Dimitri Paje (©AFP)
Dimitri Paje (©AFP)

Posrnulim velikanima preti selidba u Seriju B

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.11.23. | 23:03

Vasko i Korintijans pod imperativom pobede u međusobnom sukobu na otvaranju 36. kola šampionata Brazila

Još tri kola preostala su do kraja ovogodišnjeg izdanja brazilske Serije A. Mnoge računice su i dalje otvorene, od borbe za titulu, mesta u međunarodnim takmičenjima, ali i putu ka nižem rangu. Situacija je takva da čak ni posle ovog 36. kola koje započinje noćašnjim susretom između Vasko da Game i Korintijansa, neće doći do raspleta.

Čak i bez poraza u šest uzastopnih mečeva, ekipi iz Rio de Žaneira i dalje preti ispadanje u Seriju B. Sa druge strane, Musketari su u prethodnom kolu pretrpeli sramotan poraz od 5:1 na svom terenu od Baije, što ih je dovelo do toga da ostatak sezone proživljavaju sa tenzijom koja bi klub mogao da se pošalje u niži rang. Sukob dva posrnula velikana brazilskog fudbala održaće se na stadionu Sao Žanuario, u Rio de Žaneiru, i na programu je noćas sa početkom od 01:30 časa po srednjoevropskom vremenu.

Izabrane vesti

Tim Moreplovaca pokazao je izuzetan napredak u drugom delu sezone, takođe sa nekim važnim pojačanjima kao što je francuski vezista Dimitri Pajet, koji je od svog dolaska mnogo doprineo igri kluba sa Sao Žanuarija. Jedan od zaslužnih za takmičarsku evoluciju Vaska je i trener Ramon Dijaz, bivši strateg River Plejta i saudijskog Al Hilala, koji je uspeo da bolje taktički organizuje tim, posebno u defanzivnom sektoru.

Stoga ne čudi što su Kariokasi imali veoma težak duel u prošlom kolu protiv Atletiko Paranaensea u Koritibi, gde su na kraju uspeli da u potpunosti onesposobe napad protivnika i steknu dragoceni bod u borbi za opstanak u nacionalnoj eliti. Vasko je tom prilikom održao nerešen rezultat 0:0, i time upisao je treći meč bez primljenog gola u poslednjih pet utakmica. Pre toga, ekipa je već ostvarila još jedan remi u gostima u veoma izbalansiranoj utakmici protiv Kruzeira, u direktnom obračunu ekipa iz zone ispadanja koji je završen rezultatom 2:2 u Belo Orizonteu.

01.30: (2,00) Vasko (3,35) Korintijans (4,00)

Dakle, na poslednjih pet zvaničnih utakmica, Vasko je zabeležio tri pobede i dva remija, bez pretrpljenog poraza, pokazujući sav svoj kvalitet pobedivši u tom periodu Ameriku Mineiro, Botafogo i Kujabu, pored remija sa Atletiko Paranaenseom i Kruzeirom. U ovom trenutku, Moreplovci se nalaze na diskretnom 16. mestu nacionalne elite, sa do sada osvojena 42 boda, sa samo jednim iznad Baije, koja je prva ispod crte i otvara zonu ispadanja. Kao domaći tim Vasko je zabeležio učinak sa osam pobeda, dva remija i sedam poraza u 17 odigranih mečeva, sa ukupno 20 postignutih i 18 primljenih golova.

U međovremenu, Korintijans je imao veoma turbulentan vikend nakon kiksa koji ga je doveo u opasnu situaciju, pa čak i u borbi protiv ispadanja, iako Timao i dalje zavisi samo od sopstvene snage i učinka. U prošlom kolu, ekipa iz Sao Paula imala je priliku da igra pred svojom publikom na Neo Kimika Areni, ali je na kraju razočarala blizu 50.000 navijača koji su došli na stadion da ih podrže, i videli poraz od Baije sa čak 5:1.

Tokom vikenda, Korintijans se takođe suočio sa protestima svojih navijača zbog katastrofalnog nastupa i imao je veoma napornu subotu zbog predsedničkih izbora koji su održani u sedištu kluba. Korintijans je trenutno na skromnoj 14. poziciji brazilskog šampionata sa 44 osvojena boda, a ima samo tri iznad Baije, koja u ovom trenutku otvara zonu ispadanja.

Na poslednjih pet utakmica, Musketari su zabeležili dve pobede, jedan nerešen rezultat i dva poraza, pobedivši Atletiko PR i Gremio, pored remija sa Atletiko Mineirom i poraza od Baije, kao i od Red Bul Bragantina. Kao gost, ekipa Manoa Menezesa je zabeležila kampanju sa četiri pobede, isto toliko nerešenih ishoda I devet poraza u proteklih 17 gostovanja, sa ukupno 15 postignutih i 23 primljena gola.

U pravom okršaju ovih velikana, Vasko i Korintijans su dva kluba sa ogromnom tradicijom, ali koji žive sa stalnim kritikama zbog nastupa daleko ispod njihove veličine. Iako je Vasko u boljem fudbalskom trenutku u ovom finalnom delu sezone, tim Ramona Dijaza se ipak suočava sa mnogim poteškoćama i dolazi iz dva remija zaredom, dok je Korintijans, koji je bio uzbuđen što je savladao Gremio u Porto Alegreu, nedavno doživeo jedan od najvećih poraza na Neo Kimika Areni. Stoga, ovaj okršaj između velikana teži da bude mnogo napetiji nego što se očekuje, a takođe je i direktna konfrontacija protiv ispadanja. Poslednji njihov okršaj koji se odigrao krajem jula tekuće godine pripao je Musketarima rezultatom 3:1.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

BRAZIL 1 - 36. KOLO

Sreda

01.30: (2,00) Vasko (3,35) Korintijans (4,00)

23.00: (1,85) Santos (3,50) Fluminense (4,40)

23.30: (1,83) Flamengo (3,50) Atletiko Mineiro (4,50)

23.55: (2,10) Baija (3,30) Sao Paulo (3,70)

23.55: (2,80) Kujaba (2,95) Internasional (2,80)

Četvrtak

01.30: (4,80) Koritiba (3,60) Botafogo (1,77)

01.30: (1,18) Palmeiras (7,25) Amerika Mineiro (15,0)

23.00: (1,48) Gremio (4,20) Gojas (7,25)

23.55: (2,25) Kruzeiro (3,15) Atletiko Paranaense (3,45)

Petak

00.30: (1,70) RB Bragantino (3,60) Fortaleza (5,30)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1Vasko da GamaKorintijans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara