Stadion u Barankilji (©AFP)
Stadion u Barankilji (©AFP)

Prvi čin finala: Miljonariosu je gostovanje u Barankilji istorijski najteža lokacija

Vreme čitanja: 6min | čet. 18.01.24. | 23:03

Junior domaćin Ambasadorima u prvoj epizodi borbe za Superkup Kolumbije

Ako postoji rivalstvo u kolumbijskom fudbalu koje je potpuno izjednačeno i uzbudljivo, to je ono između Miljonariosa i Juniora. Za prestoničke Ambasadore, istorijski gledano, najteža lokacija od svih gostovanja bila je Barankilja, dok je za Ajkule to visina na kojoj se nalazi Bogota - preko 2.600 metara iznad nivoa mora. Milioneri prednjače u pobedama protiv mnogih tradicionalnih i klasičnih rivala, kao što su okršaji protiv gradskog takmaca Independijentea iz Santa Fea, Atletiko Nasionala kao najtrofejnijeg kluba u državi, ali i Amerike iz Kalija koja trenutno poseduje isti broj naslova kao i plavi tim iz Bogote, dok je jedini protivnik među klubovima grupe G7 protiv koga Miljonarios ima negativan skor, Deportivo iz Kalija.

I protiv Juniora postoji mala prednost, koja se ogleda u razlici od tek šest pobeda. Naime, broj međusobnih duela kroz sva takmičenja između ovih klubova koji se sastaju još od osnivanja elitnog ranga 1948. godine, doseže do brojke od 241, od kojih je Milionerima pripalo 96 pobeda, naspram Juniorovih 90, a 55 puta susret je završen bez pobednika. Ovo su podaci koji govore o vrlo izjednačenom i bliskom rivalstvu kroz istoriju.

Izabrane vesti

Novi susret ovih rivala, koji je na programu noćas od 02:00 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Metropolitano Roberto Melendez u Barankilji, biće prvi čin borbe u Superligi Kolumbije, za titulu apsolutnog šampiona sezone 2023. Kolumbijska Superliga​ poznata i kao Super kup, zvanično je fudbalsko takmičenje u kojem učestvuju šampionski timovi formata Apertura i Klausura turnira Primera A kategorije, prve fudbalske divizije u Kolumbiji. Turnir organizuje Glavna divizija kolumbijskog fudbala (Dimayor) od njegovog osnivanja 2012. godine. Aktuelni šampion je Atletiko Nasional, koji je predhodne godine osvojio svoju treću titulu na turniru. Ipak, sa jednom više u odnosu na Zelene iz Medeljina, Independijente Santa Fe, za sada je najuspešniji tim u istoriji ovog šampionata.

Krajem 2011. godine, predsednik Glavnog organizacionog tela kolumbijskog fudbala, Ramon Hesurun, izneo je ideju o stvaranju šampionata u kojem bi se suočili šampion Kupa Kolumbije i jedan od dva šampiona koje proglašava Primera A. ​Prvo se mislilo da će se kolumbijska Super liga igrati u januaru svake godine, ali plan nije bio sproveden u skupštinama koje je Dimayor datirao do kraja 2011. godine. Na skupštini održanoj 27. marta 2012. predlog je već bio jasniji i Dimajor je doneo odluku o formiranju kolumbijske Super lige, a dogovoreno je i da u ovom takmičenju ne igra šampion Kupa Kolumbije i jedan od dva šampiona Prve kategorije A, kako se u početku mislilo, već će se za titulu totalnog prvaka države suprotstaviti šampioni dva ustanovljena turnira Apertura i Klausura.

Od izdanja 2014. godine, prvenstvo je počelo osvajaču da dodeljuje mesto u Kopa Sudamerikani. Međutim, zbog novog formata ovog međunarodnog turnira pod ingerencijama KONMEBOL-a, počev od sezone 2017. godine, Superliga je prestala da daje šampionu mesto u Kopa Sudamerikani, nudeći u zamenu finansijski podsticaj.​

02.00: (1,90) Junior (3,25) Miljonarios (4,00)

Borba za prvi trofej u godini, igra se u dva čina. Tim koji je ostvario više bodova na generalnoj tabeli iz prethodne godine igra prvu utakmicu kao gost, a revanš kao domaći. I propozicije takmičenja su jednostavne i jasne, ekipa koja posle dva meča izađe sa boljim rezultatom, biće krunisana kao apsolutni šampion minule sezone. Ako, pak, oba tima završe sa po jednom pobedom, kriterijum se vrši na osnovu gol-razlike, a ako se izjednačenje nastavi, šampion se određuje udarcima sa bele tačke. Ukoliko se ukaže prilika da turnir Apertura i Klausura osvoji ista ekipa, što je do danas pošlo za rukom jedino Atletiko Nasionalu 2013. godine, drugi učesnik turnira će biti najbolje plasiran na tabeli iz prethodne godine.

Tim iz Barankilje na ovaj duel dolazi sa kao blagi favorit u želji da stvori prednost u pokušaju da svoju galeriju ukrasi još jednim značajnim trofejem na nacionalnom nivou. Čelnici Juniora znaju da im je najbolja šansa da osvoje novu titulu pobeda u prvoj utakmici na svom terenu, a sve sa ciljem kako bi izborili moguću prednost pred odlazak u Bogotu na revanš susret koji je na programu za sedam dana. Stoga će izabranici Artura Rejesa morati da zauzmu agresivniji kako bi pokušali da nametnu svoj stil igre, koristeći prednost domaćeg terena i publike na najbolji mogući način.

Poslednji zvanični meč tim Juniora odigrao je 14. decembra, kada se u velikom finalu kolumbijske Klausure sukobio protiv Independijentea iz Medeljina i pokazao sav svoj kvalitet pobedivši. Ajkule su sa 3:2 slavile u prvoj utakmici finala, izgubivši pomenuti revanš susret sa 2:1 u drugoj i odlučujućoj utakmici. Osvajanje svoje jubilarne desete titule prvaka države, usledilo je posle izvođenja jedanaesteraca, krunišući tako njihovu uspešnu kampanju u minuloj sezoni.

U poslednjih pet zvaničnih okršaja, zabeležene su tri pobede, sa po jednim remijem i porazom, pobedivši Deportes Tolimu, Deportivo Kali i Independijente Medeljin, pored remiziranja sa Rionegro Agilasom i porazom od Independijentea u revanš meču finala Klausure. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Roberto Melendez, tim iz Barankilje zabeležio je nedavnu kampanju od osam pobeda, sa jednim remijem i samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.

Što se tiče izostanaka, trener domaćih Arturo Rejes je na konferenciji za novinare potvrdio odsustvo Luisa Gonzalesa zbog povrede i Rafe Pereza ​​zbog problema sa dokumentacijom. Ajkule su se dobrano potrudile da dovedu konkretna pojačanja i potpisali imena kao što su Jimi Čara koji je upravo pokazao sjajan nivo spremnosti na turnije protiv MLS timova. Tu su i Marko Perez, jedan od najboljih strelaca u 2023. godini, Viktor Kantiljo koji želi da povrati svoju formu nakon diskutabilnog završetka angažmana u Korintijansu i Rafa Peres, koji će sigurno biti referenca u odbrani.

Miljonarios, pak, na ovaj okršaj stiže sa misijom da izbegne poraz u gostima kako bi odluku o šampionu prebacio pred svoje navijače za sedam dana u Bogoti. Sastav Alberta Gamera je 6. decembra odigrao svoj poslednji zvaničan meč, kada je i završio prethodnu sezonu posle velikog razočarenja pošto je zabeležio tri uzastopna poraza u Kvadrangularu turnira Klausura, a pored toga je podlegao porazu i u finalu Kupa Kolumbije od Atletiko Nasionala.

U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležene su dve pobede i tri poraza. Uspeh je ostvaren u okršajima sa Independijenteom iz Medeljina i Amerikom de Kali, pored poraza od Atletiko Nasionala, ali i od predhodno spomenuta dva rivala. Igrajući kao gosti, ekipa Miljonariosa ima nedavni učinak od četiri pobede, dva remija i četiri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Sa druge strane, Miljonarios se kretao diskretno na tržištu igrača. Tim Ambasadora je učvrstio pozicije koje je morao da ojača, kao što je pitanje centralnog sektora, dovođenjem Danovisa Banguera i Delvina Alfonza za koje se očekuje da budu starteri u timu Alberta Gamera. Isto tako, doveo je igrača poput Dijega Novoe da pokrije gubitak Huana Morena koji nije zadobio poverenje trenera i na kraju je otišao u Real Kartahenu. Pored toga, Gamero je pojačao i napad sa Santjagom Đordanom.

U predsezoni, odigrane su četiri utakmice u kojima su Milioneri zabeležili dve pobede, jedan remi i jedan poraz. U prve dve utakmice, Gamerov tim se suočio sa La Ekidadom. U druge dve utakmice, Miljonarios je odmerio snage sa Fortalezom gde su iznenađujuće izgubili sa 1:0 i pobedili u drugoj utakmici sa postavom punom alternativnih igrača. Međutim, predsezona se nije završila na sjajan način za Ambasadore pošto su nedavno objavljene povrede Huana Pabla Vargasa, Huana Karlosa Pereire, Danijela Katanja, Semjuela Aprile i Dijega Abadija, koji delimično remete planove za Superligu i ligaški debi protiv Independijentea iz Medeljina 21. januara.

Poslednji okršaj ovih rivala, viđen je 15. oktobra u 17. kolu formata Klausura za 2023. godinu, kada je na stadionu Nemesio Kamačo u Bogoti, poznatijem kao El Kampin, slavio tada domaći sastav, minimalnom rezultatom i golom Davida Kastroa. Na poslednjioh deset utakmica ovih timova, viđen je samo jedan remi i to bez golova u formatu Apertura 2022, dok je u ovom periodu Miljonarios zabeležio čak šest pobeda, naspram tri Juniorove.

SUPERKUP KOLUMBIJE - FINALE, PRVI MEČ

Petak

02.00: (1,90) Junior (3,25) Miljonarios (4,00)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKolumbijaJuniorMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara