Slaviša Jokanović (©AFP)
Slaviša Jokanović (©AFP)

PRELAZZI: Kao noć u Šefildu, kao Jokan u Čempionšipu

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.08.21. | 08:14

Uzmite tajm-aut od Olimpijskih igara, pred ova poslednja noćna i jutarnja uzbuđenja, i svratite daljinskim upravljačem do Bramal Lejna, vredeće

U hit humorističkoj seriji “Ted Laso”, tip koji dolazi iz Amerike da bude trener u Engleskoj – iako ne zna mnogo, odnosno ne zna ništa o fudbalu – ne može da pojmi kako to da neko ko ispadne iz Premijer lige biva osuđen da igra nešto što se zove “Čempionšip”.

Zar nije, čudi se on, zar nije igranje “za čempionšip” vrhunac?

Izabrane vesti

Pa, ima još onih što bi simpatičnom liku kojeg šarmantno tumači Džejson Sudeikis dali za pravo: drugi engleski rang jedna je od najzanimljivijih, najneizvesnijih, najatraktivnijih divizija, ne samo u toj kategoriji.

Ima i mnogo onih što bi na kraju mudro i dodali: ... i “verovatno najteža druga liga”, ili čak “najteže prvenstvo na svetu”.

... Sem ako se ne zovete Slaviša Jokanović.

21.00: (1,88) Šefild Junajted (3,35) Birmingem (4,50)

Ako se zovete Slaviša Jokanović, onda vam je Čempionšip samo 46 utakmica koje treba da prođu, odavde – počelo je sinoć, nastavlja se danas – do maja, a potom će ekipa koju vodi Slaviša Jokanović biti prva ili druga i igraće od narednog avgusta u Premijer ligi.

Za razliku od Teda Lasoa, Slaviša zna mnogo o fudbalu; jedina i poslednja sličnost njih dvojice je što im je Engleska, kome u pravom životu, kome u fikciji, zaista suđena.

Bio je Jokanović u tim strašnim, opasnim vodama, koje progutaju mnogi CV i nanesu psihološke ožiljke, bio je tu prvo sa Votfordom, pa sa Fulamom, i svaki put to bejaše jedan maleni doktorat, ali tek sada, tek u ovoj “kampanji”, to liči na sudbinski susret. Na odnos, ako hoćete i ljubav, koja bi mogla da potraje.

I u Šefild Junajtedu imaće iznad sebe ambiciozni bord direktora – sada je utoliko teže što je reč ne samo o marketinškim ili fudbalskim pregnućima, nego i o PR-u čitave jedne zemlje, pa još zemlje koja (s punim pravom) nije baš na dobrom glasu – ali Bramal Lejn je mnogo fudbalskije okruženje, ono u kojem će njegov glas, za razliku od zalutalih i zabludelih rukovodilaca u Londonu, biti poštovan.

Između ostalog, i zato što je prvi vanostrvski trener u 132 godine dugoj istoriji kluba.

Čelični Šefild je grad ponosnih Jorkširaca, zajebanih ko kratko ćebe i punih humora i strasti, što će i Slaviši Jokanoviću prijati nakon ranijih pokušaja u klubovima i/ili gradovima koji baš i ne mogu da se pohvale atmosferom.

Legendarna navijačka pesma “Greasy Chip Butty”, o sendvičima, cigarama i izlascima, mogla se čuti i na poslednjoj pripremnoj utakmici: došlo je tri hiljade duša da pozdravi novog menadžera i poželi mu sreću u prvoj zvaničnoj utakmici sezone, koja dolazi pomalo u nevreme – zbog kovida je Junajted uspeo da odigra svega dva trening-meča.

Bio je to pokazatelj da je entuzijazam opet na nivou, nakon jedne od najgorih sezona u istoriji Premijer lige – utoliko težoj što je stigla nakon maltene borbe za Evropu pod Krisom Vajlderom pre dve godine – ali i da je Slaviša, sem blanko podrške uprave, dobio i poverenje navijača.

Stigao je čovek s renomeom i reputacijom, blagoglagoljiv i pristojan ali sposoban i da bude balkanski zadrt i tvrdoglav; okrenut je novi list; zaboravljene su tužne predstave pred praznim tribinama, a za kratko vreme instalirani vera i moral.

Šefild je lane bio najteži pacijent čuvenog “sindroma druge sezone”, i već negde u novembru, kada su izgubili od Vest Bromviča – oni će im ove sezone, uz dobro poznati Fulam, biti najveći takmaci – videlo se da su im dani odbrojani. Ekipa se predala, i čak ni Vajlder nije uspeo da ih razdrma.

Jedina uteha navijačima bila je što je prošla sezona bila baš onakva kakva je po apsolutno svim pokazateljima, sem po terenu, trebalo da bude ta “debitantska” u Premijer ligi. Bez Dina Hendersona, bez kreativnosti na sredini terena i bez ijednog krštenog ili zdravog špica (koliko će samo Rijan Bruster, rekordni transfer kluba, želeti da se dokaže Jokanoviću! A ako već nije davao golove u najvišem rangu, možda se priseti da na pozajmici u Svonsiju nije bio nimalo loš), Junajted je bio osuđen na propast.

Da je bilo navijača, a navijači čine bitan deo teksture ovog kluba, možda bi uspeli da ih razdrmaju, da ih izbave iz stupora.

Sada ima navijača – očekuje se da će ih večeras, na velikom “houmkamingu” protiv Birmingem Sitija, biti celih 30.000 – a ima i Jokanovića.

Vajlder je bio poznat po nekoj vrsti totalnog fudbala, samo jorkširske verzije, sa 3-5-2 koja bi u nekoliko sekundi mogla da bude i 1-5-4 i 7-1-2, sa krilima koji su bili bekovi i bekovi koji su bili napadači. Uspeo je naprepad da uhvati kolege, ali kada je glavnim pulenima nestalo goriva i kada je sistem pomalo provaljen, nije bilo alternative.

Vajlder je bio predvidivo nepredvidiv sa svojim organizovanim haosom i, za razliku od Srbina, suštinski stara škola. Slaviša, sa obrazovanjem stečenim u velikanu jugoslovenskog fudbala i sa sećanjem na stare VHS-trake sa Kenijem Dalglišom i Kevinom Kigenom, ali sa dahom španskog vetra (svi saradnici su mu “kontinentalci”), voli da njegovi timovi drže loptu, da dominiraju, da budu brzi na nogama i još brže da razmišljaju. (Njegov Fulam je svojevremeno bio ekipa sa najviše postignutih golova u Čempionšipu, i to iz igre.)

Osnova njegovog sastava je i dalje na okupu, mada se čini da će do kraja prelaznog roka, takva je sudbina klubova koji ispadnu u Čempionšip, neki od najboljih možda otići. Pre svega Norvežanin Sander Berge, možda čak i Oli Mekburni, koji bi mogao da ušeta u makar polovinu premijerligaških rostera. Trebalo bi da iz Liverpula stigne Ben Dejvis, što će malo uravnotežiti ekipu, koja sada ima previše napadača i premalo (spremnih i mladih) defanzivaca.

Sad bi se opet pojavio neko ko zna mnogo više o fudbalu od Teda Lasoa, da kaže da sve ovo možda neće biti dovoljno, jer “to je najteže prvenstvo na svetu” i kako to već ide.

Jeste, verovatno, sem ako se – uzmite večeras tajm-aut od Olimpijskih igara, pred ova poslednja noćna i jutarnja uzbuđenja, i svratite daljinskim upravljačem do Bramal Lejna, vredeće – sem ako se zovete Slaviša Jokanović.

ČEMPIONŠIP – 1. KOLO

Petak

Bornmut - VBA 2:2 (1:1)

/Markondes 12, Biling 52 - O'Šej 33, Robinson 67/

Subota

16.00: (2,20) Blekbern (3,20) Svonsi (3,50)

16.00: (2,30) Bristol Siti (3,15) Blekpul (3,30)

16.00: (2,60) Kardif (3,10) Barnsli (2,80)

16.00: (2,75) Derbi (3,00) Hadersfild (2,80)

16.00: (2,05) Luton (3,40) Piterboro (3,70)

16.00: (2,45) Preston (3,20) Hal (3,00)

16.00: (2,25) KPR (3,15) Milvol (3,45)

16.00: (2,10) Stouk (3,05) Reding (4,00)

21.00: (1,88) Šefild Junajted (3,40) Birmingem (4,40)

Nedelja

14.30: (2,00) Fulam (3,40) Mildzbro (3,90)

17.30: (2,60) Koventri (3,00) Notingem Forest (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Slaviša JokanovićPrelazzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara