Rafa Benitez (©Reuters)
Rafa Benitez (©Reuters)

PRELAZZI: Ako je ovo kraj

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.11.23. | 09:19

Bila je to, po svemu sudeći, potpuno pogrešna opklada: Benitez je možda pravi čovek, ali ne samo na pogrešnom mestu, nego pre svega u pogrešno vreme

Uvek ćemo imati Liverpul, i onaj magični put do njega. Gol Džerarda protiv Olimpijakosa i onaj Luisa Garsije protiv Juventusa i herojsku odbranu 90 minuta u Torinu, gol koji to jeste i nije bio i jeste bio protiv Čelsija i suze Murinja, i svaki trenutak istanbulske noći. Niko mu to nikada neće osporiti.

Uvek ćemo imati Njukasl. Paklenu borbu za opstanak, još veću borbu kroz haotični Čempionšip, odanost navijača koji su maštali o njegovom povratku kada je Majk Ešli ustupio fotelju mnogo bogatijima, mnogo izdašnijima od sebe. Niko mu to nikada neće oduzeti.

Izabrane vesti

Uvek ćemo imati Valensiju. Tih sezonu-dve kada su "Slepi miševi" igrali najbolji fudbal u Španiji, a možda i u čitavoj Evropi. Dve titule sa Aimarom, Mistom i Rufeteom, o ostalim vedetama da ne govorimo. Svako ko je tada stasavao kao gledalac fudbala može da stavi i danas ruku u vatru da je malo bilo boljih timova i mnogo, mnogo kasnije. Niko mu to nikada neće zaboraviti.

Bilo bi dovoljno za tri života, a kamoli za ovaj jedan koji je vodio Rafael Benitez Maudes.

Jer na njegovu žalost – kao i na žalost svih onih koji su ga cenili zbog svega što je napravio u Valensiji, Liverpulu, Njukaslu – uvek ćemo imati i Real, gde su ga dočekale bele maramice, a ispratile bele plahte, i Napoli gde je obećavao više nego što je mogao da ispuni, i Čelsi gde ga nisu voleli, i Everton gde su ga otvoreno mrzeli, i slavili kada su mu videli leđa.

Prebrzo se menjaju fudbalski vekovi, u nekoliko sezona sve se promeni naopačke, i ako ne naučiš da plivaš različitim stilovima, postaneš prebrzo jučerašnja vest.

21.00: (1,62) Bilbao (3,80) Selta (5,80)

Rafa Benitez imao je drugačije planove za ovu sezonu. Selta iz Viga, taj maleni, ali svima simpatični klub – neko ih voli zbog Mostovoja, Karpina, Reviva i Hesulija, koji su se baš igrali fudbala tamo potkraj devedesetih, neko zbog Princa od Moanje, Jaga Aspasa, epitoma onih igrača koji su rođeni za jedan klub i nigde drugde ne treba i ne smeju da idu, i to je i dalje tako lepo videti – Selta iz Viga slavi ove sezone stogodišnjicu postojanja, i uopšte je nije ovako zamišljala.

Benitez je i dalje veliko ime, uprkos svim podrugljivim komentarima, i bio je neka vrsta poklona uprave navijačima: evo, za 100. rođendan, malo ambicije!; u isto vreme, njegovo je prezime dobro poslužilo kao kišobran od svih optužbi za guranje kluba u finansijsku dubiozu i prodaju porodične srebrnine, a što se ne radi kada zovete goste u kuću na gozbu koju spremate dve-tri godine.

A eto, večerašnji duel u Bilbau Selta (uz mnogo gori tim nego prošle godine, i jedinu svetlu tačku u vidu Karla Starfelta, dovedenog iz “bratskog” Seltika) čeka u zoni ispadanja, sa svega 7 bodova posle 12 kola, sa gorim učinkom na početku nego u sezonama koje bi završili strmoglavljujući se u Segundu, bez glave i repa, sa Aspasom koji ne može, ne samo fizički i zbog godina, nego prosto ne može još jednom da uhvati voljeni klub za kapuru kao kad keruša izvlači svoje štene iz rupe na sigurno.

-------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------------------------

Ako je ovo kraj – a deluje da je, ukoliko dođe do poraza, idealan trenutak da Benitez pokupi pinkle iz Galicije, pa da se tokom reprezentativne pauze razmisli o potencijalnom spasiocu i šok-terapiji, i realno, da je bilo koje drugo ime na klupi Selte, odavno bi bele maramice učinile svoje, mada su one više okrenute loži nego klupi – onda nije trebalo da bude ovako.

A opet, ako je ovo kraj, onda je jedino moglo da bude ovako.

I tu nema mesta za sentimentalnosti, čak i ako ste navijač Liverpula, Valensije, Njukasla (nijedan od ta tri kluba, čak ni ovaj u sredini, ne bi danas vratio Rafaela Beniteza, što dovoljno govori o njegovoj aktuelnoj reputaciji), a kamoli ako svaki gol u mreži Selte ove sezone posmatrate iz skrušene zajedljivosti pristalice Reala ili Evertona.

Stiven Džerard i Rafa Benitez sa peharom Lige šampiona (foto: AFP)Stiven Džerard i Rafa Benitez sa peharom Lige šampiona (foto: AFP)

Nezvanično geslo Selte iz Viga glasi "Contra viento y marea", doslovno "Protiv vetra i plime", u prenesenom značenju "Protiv svih nedaća", i ne treba ga mešati sa meksičkom telenovelom istog naziva, mada ono što se događa ove sezone u Vigu – a za šta je Rafa Benitez kriv samo jednim delom; za drugo su odgovorne uprava, sudijske nepravde koje su dobro dokumentovane, povrede i ona ničim neizazvana loša sreća – dosta liči na zaplete dostojne najluđih sapunica.

Izrazom "contra viento y marea" pokušao je Benitez uoči nedalekog puta u Baskiju da obodri i svoje igrače i navijače, da im stavi do znanja da će pregurati i ovu krizu, samo ukoliko budu imali strpljenja za njega.

Samo, postoji jedan problem sa tim pristupom: vetar i plima dejstvuju nezavisno od naše volje, i samo bi lud, pardon previše zadrt mornar razvijao jedra na potpuno isti način kada se digne bura i kada je bonaca.

A Benitez se ponaša upravo tako: koristi (pra)stare trikove i taktiku koja nije prikladna ni Selti ni godini 2023. Njegova i nesposobnost uprave da nadomeste rupu koja je nastala odlascima Veige i krštenicom Jaga Aspasa od Selte su stvorili tim koji čak i stvara šanse, ali ih ne koristi, zbog čega se i ono malo entuzijazma i samopouzdanja izduvaju kao dečji balon posle rođendana. Broj golova koje je Selta primila u drugom poluvremenu, nevezano za to da li su u tom trenutku imali deset (često) ili 11 (ređe) igrača na terenu, svedoči upravo o tome.

Kao pravi matori konzervativac – ušao je poodavno u 64. leto – nije voljan da rizikuje s mladim ljudima, što je u Vigu, koji se često ponosio "Seltinjasima", klincima iz podmlatka, upalilo svetloplave alarme. Okej, ovi ne-preterano-kvalitetni legionari će da napuste brod čim se prevrne na bok, a šta će onda da ostane?

Trener verovatno neće, a uprava će ga tako dvostruko zloupotrebiti: prvi put su sa sebe skinuli odgovornost za (ne)rad kada su ga doveli, drugi put kada ga budu terali, bilo to večeras ili na kraju (polu)sezone.

Rafa Benitez kao trener Selte (foto: AFP)Rafa Benitez kao trener Selte (foto: AFP)

Rafa je letos pričao da je mogao da bira gde će da ode, i da je na stolu imao dvadeset i kusur finansijski boljih ponuda (nije teško zamisliti da Saudijska Arabija vapi za njim, jer i mnogo gori od čoveka koji ima Ligu šampiona, dve Lige Evrope i dve La Lige su se tamo bogato udali), ali da je odabrao Seltu, i ona je odabrala njega. Da zajedno proslave 100 godina, pa da dalje rastu.

Bila je to, po svemu sudeći, potpuno pogrešna opklada: Benitez je možda pravi čovek, ali ne samo na pogrešnom mestu, nego pre svega u pogrešno vreme.

Ako je ovo kraj, mogao je da bude lepši; čovek koji nam je podario Mestalju i Istanbul zasluživao je bolje od samog sebe.

A opet, upravo zbog tog "samog sebe", i zbog vetra i zbog plime, ako je ovo kraj, mogao je da bude samo ovakav.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

PRIMERA - 13. KOLO

Petak

21.00: (1,62) Bilbao (3,80) Selta (5,80)

Subota

14.00: (2,95) Rajo Valjekano (3,45) Đirona (2,50)

16.15: (5,10) Almerija (3,60) Sosijedad (1,73)

18.30: (2,60) Granada (3,20) Hetafe (3,05)

18.30: (2,00) Osasuna (3,45) Las Palmas (4,30)

21.00: (1,33) Real Madrid (5,10) Valensija (9,50)

Nedelja

16.15: (1,25) Barselona (6,00) Alaves (11,0)

18.30: (2,20) Sevilja (3,50) Betis (3,50)

21.00: (1,37) Atletiko Madrid (5,10) Viljareal (7,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrelazziRafa BenitezLiverpulValensijaNjukaslReal MadridNapoliČelsiEvertonSelta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara