Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Priča o podeljenom gradu, religiji, večnom pitanju – ko su “pravi” Škoti i Rodžersu kao majstoru za Old Firm

Vreme čitanja: 6min | ned. 07.04.24. | 08:41

Škotski Premijeršip: Trener Seltika samo jednom poražen na 16 duela sa Rendžersom. Policajci na nuli ove sezone protiv ljutog rivala. Danas je praznik u Glazgovu, na Ajbroks parku (13.00)

Old Firm – to nije samo fudbal, nije samo jedno od najvećih rivalstava na svetu, duel mrskih klubova iz Glazgova, Seltika i Redžersa, to je mnogo više od igre.

Sportski gledano, to je sudar dva velikana koji imaju ukupno 108 titula prvaka Škotske (Rendžers 55, a Seltik 53). Danas (13.00) je na programu 439. duel u 32. kolu Premijeršipa. Skoro da su izjednačeni. Rendžers ima dve pobede više – 169:167. Njihovo rivalstvo duboko je ukorenjeno u kulturu ove države, dela Velike Britanije. Pristalice ova dva kluba dele različite političke i verske poglede. Živi se za pobedu protiv ljutog rivala, mrzi se podjednako protivnik kao što se voli svoj klub.

Izabrane vesti

Navijači Rendžersa su “unijati”, zalažu se za jedinstvo Velike Britanije, pa se na njhovoj tribini česte vijore zastave Ujedinjenog Kraljevstva, dok su na suprotnoj strani obeležja Republike Irske. Seltikove pristalice su katoličke veroispovesti, Rendžersove protestantske. Navijači Rendžersa su istorijski starosedeoci Škotske i Ulsterski Škoti, dok su ljuti rivali irski Škoti. Prkosni zeleno-beli su ove sezone, kada je većina stala na stranu Izraela u ratu u Gazi, mahala na Seltik parku zastavama Palestine u znak podrške napaćenom narodu koji živi u getu na Bliskom istoku. Dugo Rendžers nije potpisivao igrača katoličke veroispovesti, ali to je prekinuo legendarni menadžer Grem Sunes kada je doveo nekadašnjeg napadača Seltika Morisa Džonstona 1989. godine. Danas to nije striktno.

13.00: (2,30) Rendžers (3,45) Seltik (3,05)

Bilo je mnogo incidenata kako na terenu, tako i na tribinama tokom 136 godina dugog rivalstva, ali poslednjih sezona strasti su se smirile. Krajem prošlog veka u glavnoj ulozi bio je Pol Gaskojn, nestašni dečko ostrvskog fubala. Dok se zagrevao na aut liniji u Seltik parku u januaru 1998. godine, popularni Gaza uhvaćen je na televiziji kako neprikladno reaguje na dobacivanje s tribina. Tadašnji engleski reprezentativac, jedan od najboljih fudbalera Gordog Albiona, oponašao je sviranje flaute. To Seltikovi pristalice irskog katoličkog porekla smatraju uvredljivim gestom. Gaskojn se kasnije branio da nije znao za to. Nekadašnji superstar, danas neko ko se bori s porocima, pre svega alkoholom, u jednom od intervjua rekao da je dobijao pretnje putem telefonskih poziva od osoba koje su navodno bile članice IRA (Irska revolucionarna armija).

Da se vratimo na zeleni pravougaonik. Kao retko kada poslednjih godina, ovaj meč bi mogao da reši pitanje šampiona ili makar pobednika približi toliko željenoj kruni. Seltik je lider, ima bod više, ali Policajci imaju meč manje. Oba tima su početkom prošlog meseca imali velike kikseve. Seltik je poražen u Edinburgu od Hartsa, dok je Rendžers senzacionalno izgubio od Madervela na svom Ajbroksu.

Činilo se na startu sezone da će tim Brendana Rodžersa da se opet prošeta do nove krune kao u proteklom Premijeršipu, ali je Policajce preporodio Belgijanac Filip Klemon, nekadašnji trener Klub Briža i neuspešni strateg Monaka. Preuzeo je tim od Engelza Majkla Bila u oktobru i uspeo da ga uvede u ravnopravnu borbu za titulu u elitnoj škotskoj ligi.

Uvek je ovo velika utakmica za šest bodova, a imamo još jednu za nekoliko nedelja. Zadovoljan sam onim što sam video u svom timu od poslednjeg Old Firma. Imali smo 11 utakmica, uzeli smo 30 poena od 33. Postigli smo više golova od Seltika u tom periodu, a primili manje, tako da je to zaista dobra konstantnost, ali nije garancija ni za šta”, rekao je Klemon.

Rovit je Turčin Ridvan Jilmaz. On je jedini pod znakom pitanja.

Još nisam siguran za Ridvana, pa ćemo videti na dan utakmice. Svi ostali su dostupni koji su bili tu i u poslednjoj utakmici, tako da su jedina tri igrača van terena Rajan Džek, Danilo i Oskar Kortes”.

Belgijanac kaže da nema kalkulacije, da se ne ide na bod.

“Volim matematiku, statistiku i sve te stvari, ali znam da je fudbal nešto drugo, fudbal je emocija, promena scenarija i nijedna sezona nije bila ista. U fudbalu sam više od 30 godina i video sam toliko preokreta i promena. Imao sam sreće da mi je dosta puta pošlo za rukom, ali nekoliko puta nije tako, to je draž ovog sporta. I zato ga svi vole. Želim da moji igrači budu fokusirani jer znam da je to jedini put do uspeha. Morate da kontrolišete ono što možete da kontrolišete, a to je naš učinak, tako da ne želim matematičare u svlačionici, želim igrače i to želim strastvene igrače koji svaki dan daju sve od sebe za svoj tim i to je ono što sam video u poslednjih nekoliko meseci. Nastavićemo tako, bez obzira na rezultate”, istakao je Klemon.

Kelti si imali sedam bodova više kada je Belgijanac stigao na kormilo tima sa Ajbroks parka, ali serija od 16 utakmica bez poraza Rendžersa dovela je do toga da sada sve zavisi od Policajaca, koji sa odloženim meču mogu da se vrate na čelo. Današnji, treći Old Firm u sezoni, mogao bi da bude ključni.

Seltik je efikasan u poslednje vreme, postigao je 20 golova na šest utakmica, diže formu tim nekadašnjeg menadžera Liverpula i Lestera koji vodi tim sa Seltik parka u drugom mandatu. Prvi je bio plodonosan od 2016. do 2019, ali se onda vratio u Premijer ligu vodeći Lester. Posle četiri godine na kormilu Lisica prošle godine se vratio u Glazgov.

Brendan Rodžers (©Reuters)Brendan Rodžers (©Reuters)

Rodžers ima fantastičan učinak u Old Firmu. Samo jedan poraz u 16 utakmica, a ima čak 12 pobeda protiv gradskog rivala.

Nisam previše razmišljao o tome. Uvek pripremam tim za pobedu, nikada ne razmišljam o remiju ili gubitku. Pred Old Firm se uvek osećam prijatno”, rekao je Rodžers.

Kako je sezona odmicala, povratak ključnih igrača posle povreda ulio je Seltiku novi osećaj snage.

To je samo vraćanje autoriteta na terenu, a to ste videli u Livingstonu prošlog vikenda“, naglašava iskusni stateg značaj povratka na teren kapitena Kaluma Mekgregora i krila Luisa Palme.

Ove sezone, oba duela gradskih rivala rešio je u svoju korist Seltik. Pretposlednjeg dana 2023. godine, zeleno-beli su slavili sa 2:1 na svom terenu, a početkom septembra Japanac Furuhaši srušio je Ajbroks park golom krajem prvog poluvremena.

Policajci imaju taj balans da nisu uzeli ni bod protiv ljutog rivala u ovom šampionatu. Ako budu poraženi i treći put u sezoni od Seltika srušiće negativni rekord star 20 godina. Problem ekipe Brendana Rodžersa u ovom šampionatu je da je u 2024. godini izgubio čak sedam bodova u 10 utakmica protiv “malih”, što se ranije nije događalo.

Rendžersov as Džejms Tavernije je postao novi rekorder britanskog fudbala prošle nedelje, stigao je do 131 gola i postao najefikasniji defanzivac na Ostrvu. On je sa 15 pogodaka drugi strelac lige, pet manje od najubojitijeg igrača u Škotskoj, napadača Hartsa Lourensa Šenklanda. Nesuđeni igrač Crvene zvezde, Nigerijac Siril Desers, postigao je 13, a Abdalah Sima je stao na 10 iz prošle godine. On bi mogao da ima prvi start za Policajce od 2. januara. Prošle nedelje se vratio u tim posle skoro tri meseca pauze zbog povrede, ali je bio rezervista.

Džejms Tavernije (©Reuters)Džejms Tavernije (©Reuters)

Seltk je i dalje na japanski pogon, ima ih čak četvorice, a tu su i dva Korejca. Kjogo Furuhaši je drugi strelac tima sa 10 golova. Tresao je mreže na dva od tri poslednja meča. Ispred je vezista, Danac Met O’Rili, koji je 12 puta pogodio, a i najbolji je paker tima sa 11 asistencija.

Rendžers je na kratko bio prekinuo seriju Seltika kada je na kormilu bio Stiven Džerard, ali poslednje dve sezone opet su proteke u dominaciji Kelta.

Treći Old Firm u sezoni. Da li je treća sreća za Policajce s Ajbroksa?

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

ŠKOTSKA 1 – 32. KOLO

Subota

Dandi – Madervel 2:3 (1:0)

/Mekgi 36 , Mekgovan 70 – Gent 79, Ber 81, Ebije 90+3/

Hibernijan – Sent Džonston 1:2 (0:0)

/Kaden 56 – Sidebe 49, Galaher 81/

Kilmarnok – Ros Kauntu 1:0 (0:0)

/Vasel 64/

Livingston – Aberdin 0:0

Sent Miren – Harts 1:2 (0:1)

/Olusanja 68 – Grant 33pen, Mandron 62ag/

Nedelja

13.00: (2,30) Rendžers (3,45) Seltik (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Škotska 1ŠkotskaSeltikRendžersGlazgov RendžersBrendan Rodžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara