Gus Til (©Reuters)
Gus Til (©Reuters)

PSV mora da iskali bes, Ajaks čeka Hendersona

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.01.24. | 14:51

Filipsovci i Kopljanici favoriti u 19. rundi Eredivizije

PSV je u prošlom kolu prvi put kiksirao u Erediviziji, dok bi Ajaks ove subote mogao da koristi usluge velikog pojačanja Džordana Hendersona. Zato ostaje da se vidi hoće li Filipsovci da iskale bes na Almere Sitiju, odnosno da li će Englez posle tek ponekog treniga da dobije šansu protiv Heraklesa.

PSV je uživao u apsolutno fantastičnoj prvoj polovini sezone i zamalo je oborio sopstveni rekord iz sezone 1987/1988 za uzastopne pobede, ali je prošle nedelje prvi put napravio kiks i sada želi da se vrati u trijumfalni niz protiv novajlije iz Almerea. Tim iz Ajndhovena izgubio je bodove prvi put u sezoni pre nedelju dana u Utrehtu kada je odigrao 1:1, ali i dalje dominira holandskom scenom.

Izabrane vesti

Domaći favorit je od početka ove godine dominirao u 17 mečeva i tako izjednačio "maksimum" od pre 25 godina. Prošlog vikenda u Utrehtu je tim Petera Boša vodio, ali je žilav protivnik uspeo da izjednači.

18.45: (1,07) PSV (13,0) Almere Siti (25,0)

Pored toga, PSV je u sredu podbacio u osmini finala nacionalnog Kupa u Roterdamu protiv branioca titule Fajenorda, a posle uvodnog poraza od 0:1 neočekivano je rano eliminisan, pa neće moći da ponovi prošlogodišnji trijumf.

"Prošli smo kroz teži period i vreme je da povratimo neophodno samopouzdanje i vratimo se tradicionalnoj igri. Naravno, izuzetno je teško održati ovako fantastičnu formu skoro deset meseci, ali ako želimo da budemo uspešni, možemo sebi da priuštimo samo minimum opuštanja. Sada čekamo Almere Siti, koji nema šta da izgubi, i ne smemo da ga potcenimo ni po koju cenu", rekao je Peter Boš.

Filipsovci imaju respektabilna 52 boda u Erediviziji i dobrih 10 poena više od Fajenorda, tako da za sada nemaju razloga za paniku. Posle prve promocije među holandskom elitom, gosti imaju samo jedan zadatak, a to je da se spasu. Sakupili su sedam bodova iz poslednje četiri utakmice i 13. su sa 20 poena.

21.00: (6,25) Herakles (4,50) Ajaks (1,50)

Dugo vremena nije bilo većeg transfera u Erediviziji tokom zime. Sve dok ga nisu napravili u Amsterdamu tokom četvrtka. Džordan Henderson, poznat uglavnom po minulom radu u Liverpulu, oslobođen je iz "zarobljeništva" Saudijske Arabije i prihvatio je ponudu Ajaksa.

Dolazak engleskog reprezentativca na Johan Krojf arenu mogao bi da znači iskorak za tim iz najvećeg grada Holandije, koji bi da se dokopa mesta koje garantuje učešće u Ligi šampiona. Ajaks je letos doveo nekoliko mladih igrača koji nemaju svog lidera. Iskustvo je ono što Kopljanicima trenutno možda najviše nedostaje, a vdoskorašnji kapiten Al Etifaka ga ima na pretek. Henderson bi mogao da postane svojevrsni "otac" svih onih koji još nisu iskusili mečeve na najvišem nivou.

Eredivizija nije najbolje takmičenje u evropskim razmerama. Henderson je proveo silne godine u Premijer ligi, i front u Holandiji ne bi trebalo da mu predstavlja naročitu poteškoću.

"Istorija kluba govori sama za sebe. Dugi niz godina u njemu su igrali igrači svetske klase. Čim sam saznao da postoji šansa da stignem ovde, bio sam izuzetno srećan. I takođe iznenađen", rekao je Henderson u intervjuu za zvanični sajt kluba.

Velike bitke iz Engleske ili Lige šampiona nekadašnji as Sanderlenda i Liverpula sada zameniti okršajima sa manje poznatim sastavima, koji imaju daleko drugačije opcije od većine onih sa Ostrva.

"Ajaks je imao tešku godinu na terenu i van njega. To je bio slučaj i sa mnom u poslednjih šest meseci", ocenio je 33-godišnji vezista. "Nadamo se da možemo da pomognemo jedni drugima da zajedno napredujemo i budemo uspešniji u budućnosti. Ajaks je želeo nekog iskusnog da vodi tim na terenu i van njega. Nadam se da ću uspeti da izvršim zadatak".

EREDIVIZIJA - 19. KOLO

Petak

Zvole - Vitese 1:0 (1:0)

/Rejnders 16/

Subota

18.45: (1,07) PSV (13,0) Almere Siti (25,0)

18.45: (2,45) RKC (3,35) Sparta (2,85)

21.00: (3,05) Ekscelzior (3,45) Utreht (2,30)

21.00: (6,25) Herakles (4,50) Ajaks (1,50)

Nedelja

12.15: (3,50) Herenven (3,45) AZ Alkmar (2,10)

14.30: (1,45) Fajenord (4,50) Tvente (7,00)

14.30: (2,15) Go Ahed (3,45) NEC (3,35)

16.45: (3,15) Volendam (3,45) Fortuna Sitard (2,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaPSV AjndhovenAjaksDžordan Henderson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara