoči utakmice i zaista smo ponosni što smo ušli u finale", kaže Julijan Nagelsman.


Jusuf Poulsen prisetio se finala sa minhenskim Bajernom...

"Imam dobra i loša sećanja na prethodno finale. Prošli put rezultat nažalost nije bio onakav kakvom smo se nadali, ali je, ipak, bilo neverovatno iskustvo zbog atmosfere u Berlinu. Ove godine, naravno, cela stvar će se odvijati u drugačijem okruženju bez gledalaca, ali utakmica će i dalje biti vrlo emotivna. Zato se zaista radujemo četvrtk u“,poručio je Poulsen.

Bikovi nisu dobili Borusiju pune četiri godine. U pet od prethodnih šest utakmica Dortmund je slavio, a njihove okršaje karakteriše veliki broj golova. Neka tako bude i u velikom finalu.

DFB KUP - FINALE

Četvrtak

20.45: (2.70) RB Lajpcig (3.30) Dortmund (2.60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup NemačkeBorusija DortmundRB LajpcigJulijan NagelsmanEdin TerzićErling Haland

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara