Vladimir Radenković (Foto: Starsport)
Vladimir Radenković (Foto: Starsport)

Radenković: Stanković je vrhunski šahista, kreativan trener kakvog srpski fudbal nije video preko 10 godina

Vreme čitanja: 11min | ned. 31.10.21. | 09:10

Trener kragujevačkog Radničkog pred duel sa Crvenom zvezdom pričao za Mozzart Sport

Ušao je Radnički u krizu. Nanizao četiri poraza u svim takmičenjima, a problemi kao da se počeli sa povredom najboljeg strelca Marka Mirića. Na njegovu povredu nadovezali su se i brojni drugi kadrovski problemi, pa će Kragujevčani i Crvenu zvezdu, aktuelnog šampiona Srbije, dočekati bez nekoliko važnih igrača. Ipak, kako je za Mozzart Sport izjavio trener sastava iz srca Šumadije Vladimir Radenković, Radnički će biti odvažan, učiniće sve da svoje verne navijače učini ponosnim i neće ustuknuti pred jednim od najboljih timova u regionu.

13.30: (17,0) Radnički Kragujevac (10,0) Crvena zvezda (1,12)

Izabrane vesti

Uvukla se i korona u redove Kragujevčana, nakratko od tima odvojila i trenera Radenkovića i njegove saradnike, ali i nekolicinu igrača. Sve se poklopilo i sa povredama bitnih fudbalera, kartonima, pa je Radnički sredinom meseca bio primoran da odloži susret sa imenjakom iz Niša u 13. kolu Superlige. Van stroja su trenutno Marko Mirić, Miloš Vidović, Dragoljub Srnić i Miloš Brnović, kao i Saša Jovanović i njegov prezimenjak Đorđe, koji su se oporavili od virusa korona, ali Radnički još čeka potvrde lekarskog tima kako bi se uverio da je dvojac spreman da se vrati treninzima.

"Bez obzira na celu tu situaciju, maksimalno motivisano ulazimo u utakmicu. Biće šanse da nastavimo trend koji smo doneli u Kragujevac, da što više minuta uzmu igrači ispod 21 godine. Smatramo da je to jedini i pravi put i kada se tim nađe u lošoj situaciji i što se tiče stanja na tabeli, niza negativnih rezultata... Trend da se klub na tržištu predstavi na pravi način mora biti takav da šansu imaju i mladi momci. Nastavljamo tim putem, videćemo kako će se završiti", izjavio je trener Kragujevčana Vladimir Radenković.

U povredama ne traži alibi već vidi priliku za mlade igrače da se nametnu.

"Momci moraju da imaju osećaj da su važni i bitni, nemamo vremena za kukanje. Igrači koji su na raspolaganju imaju puno poverenje. Usmereni smo na ovo što imamo, hrabro idemo u utakmicu. Znamo protiv koga igramo. Ove utakmice su i najbolja šansa za ove mlade momke da izrastu u heroje. Bićemo odvažni, dobro pripremljeni, a onda ćemo videti za koliko je to dovoljno".

Prethodnog vikenda Radnički je i pored kadrovskih problema odigrao sjajno prvo poluvreme u Novom Sadu protiv Vojvodine. Imao i prednost pred odlazak na odmor, ali je u nastavku poklekao, primio tri gola i ostao bez bodova (3:1).

"Bili smo sjajni prvo poluvreme, igrali moderno, sa visokim presingom. Igrali na velikom prostoru, imali smo moderan pristup utakmici protiv rivala koji ima kvalitet više. Možemo da budemo ponosni na to poluvreme. Pad je bio neočekivan u tom trenutku drugog poluvremena, ali opet očekivan sa naše strane, jer su na terenu mahom bili momci koji nisu iza sebe imali pravi ritam i u jednom momentu su izgubili momenat i koncentraciju. Mislim da je Radnički u velikom broju utakmica prikazao rizik-modernu igru, kako bih ja to nazvao. Nekada se ne isplati, nekad isplati, ali mislim da je to tendencija kojom treba da ide savremeni fudbal i verujem da ne treba da odustajemo i pored toga što ponekad progutamo gorke pilule. Kada se igrači adaptiraju na tako neke zahteve, mislim da i sami mogu da napreduju i približe se onome što je trenutno zahtev u Evropi".

"KADA JE U PITANJU SPOSOBNOST DA IGRATE ŠAH, STANKOVIĆ TO RADI VRHUNSKI"

Za narednog rivala je pun hvale. Posebno za trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića.

"On u Srbiji radi neverovatan posao. Na žalost naše struke koja je prepuna sujete, taj posao koji radi u evropskim utakmicama je nešto što se u poslednjih deset i više godina kod nas, sa stručne strane, nije pojavilo. Sposobnost Zvezde da se adaptira na protivnika, da nađe odgovor i zadrži svoje vrline je nešto što je apsolutno kreativno i mi to nismo imali u poslednjih deset godina i više. Zvezda je protiv Genta u Belgiji imala 30 odsto poseda, pretrpela 20 udaraca ka golu i pobedila. To govori da može da igra i nisku zonu i niski blok, a onda protiv Milana odigra vrhunski visoki presing, gde je posed lopte bio izjednačen. Odnos udaraca na golu je bio izjednačen. Jedna od najmodernijih utakmica Zvezde. Protiv Ludogoreca je, recimo, fantastično odgovorila na njegove vrline i svaki meč je kao šahovska partija. Nažalost, te utakmice ne pratimo, ne analiziramo jer nemamo stručne skupove. Ovo je prilika da izađemo iz trenerskog stereoptipa, koji je ovde jako dugo zastupljen. Kada je u pitanju sposobnost da igrate šah, Dejan Stanković to radi vrhunski. Zvezda nije imala ovako kreativnog trenera".

Na domaćoj sceni je ipak drugačija slika, jer crveno-beli uglavnom za protivnike imaju timove koji se brane.

"Zvezda htela-ne htela igra na identičan način jer uvek ima više poseda i svaka utakmica liči na sledeću. Igra direktan fudbal, sa četiri igrača koja napadaju zadnju liniju, sa bočnim koji se pojavljuju u toj organziciji, te ima šest igrača koji vas opterećuju direktnim loptama i koliko god tome da odolevate, kvalitet i taj način igre vam naprave problem."

Zvezda u utakmicu sa Radničkim ulazi sa imperativom pobede, s ozbirom da je u minulom kolu izgubila od Radnika u Surdulici (2:1) i dozvolila Partizanu da stekne osam bodova viška.

"Ta psihoza koja se uvukla u srpski fudbal da neko ne sme da izgubi utakmicu je nešto što nas sve zajedno sputava. To što se generalni utisak o klubu stvara na osnovu jedne, dve, tri ili pet utakmica. Mislim da je to apsolutno nepotrebno. Zvezda je imala kiks u Surdulici, ali to se dešava jednom u dve godine".

Dobro Radenković poznaje narendog protivnika. Sa kapitenom Milanom Borjanom je sarađivao u Radu, sa Milanom Gajićem u omladinskoj reprezentaciji, kao i sa Aleksandrom Kataijem i Milanom Pavkovim u A selekciji. U prvi plan stavlja upravo Kataija, ali i Mirka Ivanića, mada ističe da je Zvezdin glavni adut timska igra.

"Mislim da je organizacija igre Zvezde sa postavkom i idejom trenera njena najveća snaga. Individualno su Katai i Ivanić igrači koji prave najveću razliku, ali ni oni nisu toliko ekstremno dominantni koliko im je posložena igra da njihov kvalitet maksimalno dođe do izražaja, a da mane ne dođu. Direktna igra, ogranizacija i sposobnost trenera da najveće vrline igrača stavi na teren, a mane sakrije pozicionom igrom i taktikom - to su najveće vrline Crvene zvezde. Vi ne možete da iskoristite tu manu Kataija da prati defanzivno igrača. To preuzimaju drugi igrači, a on se odmara za ono što je najvažnije. Osim njih dvojice se maltene niko i ne izdvaja, način igre i koncept ih izbacuju u prvi plan, ali ta timska igra koja je konstantno opasna, Zvezdu pravi atraktivnijom nego što je bila u prošlosti".

Mladi napadači Radničkog će danas imati priliku da se odmere sa defanzivcem vrhunskog kvaliteta kao što je Aleksandar Dragović. Radenković ipak ističe da je igrače učio da se ne obaziru na imena protivnika, već da učine sve što je u njihovoj moći da ostave što bolji utisak na terenu.

"Igrač koji pravi ogromnu defanzivnu razliku, daje samopouzdanje drugima na terenu, ali ako ste mladi, ispred sebe imate prostor, samopouzdanje i svoju sposobnot, u trenutku kada počne utakmice ne gledate kako se ko preziva. Na taj način sam pokušavao tim momcima da približim utakmicu. To ime pored njih na terenu i boja dresa prestaju da važe kada je akcija, kada je lopta u igri i kada krene fokus i energija utakmice. Iskren da budem, od naših mladih momaka očekujem da prezentuju sebe u svom gradu, da nemaju preveliki respekt. Moraju da budu drski. Godine ne igraju fudbal već sposobnost, talenat, mentalitet... Da na terenu bez obzira na godine daš nešto nepredvidivo".

Trener Radenković u razgovoru sa igračima Radničkog (Foto: Starsport)Trener Radenković u razgovoru sa igračima Radničkog (Foto: Starsport)

Pored najboljeg strelca ekipe Marka Mirića, u redovima Radničkog je još nekoliko igrača koji su tokom karijera imali priliku da rade u Crvenoj zvezdi. Može se reći i da Milan Milanović, Uroš Blagojević i Borisav Burmaz nikada nisu ni dobili pravu priliku na stadionu Rajko Mitić. Da li je to motiv više za njih na današnjoj utakmici?

Ta njihova unutrašnja motivacija u odnosu na to gde su bili, to će ostati njihovo. Bez obzira kako to ispoljavaju. Njihov lični doživljaj će negde uvek biti tajna i odgovor će dati završetak utakmice. Mene interesuje odgovor momaka koji su odavde, koji su ponikli u klubu. Želim da ih vidim na terenu sa velikom drskošću i samopouzdanjem, bez prevelikog oduševljavanja prema nekim igračima i dresu protivnika. Jako su talentovani i mogu da budu budućnost kluba i što se tiče neke transfer politike i kvaliteta. Jako sam radoznao da vidim kakav će biti njihov odgovor na terenu", istakao je Radenković.

Ima li Radnički recept za srpskog šampiona?

"Mislim da Radnički mora da odgovori kao i na svaku drugu utakmicu, što se tiče pritisaka, rizika... Identitet igre mora da se zadrži, sa određenim prilagođavanjem. Nećemo ići glavom kroz zid. Kod nas je bitno sa koliko igrača i sa kojom energijom i sprintom možemo da dolazimo iz drugog plana, iza leđa Zvezdine odbrane u jakim i brzim tranzicijama. To je ključno protiv Crvene zvezde i to je prikazao u nekoj meri i Radnik iz Surdulice. Ali to je jedna utakmica u nekoliko godina, gde vam se desi da promašite šanse, imate posed, loš je teren, problem vam napravi energija jednog tima koji se brani... To ne bih uzimao kao pravilo. Generalno, grupna disciplina, dobra timska taktika i što je jako važno - fokus punih 90 minuta. To je naš recept. Svedoci smo da Zvezda ima momente kada slama protivnika. Ta direktna igra koja je konstanto opasna i traži stalni fokus odbrambenih igrača je nešto što njima donese prevagu. Probaćemo to da kontrolišemo koliko je u našoj moći. Ključno je sa koliko igrača ćemo doći u završnicu - ne bih voleo da bude ispod pet. To smo i trenirali, iziskuje veliko količinu sprinta, ali fudbal ide u tom smeru. Kako na početku, tako i u poslednjoj trećini utakmice. Tu vidimo svoju šansu".

Istakao je i da je dogovor u svlačionici da ekipa ostavi srce na terenu zbog svojih vernih navijača.

"Imamo određenu obavezu iz svlačinioce da se pokažemo u najboljemo mogućem svetlu i odamo zahvalnost ljudima sa južne tribine stadiona Čika Dača. To su momci koji su podržavali tim i kada je bio dobro i ekstremno teško. Kada je dobro, svi su tu da aplaudiraju. Mi smo klub koji menja krv i uspeli smo za nekih šest meseci da budemo treći klub u Srbiji po broju minuta mladih igrača. Određeni klubovi imaju te koncepte koji traju godinama. U tom menjaju krvi ima teških momenta, ali su ti ljudi bili uz nas i imamo obavezu da ti momci sa juga budu ponosni na ono što smo pružili na terenu. Apel i za sve aktere sa tribina da dođemo do nivoa da porodice mogu da gledaju utakmice, da mala deca dolaze i gledaju svoje idole i nakon te utakmice odu kući srećna, puna utisaka i ljbuvi prama fudbalu. Nemam vremena da se razdvajmo, delimo utakmicu pretvaramo u horor priče".

"MORAMO DA EDUKUJEMO NAVIJAČE, POBEDIMO PSIHOZU I RADIMO BOLJE SA MLADIMA"

Osvrnuo se trener Radničkog i na dešavanja u srpskom fudbalu. Istakao da navijači moraju da se edukuju i da nije smak sveta ako se izgubi par utakmica. Takođe, napominje da srpski klubovi moraju da posvete pažnju radu sa mladim igračima. "Srpska liga je razvojna liga", napominje Radenković.

"Naš položaj u evropskom fudbalu je takav da moramo mnogo više da razvijamo i promovišemo mlade igrače. Upali smo u neku psihozu: "Šta je u subotu, pa u sledeću subotu...". Isto važi za naše najveće klubove. Edukacija navijača da nije dramatično da Zvezda jedne godine nije prvak ili se izgubi jedna utakmica jako je bitna. Isto važi i za Partizan Šta ćemo sa Bajern Minhenom koji izgubi 5:0 ili Mančester junajtedom? Moraju da se ugledaju na koncepte kakve imaju Salcburg, Borusija Dortmund - evropski klubovi koji su proizvodni, razvojni.. Kada podvučete crtu, više vam se isplate dva vrhunska transfera mladih igrača, nego plasman u Ligu Evrope. Jako je teško pod negativnom psihozom koja se desi posle poraza u Surdulici, da kao trener imate slobodu da idete tim konceptom, jer će se desiti još neki poraz i posle se stvara tragedija. Moramo da spustimo loptu, shvatimo ulogu srpskog fudbala u Evropi, mnogo više proizvodimo i na taj način pravimo koncepte od naših klubova. Edukacija mora da pobedi.”

Dodaje i da rad sa mladim igračima mora da se menja iz korena.

"U akademijama se radi na najnižem mogućem nivou. Igrači izlaze neobučeni. Trenira se na seniorski način, ne formiraju se mladi igrači za prvi tim, svi se samo takmiče i što je jako važno - nema profilizacije igrača u odnosu na trend evropskog fudbala. Kada pogledate omladinske ekipe, videćete igrače koji ne znaju da prime loptu, ne znaju sa njom da se kordinišu, nemaju tehnike dodavanja, vođenja.. Igrače koji po profilu i odabiru nemaju atletske sposobnosti da izađu u prvi tim i da im odskočna daska bude Evropa, koja ipak traži vrhunske atlete. Naši igrači su prevashodno neobučeni i po profilu neinteresantni za Evropu. Jako je veliki problem u akademijama, to se oseća na mlađim selekcijama. Najteži posao trenutno je biti selektor u mlađim kategorijama. Nemate šta da odaberete, ekipe su jako stare, a mladi igrači tehnički neobučeni. Tako se napravi veliki razdor. Nisam veliki optimista, ukoliko svi zajedno ne krenemo u to borbu", ističe Radenković i odmah nastavlja u dahu:"Treneri su prenervozni, previše je pritisaka, a najmanje onoga što treba da bude - obučenih, talentovanih igrača. To je posao trenera u akademijama, a ne da viču pored klupe i pitaju se koji je rezultat ili kome je sudija dao penal. To je potpuno pogrešan koncept. Ja sam imao priliku da povedem na pripreme 12 igrača iz akademije Radničkog i uverim se da nemaju osnovne elemente - žongliranje, vođenje lopte, prijem, dribli... Nešto što su naši stari treneri zahtevali, te su i stariji igrači bili obučeni u tom smeru. Sada imate grupu momaka koji ne mogu 15 puta da žongliraju unutrašnjom. To je porazno i o tome se ne priča i moramo svi zajedno da nađemo izlaz i vratimo srpski fudbal na stare staze. Da budemo posvećeni radu u akademijama, jako dobro tehnički obučimo igrače i napravimo profilizaciju onoga što Evropa traži".

SUPERLIGA - 15. KOLO

Subota

Radnički Niš – Mladost 2:0 (1:0)

/Škrbić 8, 79p/

Nedelja

13.30: (17,0) Radnički Kragujevac (10,0) Crvena zvezda (1,12)

17.00: (2,80) Voždovac (3,35) TSC (2,50)

18.30: (1,20) Partizan (6,75) Čukarički (14,0)

Ponedeljak

14.00: (2,50) Novi Pazar (3,25) Radnik (2,90)

18.00: (3,25) Proleter NS (3,20) Vojvodina (2,30)

Utorak

14.00: Kolubara - Spartak

16.00: Metalac - Napredak

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Radnički KragujevacFK Crvena zvezdaVladimir RadenkovićDejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara