Veljko Paunović, Aleksandar Mitrović i Slaviša Jokanović (©Reuters, ©Shutterstock)
Veljko Paunović, Aleksandar Mitrović i Slaviša Jokanović (©Reuters, ©Shutterstock)

Spremite se, polećemo: Počinje najjača druga liga na svetu

Vreme čitanja: 12min | pet. 06.08.21. | 10:01

Čempionšip: Srbija ima četiri predstavnika u novoj sezoni koja počinje večeras u Bornmutu. Fulam sa Aleksandrom Mitrovićem i Šefild Junajted sa Slavišom Jokanovićem napadaju povratak u Premijer ligu. U grupu favorita za najviši rang ubrajaju se i Vest Bromvič Albion, Bornmut, Svonsi, Kardif... Derbi sa Vejnom Runijem u finansijskim problemima. Reding Veljka Paunovića i Dejana Teteka opet vreba iz prikrajka

Lopta počinje da se kotrlja i u kolevci fudbala – Engleskoj. Sledeće nedelje čeka nas start Premijer lige, a ovog vikenda kreću i ostali šampionati na Ostrvu. Mečom na Vitaliti stadionu, Bornmut – VBA, u petak (20.45) počinje Čempionšip. Neki ga smatraju šestim najjačim prvenstvom u Evropi, odmah iza Liga petica, a važi i za najjaču drugu ligu na svetu. Klubovi su platežno moćni, a baraž na Vembliju za trećeg učesnika elitnog ranga smatra se najskupljom utakmicom na svetu vrednom skoro 200.000.000 evra.

Sistem takmičenja u Engleskoj se ne menja. U Čempionšipu igraće 24 tima, dvokružni sistem sa 46 kola. Dve najbolje ekipe izboriće plasman u Premijer ligu, a timovi od trećeg do šestog mesta igraće u plej-ofu. U polufunalu su na programu dva meča, a finale (jedna utakmica) predviđeno je za Vembli. Tri najslabije ekipe preseliće se u Ligu 1. U Engleskoj u slučaju istog broja bodova odlučuje gol-razlika. Novi članovi lige su Blekpul, Hal i Piterboro.

Izabrane vesti

SRBIJA SA ČETIRI PREDSTAVNIKA – PO DVOJICA NA TERENU I NA KLUPI

Dejan Tetek (©MN Press)Dejan Tetek (©MN Press)

Naša zemlja imaće četvoricu u Čempionšipu, po dvojicu igrača i trenera. Aleksandar Mitrović će opet morati da se bori za ulazak u englesku elitu. Srpski reprezentativac nemilosrdno trese mreže u dresu Orlova, ali u timu iz Londona je imao slabu sezonu. Ovog leta nije ni bilo mnogo priče oko odlaska popularnog Mitrogola u neki od jačih klubova. Stidljivo se pojavljivala mogućnost prelaska u Ren. Zasad je na Krejven Kotidžu. Drugi srpski internacionalac u drugoligaškoj konkurencije u Engleskoj je talentovani 18-godišnji Dejan Tetek koji brane boje Redinga. Ovaj vezista rođen je u Oksfordu. Igrao je pre dve godine u dresu reprezentacije Engleske do 18 godina, ali je odlučio da ubuduće brani boje Srbije. On je 10. marta ove godine igrao za mladu selekciju Srbije, do 21 godinu. Za tim iz Berkšira je debitovao prošle godine u meču Liga kupa protiv Lutona.

20.45: (2,55) Bornmut (3,20) VBA (2,85)

I ove sezone na startu Čempionšipa Srbija će imati dvojicu stručnjaka. Veljko Paunović je starosedelac na kormilu Redinga. Ovo će mu biti druga sezona na klupi tima iz Berkšira. U premijernom šampionatu malo mu je falilo da stigne do plej-ofa. U finišu je Reding posustao i na kraju ostao prvi ispod crte, završio je kao sedmi.

Povratnik u Čempionšip je Slaviša Jokanović koji je preuzeo dirigentsku palicu na Bramal Lejnu. Predvodiće Šefild Junajted, prošle sezone najslabiji tim u Premijer ligi. Biće prvi strani trener u dugoj istoriji tima iz Šefilda. Nekadašnji strateg Partizana zna kako se ulazi u elitni rang na Ostrvu. To mu je uspelo sa Votfordom i Fulamom.

Srbija može da se pohvali da ima jedina dvojicu menadžera van Ostrva. Po jednog stručnjaka imaju Austrijanci (Markus Šop – Barnsli), Portugalci (Marko Silva – Fulam), Španci (Karlos Korberan – Hadersfild) i Francuzi (Valerijen Ismael – Vest Bromvič Albion).

ŠEST KLUBOVA PROMENILO KORMILARE, VORNOK SPECIJALISTA ZA PROMOCIJU

Nil Vornok (©Reuters)Nil Vornok (©Reuters)

Tokom dve sezone šest timova u Čempionšipu je promenilo stručnjake na klupi. Umesto vremešnog Sema Alardajsa za kormilo Vest Bromvič Albiona seo je Valerijen Ismael, koji je prošle sezone napravio bum s Barnslijem. Uveo je tim iz Jorkšira u plej-of, ali je u polufinalu Svonsi bio bolji. Pomenuti Jokanović je novi trener Šefild Junajteda, Portugalac Marko Silva je zamenio Skota Parkera u Fulamu. Dosadašnji kormilar tima sa Krejven Kotidža je preuzeo Bornmut od Džonatana Vudgejta. Učitelj fudbalera Svonsija postao je Škot Rasel Martin koji menja Stiva Kupera.

Specijalista za ulazak u Premijer ligu je iskusni menadžer Mildsbroa Nil Vornok. On je čak četiri kluba uveo u elitni rang, duplo više od trojice trenera koji su dva puta promovisali svoje klubove u Premijer liig - Krisa Hatona, Mika Makartija i Slaviše Jokanovića. Promociju van Engleske u najviši rang imali su i menadžeri Kvin Park Rendžersa Mark Varburton sa Rendžersom 2016. godine i Marko Silva sa Estorilom u Portugaliji 2012.

PROŠLOSEZONSKI PREMIJERLIGAŠI FAVORITI ZA EKSPRESAN POVRATAK U ELITU

Premijer liga je prethodnih godina bila preveliki zalogaj za ekipe koje su se prošetale kroz Čempionšip. Norič je prošle godine bi ubedljivo poslednji u eliti, ali se ekspresno vratio u najviši rang. Isto je učinio i Votford, dok jedino Bornmut nije uspeo da se vrati u verovatno najjaču ligu na svetu. Stigao je do plej-ofa, ali je eliminisan u polufinalu od Brentforda. Taj podatak jasno daje do znanja da su timovi koji ispadnu iz najboljeg društva favoriti da se odmah vrate i opet igaju sa Sitijem, Junajtedom, Čelsijem, Liverpulom, Arsenalom...

Fulam je drugi put uzastopno samo sezonu proveo u Premijer ligi. Opet je morao da se preseli u niži rang. Najveća promena tokom leta dogodila se na klupi. Umesto Skota Parkera na klupi tima sa Krejven Kotidža stigao je Portugalac Marko Silva, nekadašnji trener Evertona. Najveće pojačanje je dolazak Herija Vilsona iz Liverpula. Plaćen je čak 14.000.000 evra. Golman Markus Betineli je otišao u Čelsi, a novi čuvar mreže Fulama ove sezone je Paulo Gazaniga koji je bio rezerva Ugu Lorisu u Totenhemu.

Fudbaleri Fulama (©Reuters)Fudbaleri Fulama (©Reuters)

Aleksandar Mitrović je imao očajnu sezonu na Krejven Kotidžu. Samo tri gola i isto toliko asistencija preskroman je učinak za najefikasnijeg igrača u istoriji našeg reprezentativnog fudbala. Vrednost Mitrovića je pala na 16.000.000 evra. U sezoni kada je briljirao i bio najzaslužniji za ulazak Fulama u Premijer ligu u Čempionšipu u sezoni 2019/2020 postigao je 26 golova na 40 utakmica. Igrački kadar tima iz Londona garantuje borbu za novu promociju u najbolje društvo.

Srpski stručnjak Slaviša Jokanović imaće zadatak da opet tim sa Bramal Lejna uvede u elitu. Iskusni stručnjak osloniće se na prošlogodišnji tim. Pojačanja nije bilo, a klub su ovog leta napustili Džon Linstram, Sim Mur i Fil Džagelka. Arsenal bi mogao da kupi odličnog golmana Erona Ramsdejla. Navodno, ponuda Tobdžija je 12.000.000 evra. Zasad, ostaje u Šefildu. Neće igrati Jokanović ove sezone gradski derbi jer je Venzdej ispao u Ligu 1.

Glavni aduti Šefilda biće iskusni napadača Bili Šarp i Dejvid Mekgoldri. Napadačka linija koju čine još i Oliver Mekbarni, Rajan Brouster i Oliver Burke postigla je čak 237 golova u Čempionšipu. Od toga Bili Šarp je zatresao 114 puta mreže u ovom rangu takmičenja.

Posle ispadnja iz elite Vest Bromvič Albion je doveo francuskog trenera Valerijena Ismaela, koji je imao odlične rezultate u Austriji u LASK-u iz Linca. Pre dve sezone je do pandemije korone bio ispred Salcburga, ali posle skandala i oduzimanja bodova kola su krenula nizbrdo. Nekadašnji fudbaler Bajerna je iznenađujuće uveo Barnsli prošle sezone u plej-of, ali je u polufinalu bolji bio Svonsi.

Ismael je upravo iz Barnslija doveo Aleksa Movata, jednog od najboljih igrača ovog tima u proteklom prvenstvu. Kao slobodni igrači stigli su i Met Klark i Adam Rič. Tim iz Birmingema je zaradio skromnih 1.080.000 evra prodajama Rakima Harpera Ipsviču i Ahmeda Hegazija saudijskom Itihadu. U timu nisi više ni Kiran Gibs, Branislav Ivanović i velški napadač Hal Robson Kanu.

KOLIKO MOŽE PAUNOVIĆEV REDING?

Na početku mandata Veljka Paunovića na klupi Redinga, tim iz Berkšira je bio prijatno iznenađenje, međutim na kraju ništa od plej-ofa. Nekadašnji zlatni selektor omladinaca Srbije imaće gotovo nepromenjen tim u odnosu na prošlu sezonu. Nijedno pojačanje nije došlo ovog leta. Klub je prihodovao čak 9.300.000 evra za Majkla Olisea koji je pojačao Kristal Palas. Zanimljiv je i odlazak Omara Ričardsa u veliki Bajern iz Minhena. Ni ove sezone malo ko veruje da Reding može da se plasira u Premijer ligu. Nosioci igra ostaju Portugalac Žoao Lukas, Rumun George Puškaš, Jaku Meite i kapiten Lijam Mur.

DERBI DESETKOVAN, RUNI U PROBLEMU

Vejn Runi (©Reuters)Vejn Runi (©Reuters)

Prošle sezone se tek u poslednjem kolu Derbi spasao ispadanja, a Ovnovima se crno piše i u novom šampionatu. Nekadašnji premijerligaš ima velike finansijske probleme. Preti mu čak i oduzimanje bodova, a ima i zabranu transfera. Klub na čelu sa vlasnikom Melom Morisom čini sve da se pojačaju. Do petak u ponoć Derbi ima rok da skine zabranu i da registruje osam novajlija koji bi imali pravo da igraju u subotu protiv Hadersfilda na Prajk parku na premijeri Čempionšipa. Ranije su postojale najave da bi Derbi mogao da bude ograničen samo na četvoricu pojačanja, ali engleski mediji pišu da uprava Kauntija ne odustaje, uputila je žalbu i očekuje se rasplet krize.

LABUDOVI OSTALI BEZ AJUA

Svonsi je prošle sezone igrao finale plej-ofa, ali je na Vembliju poražen od Brentforda. Tokom leta Labudove je napustio najbolji igrač, nekadšanji reprezentativac Gane, napadač Andre Aju. On je pojačao šampiona Katara al Sada. Na kormilu velškog tima stigao je talentovani Škot Marsel Martin koji je dosad vodio MK Donse. Ima samo 35 godina i najmlađi je trener u Čempionšipu. Na kormilu drugog tima iz Velsa u drugoj ligi Engleske je ostao nekadašnji selektor Republike Irske, vremešeni Mik Mekarti. Timovi iz Velsa su uvek kandidati za ulazak u Premijer ligu.

Uzdanica Kardifa je velški napadač Kifer Mur. On je prošle sezone postigao 20 golova i daju mu se najveće šanse da bude kralj strelaca u Čempionšipu. Prošle godine su briljirali napadači Brentforda i Noriča Ajvan Touni i Finac Temu Puki, ali su oni sa svojim klubovima izborili igranje najjačeg šampionata na Ostrvu. Mur je postao prvi igrač Kardifa posle 11 godina koji je postigao 20+ golova u sezoni. Pre njega je to uspelo Piteru Vajtingemu.

BARNSLI OPET NAJMLAĐI, FULAM IMA NAJVIŠE STRANACA

I ove sezone Barnsli ima najmlađi tim s prosekom godina od 23,6. Fulam ima najstariju ekipu s prosekom od 27,6. Ekipa s Krejven Kotidža ima najviše stanaca, čak 21, dok Kardif ima 20. Blekbern i Midlzbro se najviše oslanjaju na domaće fudbalere. Imaju samo po šestoricu koji nisu Englezi.

Fulam, prema proceni specijalizovanog portala Transfermarkt, ima najvrednije fudbalere na tržištu – 165.050.000 evra, a zatim slede Šefild Junajted sa 123.400.000, Bornmut sa 115.100.000, Vest Bromvič Albion sa 92.550.000, Blekbern 53.250.000... Najmanju tržišnu vrednost ima novajlija u ligi Piterboro, samo 8.950.000. Igrači u ovom rangu takmičenja procenjeni su na 1.130.000.000 evra.

Najviše fudbalera van Engleske imaju Irci – 34, a zatim slede Škoti i Velšani sa po 32. Van Ostrva najbrojniji su Holanđani – 14, a onda slede, zanimljivo, Jamajčani sa 10, Francuzi sa osam, Danci sa sedam, Španci, Portugalci i Amerikanci sa po šest fudbalera.

 PRELAZNI ROK U ČEMPIONŠIPU

FULAM

DOŠLI: Trener Marko Silva, Heri Vilson (Liverpul, 14.000.000), Paulo Gazaniga (Totenhem)

OTIŠLI: Markus Betineli (Čelsi), Stefan Johanson (KPR, 700.000), Kevin Mekdonald (bez kluba)

ŠEFILD JUNAJTED

DOŠLI: Trener Slaviša Jokanović (AL Garafa), Danijel Džebison (Šefild junajted U23)

OTIŠLI: Džon Lundstram (Rendžers), Kin Brajan (bez kluba), Džek Rodvel (bez kluba), Simon Mur (Koventri), Fil Džagelka (bez kluba)

VEST BROMVIČ ALBION

DOŠLI: Trener Valerijen Ismael (Barnsli), Met Klark (Brajton, pozajmica), Aleks Movat (Barnsli), Adam Rič (Šefild Venzdej)

OTIŠLI: Rakim Harper (Ipsvič, 580.000), Ahmed Hegazi (Itihad, 500.000), Branislav Ivanović (bez kluba), Hal Robson Kanu (bez kluba), Kiran Gibs (Inter Majami), Čarli Ostin (KPR), Leo Pelter (Midlzboro)

BORNMUT

DOŠLI: Trener Skot Parker (Fulam), Emilijano Markondes (Brentford), Lif Dejvis (Lids, pozajmica)

OTIŠLI: Dijego Riko (Sosijedad, 500.000), Sem Saridž (Stouk, 3.000.000), Džek Vilšer (bez kluba), Asmir Begović (Everton), Namdi Oforboh (Rendžers)

BLEKBERN

DOŠLI: -

OTIŠLI: Amari Bel (Luton), Luis Holtbi (bez kluba), Kori Evans (Sanderlend), Eliot Benet (Šruzberi), Čarli Mulgrou (Dandi Junajted)

STOUK SITI

DOŠLI: Sen Saridž (Bornmut, 3.000.000), Ben Vilmot (Votford, 1.750.000), Mario Vrančić (Norič), Džek Bonam (Džilingem), Benik Adfobe (Milvol)

OTIŠLI: Natan Kolins (Barnli, 14.000.000), Rajan Vuds (Birmingem), Otero Etebo (Votford, pozajmica), Bruno Martins Indi (AZ Alkmar), Badu Ndiaje (Aris), Moric Bauer (Ufa)

MIDLZBRO

DOŠLI: Martin Pajero (Banfild, 6.750.000), Sami Ameobi (Notingem Forest), Uče Ikpeacu (Vikomb, 870.000), Met Kruks (Roteram), Džo Lamli (KPR)

OTIŠLI: Džordž Sevil (Milvol), Brit Asonbolonga (Adana), Ešli Flečer (Votford), Natanjel Mendez Laing (bez kluba), Luis Ving (Šefild Venzdej)

BRISTOL SITI

DOŠLI: Meti Džejms (Lester), Endi King (Leven), Rob Etkinson (Oksford)

OTIŠLI: Famara Diediu (Alanja), Džejmi Paterson (bez kluba), Džek Hant (Šefild Venzdej), Henri Lenzberi (Luton), Adrijan Marijapa (bez kluba), Lijam Volš (Svonsi), Hakib Adelakun (Linkoln), Tomi Rou (Donkster)

BIRMINGEM SITI

DOŠLI: Tahiti Šoing (Mančester junajted, pozajmica), Rajan Vuds (Stouk Siti), Huan Familja Kastiljo (Čelsi, pozajmica), Čaks Aneke (Čarlton), Džordan Grem (Džilingem), Matija Šarkić (Vulverhmepton)

OTIŠLI: Mikel San Hose (Amorebijeta), Fran Viljaba (Sporting Hihon), Den Krouli (bez kluba), Džon Toral (OFI), Alen Halilović (bez kluba)

KARDIF SITI

DOŠLI: Rajan Džils (Vulverhempton, pozajmica), Džejms Kolins (Luton), Rajan Vintl (Kruv), Mark Mekginis (Arsenal)

OTIŠLI: Robert Glacel (Hamburger, 1.000.000), Džo Benet (bez kluba), Džunior Hoilet (bez kluba), Džonatan Vilijams (bez kluba), Gejvin Vajt (Oksford, pozajmica)

HADERSFILD

DOŠLI: Tom Lis (Šefid Venzdej), Meti Pirson (Luton), Džordan Rods (Šefid Venzdej), Danel Sinani (Norič, pozajmica), Oli Tarton (Blekpul)

OTIŠLI: Alek Pričard (Sanderlend), Jaja Sanogo (bez kluba), Kristofer Šindler (Keln), Oumar Nijase (bez kluba), Džejden Braun (Šefild Venzdej), Džejson Lotviler (Oldam)

SVONSI

DOŠLI: Trener Rasel Martin (MK Dons), Džoel Piro (PSV, 2.000.000), Lijam Volš (Bristol Siti), Kajl Džozef (Vigan)

OTIŠLI: Andre Aju (Al Sad), Džordž Bajers (Šefild Venzdej), Beri Meki (bez kluba), Kiron Frimen (Portsmut), Deklan Džon (Bolton)

REDING

DOŠLI: -

OTIŠLI: Majkl Olise (Kristal Palas, 9.300.000), Omar Ričards (Bajern), Sone Aluko (bez kluba), Sem Baldok (bez kluba), Sem Voker (Kilmarnok)

NOTINGEM FOREST

DOŠLI: Etan Horvat (Klub Briž), Kafu (Olimpijakos)

OTIŠLI: Juri Ribeiro (bez kluba), Sami Ameobi (Midlzboro), Samba Sou (bez kluba), Fuad Bahiru (Omonija), Nikolas Janao (Komo, pozajmica), Glen Mari (kraj karijere)

PRESTON

DOŠLI: Izi Braun (Čelsi), Danijel Iverson (Lester, pozajmica), Lijam Lindzi (Stouk), Metju Olosunde (Roteram), Džejmi Tomas (Bamber Bridž)

OTIŠLI: Džejden Stokli (Čarlton), Bili Bodin (Oksford), Džoš Gineli (Harts), Grem Burke (Šamrok), Pol Galager (kraj karijere)

MILVOL

DOŠLI: Džordž Sevil (Midlzboro), Skot Meloun (Derbi), Benik Afobe (Stouk), Džordž Long (Hal Siti), Danijel Balard (Arsenal, pozajmica)

OTIŠLI: Šon Ferguson (Roteram,), Šon Vilijams (Portsmut), Frenk Filding (bez kluba), Džejms Braun (Sent Džonston)

DERBI

DOŠLI: -

OTIŠLI: Skot Mur (Milvol), Martin Vagorn (Koventri), Andre Vilsdom (bez kluba), Džek Mariot (Piterboro), Florijan Džofzun (bez kluba), Skot Karson (Mančester Siti), Henrih Ravas (Senica)

KVINS PARK RENDŽERS

DOŠLI: Sem Mekalum (Norič, pozajmica), Čarli Ostin (Vest Brom Albion), Stefan Johansen (Fulam, 700.000), Andre Dozel (Ipsvič, 1.150.000), Džordi de Vijs (Hal Siti)

OTIŠLI: Makouli Bon (Ipsvič), Tom Kerol (bez kluba), Džo Lamli (Midlzboro), Lijan Keli (Madevel), Pol Smit (Lejton Orijent)

BARNSLI

DOŠLI: Trener Markus Šop (Hartberg), Eron Leja Iseka (Tuluz), Obi Oulare (Standard), Devante Kol (Madervel), Džoš Benson (Barnli)

OTIŠLI: Aleks Movat (VBA), Majkl Solbauer (Dinamo Drezden), Konor Čaplin (Ipsvič, 875.000), Marsel Ricmajer (Sanhauzen), Patrik Šmit (Esbjerg)

LUTON

DOŠLI: Ris Burke (Hal Siti), Alan Kembel (Madervel), Henir Lenzberi (Bristol Siti), Amari Bel (Blekbern), Fred Onjedinma (Vikomb), Kameron Džerom (MK Dons)

OTIŠLI: Meti Person (Hadersfild), Džejms Kolins (Kardif), Rajan Taniklajf (Portsmut), Kazenga Lua Lua (Genčlerbirligi), Džordž Monkur (Hal Siti)

KOVENTRI

DOŠLI: Martin Vagorn (Derbi), Vikot Gjokeres (Brajton), Brajt Enobakare (Ist Bengal), Simon Mur (Šefild Junajted), Ben Šef (Arsenal), Tom Bilson (Skantorp)

OTIŠLI: Maksim Biamu (bez kluba), Marko Marosi (Šruzberi), Džervan Kastaner (Zvole), Amadu Bakajoko (Bolton), Džordan Tompson (bez kluba)

BLEKPUL

DOŠLI: Kalum Konoli (Everton), Džoš Bouler (Everton), Ris Džejms (Donkaster), Ričard Kog (Hadersfild), Oliver Kejsi (Lids)

OTIŠLI: Oli Tarton (Hadersfild), Etan Robson (MK Dons), Sali Kaikai (Vikomb), Džordan Tornili (Oksford), Lijam Fini (Tranmer)

HAL SITI

DOŠLI: Dišon Bernard (Mančester junajted, pozajmica), Džordž Monkur (Luton), Natan Bakster (Čelsi, pozajmica), Endi Kenon (Portsmut), Rendal Vilijams (Iksiter)

OTIŠLI: Ris Burke (Luton), Džordi de Vijs (KPR), Martin Samuelson (Havesund), Maks Klark (Flitvud), Džordž Long (Milvol)

PITERBORO

DOŠLI: Džek Meriot (Derbi), Džoš Najt (Lester), Dejvid Kornel (Ipsvič), Džordž Grant (Linkoln), Emanuel Fernandez (Remsgejt)

OTIŠLI: Mo Eisa (MK Dons), Rajan Brum (Plimut), Lois Rid (bez kluba), Nijal Mejson (bez kluba), Frejzer Blejk Trejsi (Barton)


tagovi

Aleksandar MitrovićSvonsiKardifValerijen IsmaelVBADejan TetekVeljko PaunovićRedingVejn RuniSlaviša JokanovićEngleskaŠefild junajtedFulamČempionšipMidlzbro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara