Navijači Kruzeira (©Reuters)
Navijači Kruzeira (©Reuters)

Popravni za Kruzeiro posle kraha u Mineiro šampionatu

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.04.23. | 22:30

Kup Brazila: Velikan iz Belo Orizontea noćas (23.55) gostuje Nautiku u Resifeu, timu koji je ispao u treći rang u zemlji fudbala

Nautiko i Kruzeiro su se razišli i krenuli svako na svoju stranu. Lisice su posle tri godine tavorenja u drugom rangu brazilskog fudbala, konačno izborio promociju u elitnu diviziju, dok su Oposumi od najjačeg, pa prego drugog ranga, završili u Seriji C. Upravo noćas (23.55) ova dva tima susrešće se na Stadionu Alfitos u Resifeu, u prvom meču treće faze Kupa Brazila godine. Revanš meč, u Belo Orizonteu, na programu je 25. aprila.

Nautiko, kao pobednik poslednja dva izdanja saveznog šampionata Pernambukano, ove sezone pretrpeo je bolnu eliminaciju u četvrtfinalu od poluamaterskog tima Salžuerija. Čak i uz igru na domaćem terenu, za Timbu nije išlo dalje od nerešenog ishoda 1:1 u regularnom delu meča. Domaće je u prednost doveo Elijerse Souza golom iz penala u dubokoj sudijskoj nadoknadi prvog dela igre. Posle samo 13 minuta u drugom delu meča, glavni arbitar Martins de Almeida ponovo je dosudio kazneni udarac za Nautiko, ovoga puta Žael Vijera nije uspeo da realizuje ukazanu šansu.

Izabrane vesti

Gosti su došli do izjednačenja u 72. minutu preko Robsona Santosa, što to je otvorilo mogućnost za Salžuerio da potraži svoju šansu u penal završnici. Posle 35 izvedenih udaraca s bele tačke, gostujući tim je slavio rezultatom 14:13 ostavivši Nautiko van borbe za pehar.

23.55: (3,70) Nautiko (3,25) Kruzeiro (2,00)

Isto se desilo i na Severoistočnom kupu. Tim je čak prošao grupnu fazu, ali je njegovo učešće i u ovom takmičenju okončano u četvrtfinalu i obračunu sa ABC-om. Dakle, bar za sada, Kup Brazila je ono što se pojavljuje kao jedna od opcija za Nautiko, koji na ovom takmičenju učestvuje od prve faze i u kojoj je bio uspešniji od Sao Bernarda, u gostima, rezultatom 1:0. U drugoj fazi, ovog puta kod kuće, pobedili su Vila Nova GO rezultatom 2:1. Timbu je od ove sezone učesnik brazilske Serije C, a u prvom kolu će se suočiti sa Manausom u istoimenom gradu duboko u Amazonskoj prašumi.

U poslednjih pet utakmica zabeležene su tri pobede protiv Magvara, Feroviarija i Petroline, uz taj kobni remi sa Salžuarijom kao i jedan poraz od ABC-a. Na poslednjih 10 utakmica odigranih kod kuće, na stadionu Aflitos, ekipa Nautika je zabeležila nedavnu kampanju od pet pobeda, tri remija i dva poraza.

S druge strane, gostujući tim igra svoj prvi meč u ovom izdanju Kupa Brazila sa namerom da ostvari pozitivan rezultat kao gost. Ipak, Kruzeirov glavni prioritet u ovoj sezoni biće stabilizacija u Seriji A, kojoj se vratio posle tri godine tavorenja u Seriji B. Međutim, urugvajski trener Paulo Pekolano, koji je vodio Raposu prošle sezone u Drugoj ligi, odlučio je da ove godine ne ostane za kormilom kluba.

01.00: (9,50) Maringa (4,80) Flamengo (1,30)

U datom trenutku, bez pronalaženja adekvatne zamene, čelnici Kruzeira su ga zamolili da ostane u klubu i povede ih kroz savezni šampionat Mineira. Na kraju sve se to ispostavilo kao uzaludno protraćeno vreme. Kruzeiro nije dobro prošao sa Pekolanom, koji se oprostio od finala saveznog prvenstva, kada je u polufinalu eliminisan od Amerika Mineiro. Tek tada je Kruzeiro prihvatio ostavku urugvajskog stručnjaka i na njegovo mesto postavio Pedra Migela Markesa, popularnog Pepa.

Portugalac je preuzeo tim manje od mesec dana pre svog debija u Brazilu. Raposa će se suočiti sa Korintijansom u Sao Paulu idućeg vikenda u prvom kolu Brasileiraa, i za sada je jedini dodir sa ekipom imao kroz prijateljski meč sa Bragantinom. Duel protiv Nautika biće njegov zvanični debi. U Kupu Brazila, Kruzeiro pošto je predhodne sezone poneo titulu šampina Serije B, ima tu mogućnost da preskoči prve dve faze.

U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležene su dve pobede, remi i dva poraza. Tokom ovog perioda, savladao je Red Bul Bragantino i Kaldense, pored toga što je remizirao sa Demokratom iz Sete Lagoasa i dva puta izgubio od Amerike Mineiro. Kao gost, Kruzeira je zabeležio učinak od šest pobeda i četiri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Ovaj duel suprostavlja dva tima sa malom pristrasnošću nakon frustrirajućih nastupa u svojim državnim prvenstvima, međutim, Kruzeiro se sprema da se takmiči u Seriji A i ima tehnički kvalitetniji tim, koji je u predhodnoj sezoni Serije B, oba puta nadmašio Nautiko. Istorija nedavnih međusobnih duela favorizuje gostujući tim, koji ima tri pobede i tri remija u poslednjih šest utakmica. Poslednja utakmica između ova dva tima, odigrana je 27. avgusta 2022. godine i završena je pobedom Kruzeira sa 4:0. U ovom meču, faktor domaćina može igrati važnu ulogu.

KUP BRAZILA – ŠESNAESTINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak

Volta Redonda – Baija 1:2 (0:1)

Botafogo – Santos 0:2 (0:2)

Internasional – CSA 2:1 (1:1)

Fortaleza – Agija de Maraba 6:1 (3:0)

Sao Paulo – Ituano 0:0

Sreda

Nova Iguasu – Amerika Mineiro 1:2 (0:0)

Koritiba - Sport Resife 3:3 (2:1)

Četvrtak

CRB - Atletiko Paranaense 1:0 (0:0)

Fluminense - Pajsandu 3:0 (3:0)

Palmeiras - Tombense 4:2 (2:1)

Atletiko Mineiro - Pelotas 2:1 (0:0)

Remo - Korintijans 2:0 (1:0)

Iparinga - Botafogo 0:2 (0:1)

23.55: (3,70) Nautiko (3,25) Kruzeiro (2,00)

Petak

01.00: (9,50) Maringa (4,80) Flamengo (1,30)

02.30: (4,30) ABC (3,35) Gremio (1,82)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazilKup BrazilaKruzeiroNautiko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara