Ilustracija (©fkzeljeznicar.ba)
Ilustracija (©fkzeljeznicar.ba)

Prijedorčani više od šest meseci bez pobede, Veležu u mislima kup, Dudić odmara najbolje u Bijeljini

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.04.22. | 11:11

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Mozzart derbi Rudara i Željezničara. Rođeni u “šarenom sastavu”

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Dok je trka za titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine poprilično nezanimljiva, jer je Zrinjski već jednom nogom zagazio na šampionsko postolje, neizvesno je u borbi za opstanak i za izlazak na evropsku scenu. Do kraja je ostalo još osam rundi, a 26. kolo šampionata BiH kreće danas iz Prijedora i Bijeljine, gde će biti odigrane dve jako značajne utakmice.

Izabrane vesti

Rudar se već neko vreme nalazi u krizi. Klub je ostao bez uprave, trenera, igrači su u štrajku, a sve to dovelo je do preuzimanja fenjera na tabeli. Stanje se malo stabilizovalo. Formirana je grupa ljudi koja će u nastavku preuzeti rukovođenje premijerligaša iz Prijedora. Vatreno krštenje nova uprava će imati protiv Željezničara, gde će tražiti bodove spasa. Domaći je na poslednjem mestu sa 18 bodova, tri manje od opasne zone. Jasno je da je vremena sve manje, pa ukoliko želi i naredne sezone da igra u elitnoj ligi BiH fudbala, pod hitno mora da krene s pobedama.

Tim iz Prijedora je u lošoj formi. U poslednjem kolu zabeležen je bolan poraz na Koševu od Sarajeva (6:0), a na pobedu čekaju više od šest meseci. Poslednji put, Rudar se radovao 25. septembra kada je savladan Radnik, a od tada kola su krenula silaznom putanjom. Dakle, jasno je da sve osim trijumfa Prijedorčane dodatno ukopava u živo blato iz kojeg će se teško da se iščupaju.

Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo i jasno je da smo pod pritiskom. Ništa još nije izgubljeno. Pobeda protiv Željezničara nas vraća u život. Bilo kakav drugačiji rezultat nas dovodi u tešku situaciju. Tako da mi moramo uraditi sve da pobedimo u današnjoj utakmici“, rekao je trener Rudara Srđan Marjanović.

16.00: (2,80) Rudar P. (3,00) Željezničar (2,55)

Dok se Rudar bori za goli život, u redovima njihovog današnjeg rivala je drugačija situacija, bar kada je reč o tabeli. Organizaciono i Željo je u lošem stanju. Klub je trenutno u fazi povratka na zdrave noge, ali je na tabeli poprilično bezbrižan. Na petom su mestu sa 36 bodova. Neko bi rekao blizu Evrope, ali je realnost malo drugačija. Više puta su iz tabora Plavih naglašavali da je cilj stabilizacija, pa bi samim tim i borba za Evropu bila nerealna, jer su tu nalaze, trenutno mnogo organizovaniji klubovi poput Borca, Tuzla Sitija i Sarajeva.

Dovoljna zaliha bodova da se u nastavak sezone uđe rasterećeno, ali isto tako pokušaj da se prekine crna serija na gostovanjima. Željo je od dolaska Edisa Mulalića potpuno druga ekipa kod kuće, gde su u tri meča upisali tri pobede bez primljenog gola. U gostima je problem. Poslednji put trijumfovalo se krajem 2020. godine.

Bez obzira što smo skupili bodova koliko jesmo, mi ćemo ići na pobedu, kao i na svakoj utakmici. Jesmo u tom nekom negativnom nizu, što se tiče gostovanja, ali nemam ja šta puno zameriti igračima. Oni bez pogovora izvršavaju sve obaveze koje se postave pred njih. Nekad je to bolje nekad lošije, ali to je fudbal i to je normalno. Domaćin će sigurno biti motivisan, ali mislim da imamo šanse za pozitivan rezultat“, istakao je šef struke Plavih Edis Mulalić.

RADNIK – VELEŽ (18.00)

Radnik je fenjer tabele predao Rudaru i to ga je poprilično diglo na psihološkom nivou, pa je u prethodna dva duela osvojio četiri boda. Prvo je upisao domaći trijumf nad Slobodom, a potom remi kod Tuzla Sitija (3:3), što ih je dodatno približilo borbi za opstanak. Leotar beži svega bod, pa je jasno koliku važnost nosi večerašnja utakmica.

Ukoliko trijumfuju, ekipa iz Prijedora se posle dugo vremena će pobeći iz opasne zone. Kockice su se polako složile, a nada za opstankom se javila, pa će Radnik biti pod imperativom.

"Ono što me raduje jeste da mogu da računam na sve igrače. Podigli smo formu u poslednje vreme, a to je ono dobro što nam treba pred ovaj duel. Mislim da je Velež kvalitetom među tri, četiri ekipe u ligi, pa ćemo morati da pružimo jako dobru partiju. S obzirom na našu poziciju u ligi, utakmica nam je jako bitna i pobeda bi nam mnogo značila, tako da ćemo nastojati da dođemo do nje“, istakao je Velibor Đurić, trener Radnika.

S druge strane, Velež je u Bijeljinu otputovao rasterećeno. Sve svoje snage, Rođeni su usmerili na Kup BiH, gde su jednom nogom zakoračili u finale, i to im je jedina šansa da se domognu Evrope. U prvenstvu su daleko od borbe za opstanak, pa će vrlo verovatno priliku dobijati igrači koji do sada nisu puno igrali. Pogotovo, zbog činjenice da je revanš polufinala Kupa već u sredu, pa će nosioci igre biti pošteđeni.

18.00: (2,70) Radnik B. (2,90) Velež (2,75)

Međutim, takav scenario je bio i u prošlom kolu na Tušnju kad je Velež savladao Slobodu, pa se tim Feđe Dudića nikad ne treba otpisati. Pogotovo kada su rasterećeni jer slove za ekipu koja voli da igra fudbal.

Radnik zna da mu svaki kiks donosi probleme do kraja. U tom pogledu nas očekuje teška utakmica, ali sigurno da u Bijeljinu idem rasterećeni, kao što smo otišli u Tuzlu. Tada možeš pokazati više nego kada igraš pod pritiskom. To je idealna prilika da odigramo jednu komotnu utakmicu. Imamo gust raspored, pa ćemo probati nešto da iskombinujemo. Neke igrače ćemo odmoriti, nekima ćemo dati šansu, da bi utakmicu u sriedu igrali u najjačem sastavu“, rekao je trener Veleža Feđa Dudić.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 26. KOLO

Petak

16.00: (2,80) Rudar P. (3,00) Željezničar (2,55)

18.00: (2,70) Radnik B. (2,90) Velež (2,75)

Subota

13.00: (2,90) Leotar (2,90) Široki Brijeg (2,55)

15.00: (2,70) Tuzla Siti (2,85) Borac B. (2,80)

16.00: (2,30) Posušje (3,05) Sloboda (3,05)

19.00: (1,53) Zrinjski (3,70) Sarajevo (6,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer liga BiHBiH 1BiHRudar PrijedorFK ŽeljezničarŽeljezničarVeležRadnik Bijeljina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara