Nejmar, Mesi, Ronaldo, Ramos (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Nejmar, Mesi, Ronaldo, Ramos (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Primera nikad siromašnija - otišli najbolji, ostala imena, (vrsni) veterani i momci koji dolaze

Vreme čitanja: 5min | pon. 09.08.21. | 18:26

Špansko prvenstvo u poslednjih pet godina izgubilo igrače koji su pisali fudbalsku istoriju

Slučaj Lionela Mesija ogolio je istinu o šteti koju je Đozep Marija Bartomeu napravio Barseloni pre nego što je oteran. Suze na oproštaju i poruka da je, za razliku od prošle godine, sada "želeo da ostane" nisu bile dovoljne da se bilo šta promeni, jer je birokratija imala poslednju reč.

Sreda, 21.00: (1,83) Čelsi (3,45) Viljareal (4,60)

Izabrane vesti

Stroga pravila La Lige koja propisuju da klub može za plate igrača da izdvoji 70 odsto budžeta dovela su Barselonu u bezizlaznu situaciju. S Mesijevom platom Barselonin platni spisak bio je "težak" 110 odsto budžeta, bez njegovih primanja ostaje na 95 odsto, što znači da ni odlazak ikone katalonskog giganta nije dovoljan da se na stadionu Kamp Nou reši gorući problem i to znači samo jedno - klub će do kraja prelaznog roka morati da napusti još neko s vrha platnog spiska. Već se spekuliše o povratku Miralema Pjanića u Juventus na jednogodišnju pozajmicu uz pravo otkupa, Atletiko Madrid je sada sve dalje od vraćanja Antoana Grizmana, dok za Filipea Kutinja i ostale praktično da nema adekvatnih ponuda. Navijači Barse rekli su svoje i izviždali su Samuela Umtitija, Đordija Albu i Grizmana smatrajući da se nisu žrtvovali kako bi Mesi ostao, ali to je samo jedan od problema s kojim će Ronald Kuman na klupi, a Đoan Laporta na čelu kluba morati da se nosi.

Mesijevim nesrećnim rastankom u Barseloni, zajedno s odlaskom Serhija Ramosa iz madridskog Reala, stavljena je tačka na veliku eru Primere. Špansko fudbalsko prvenstvo, godinama jedno od najatraktivnijih fudbalskih takmičenja na svetu, sada se nalazi na marginama. Sezona počinje u petak, a liga će biti verovatno nikad siromašnija! Bez Mesija, bez Ramosa, bez Rafaela Varana koji se seli u Mančester junajted, bez adekvatnih pojačanja... Prelazni rok zatvara se 31. avgusta, a najviše novca zasad izdvojeno je za Rodriga de Paula, koga je Atletiko Madrid platio Udinezeu 35.000.000 evra. U celoj Primeri završena su samo TRI transfera vrednosti od preko 10.000.000 evra i u oba preostala posla nalazi se Viljareal koji je otkupio Huana Fojta od Totenhema za 15.000.000 evra i Bulaja Diju od Remsa za 12.000.000 evra.

Serhio Aguero (©Reuters) Serhio Aguero (©Reuters)

Opterećeni svetskom ekonomskom krizom, pandemijskim stanjem i zavrnutim slavinama na gotovo svim izvorima prihoda, španski giganti Real Madrid i Barselona dosad su završavali poslove bez obeštećenja. Tako su David Alaba u Madridu, odnosno Serhio Aguero i Memfis Depaj u Barseloni zasad najzvučnija pojačanja u kompletnoj Primeri! A za njih je plaćeno ukupno NULA evra. Alaba je i dalje svetska klasa, Aguero je duže vreme u padu, iako je i dalje veliko ime, mada ga svakako neće biti do novembra zbog povrede, dok Depaj, ruku na srce, nije taj kalibar da bi mogao da stane rame uz rame s fudbalskim velikanima današnjice. Poređenja radi, Pari Sen Žermen je takođe bez potrošenog evrocenta potpisao dva sada već bivša kapitena španskih velikana, pa oteo Barseloni Žoržinja Vajnalduma i plus doveo Điđa Donarumu, dok je 60.000.000 evra potrošeno za Ašrafa Hakimija koji je pre samo godinu dana posle razigravanja u Dortmundu napustio Real kako bi pojačao Inter.

Ostale su još malo više od tri sedmice do zatvaranja pijace, ali trenutno ne postoje naznake da bi Real, Barselona, Atletiko ili neko četvrti mogao da izvuče zmiju iz džepa i aktivira značajnu transfer bombu. Iako se, primera radi, Real mesecima povezuje sa Kilijanom Mbapeom... Ako se ništa do poslednjeg dana avgusta značajno ne bude dogodilo, Primera bi zaista mogla da bude nikad slabija u pogledu ukupnog, ali i pojedinačnog kvaliteta.

Samo u proteklih pet godina španska liga ostala je bez istinskih šampiona koji su ispisivali stranice fudbalske istorije. Asove. Superzvezde. Sve je počelo od onog sudbonosnog 3. avgusta 2017. godine kada je Pari Sen Žermen zauvek promenio fudbalske tokove i probio sve barijere kako bi doveo Nejmara za rekordnih 222.000.000 evra. Godinu dana kasnije jedan od tvoraca moćne Barselone i najzaslužnijih igrača za vrtoglavi uspon kluba u trećem milenijumu Andres Inijesta u suzama je napustio Kamp Nou posle 22 godine, dok je istovremeno Real Madrid za 120.000.000 evra prodao Kristijana Ronalda Juventusu. Bio je to udarac od kakvog se španski fudbal ni do danas nije oporavio. Leta 2019. Atletiko Madrid napustio je Dijego Godin posle devet godina, da bi sada brod napustili Mesi i Varan. I očekuje se da će za njima poći još neko...

Jedna od poslednjih fotografija Ronalda i Mesija na terenu kao zvezda Reala i Barse (©Reuters)Jedna od poslednjih fotografija Ronalda i Mesija na terenu kao zvezda Reala i Barse (©Reuters)

Prvi put u novijoj istoriji španskog klupskog fudbala nema naznaka da se događa prirodna smena generacija, već da će odlasci Ronalda i Mesija kao dvojice verovatno najvećih fudbalera u istoriji ovog sporta, plus još nekih velikana ove igre, ostati bez adekvatnih zamena. Osamdesetih godina Španijom su harali Manolo Sančis, Emilio Butragenjo, Ugo Sančez, Hesus Marija Satrustegi i Hesus Zamora, Dijego Armando Maradona jeste bio tu mada njegove dve godine u Barsi nisu bile baš najsrećnije. Devedesetih su došli Romario, Hirsto Stoičkov, Rivaldo, Luis Figo, Fernando Jero, Fernando Redondo, Roberto Karlos, Raul, Davor Šuker, Predrag Mijatović, Ronald Kuman... Eksplodirao je tih godina i Ronaldo Fenomeno, koga ipak mnogi više pamte po boravku u madridskom Realu tokom prve decenije 21. veka iliti dvehiljaditih zajedno sa Zinedinom Zidanom, Dejvidom Bekamom, Ikerom Kasiljasom i ostalima u prvim Galaktikosima. Barselona je imala svoje divove Ćavija Ernandeza, Andresa Inijestu, Karlesa Pujola, Ronaldinja, Samuela Etoa... Počeo je tada i uzlet Lionela Mesija, potom i Kristijana Ronalda, dok su ostali imali Roberta Ajalu, Davida Albeldu, Rikelmea, Davida Vilju, Dijega Forlana, Danija Alvesa koji je 2008. stigao u Barsu, Serhija Ramosa koji je počeo iz Sevilje pa 2005. došao u Real... Poslednju deceniju obeležili su Mesi, Ronaldo, Nejmar, Marselo, Ramos, Modrić, Ćavi, Inijesta, Buskets, Grizman, Pike, Alves, Godin, Oblak, Suarez...

A sada? Najveća imena španskog fudbala su (vrsni) veterani Luis Suarez, Luka Modrić, Karim Benzema, Marselo, Serhio Buskets, Toni Kros, David Silva... Eden Azar koji u Realu i dalje nije opravdao ni deo od uloženih 120.000.000 evra, Filipe Kutinjo i Usman Dembele koji su takođe promašaji 100.000.000+ evra, Antoan Grizman koji i dalje hoda po ivici, te izgubljeni Geret Bejl koji godinama nije odigrao dobru sezonu, dok se Alaba i Aguero čekaju. Potencijala ima u Žoau Feliksu, Pedriju, Rodrigu, Vinisijusu, Ansuu Fatiju, Seržinju Destu, Ilaišu Moribi, Aleksandru Isaku, nešto starijim Žilu Kundeu i Martinu Edegardu, te još nekim momcima – Sevilja je velikog talenta Brajana Hila dala Totenhemu za Erika Lamelu i pare –, ali daleko od toga da će Primera biti tako atraktivna kao prethodnih godina.

Teško da će španska liga u skorije vreme moći da nadoknadi sve odlaske, pogotovo kada je moć engleskih klubova nikad veća, uz rastuću silu PSŽ, te Juventus, Bajern i ostale...



tagovi

David AlabaEden AzarAntoan GrizmanGeret BejlAndres InijestaPrimeraletnji prelazni rok 2021Serhio RamosNejmarLionel MesiKristijano RonaldoSerhio AgueroMemfis Depaj

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara