Luis Suarez sa Koreom i Kondogbijom (©Reuters)
Luis Suarez sa Koreom i Kondogbijom (©Reuters)

Presudan dan za Atletikove ambicije

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.03.21. | 10:57

Jorgandžije večeras dočekuju Bilbao u zaostalom meču 18. runde Primere

Atletiko Madrid je pre više od jednog veka bio filijala Atletik Bilbaa. Osnovan je kao podmladak kluba iz Baskije. Danas su stvari daleko drugačije. Sastav iz glavnog grada sedi na vrhu Primere i uz Real Madrid i Barselonu je jedan od najvažnijih klubova Španije. Baskijci važe za stabilnog člana elitnog ranga, ali pored par dobrih izdanja u Ligi Evrope nemaju većih uspeha. Ipak, tenzije u njihovim duelima uvek ima, igrači su po pravilu posebno motivisani, pa nema sumnje da će tako biti i večeras na stadionu Vanda Metropolitano, u sklopu zaostalog duela 18. runde Primere (19.00).

Oluja Filomena nije dozvolila da se ovaj susret Atletiko - Atletik igra početkom januara. Sprečila je sukob dva istorijska španska kluba, ali samo privremeno. Dva meseca kasnije, Jorgandžije su i dalje odlučne da se bore do kraja za krunu, dok Baski nisu u situaciji da se trkaju za titulu, ali daleko od toga da nemaju čime da se pohvale. Osvojili su španski Superkup i plasirali se u ovosezonsko finale Kupa kralja.

Izabrane vesti

19.00: (1,85) Atletiko Madrid (3,35) Bilbao (4,70)

Radi se o dve pouzdane ekipe, koje čvrsto hodaju ruku pod ruku sa kormilarima Čolom Simeoneom i Marselinom. Atletiko u meč ulazi posle gradskog derbija. Imao je Real Madrid na konopcima, bio je bolji tokom većeg dela utakmice, ali nije završio posao. Atletik je sa promešanim sastavom igrao prethodnu ligašku utakmicu sa Granadom, i slavio, nedugo pošto je preko Levantea izborio finale Kupa.

Meč je presudan u borbi za titulu. Madriđani imaju tri boda više od Barselone i pet u odnosu na Real. Kada bi slavili, udaljenost bi iznosila šest, odnosno osam bodova. Ništa ne bi bilo definitivno, ali nema dileme da bi to bila značajna prednost pred finalnih 12 rundi. U Atletikovoj svlačionici se uvek jasno ukazuje na činjenicu da je najbitniji prvi sledeći duel, ali meč poprima važne konture. Lider ima zlatnu priliku da se odvoji i Čolo je toga svestan. Pre pauze moraće da igra još protiv Hetafea i Alavesa, odnosno Čelsija u Ligi šampiona.

Simeone je na prethodna dva duela ostavio Žoaa Feliksa na klupi, pa ostaje nedoumica da li će biti u 11 ili će opet ostati po strani. Saul takođe nije počeo protiv Real Madrida i mogao bi da bude starter, a najvažnije je videti da li će dugogodišnji trener Jorgandžija da pravi bilo kakvu rotaciju ili će se opredeliti za one koji mu donose rezultat.

Najpozitivnije za argentinskog šefa struke je to što što na raspolaganju ima sveže Tripijera i Karaska. Luis Suarez ponovo je postigao gol posle nekoliko mečeva suše i predstavljaće glavnu pretnju Bilbau. Poput Markosa Ljorentea, koji je u odličnoj formi.

U međuvremenu, Raul Garsija je glavni čovek Bilbaa. Znaju to dobro u taboru domaćina. Imaju poštovanje i divljenje prema jednom od najvažnijih igrača u novijoj istoriji madridskog kluba. Ali Raul će igrati kao rival i za 90 minuta neće dati loptu. Neće ni Injaki Vilijams, Iker Munijain i društvo. Atletik želi da se približi evropskim pozicijama, trenutno je osmoplasiran sa devet bodova manje u odnosu na šestoplasirani Betis.

Sastajali su se Atletiko Madrid i Atletik Bilbao u 176 navrata kroz istoriju. Jorgandžije su slavile 84 puta, Lavovi su bili bolji u 52 navrata, dok je 30 duela okončano bez pobednika - baš kao i poslednji susret dva stara rivala (1:1) sredinom prošle godine. Madriđani po pravilu kod kuće uspevaju da slave, prošlo je više od pet godina kada su Baskijci uspeli da osvoje bod na ovom gostovanju.

PRIMERA - ZAOSTALI MEČ 18. KOLA

Sreda

19.00: (1,85) Atletiko Madrid (3,35) Bilbao (4,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraAtletiko MadridAtletik BilbaoBilbao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara