Medojević, Tomović, Pantić, Petrović i Trujić (©Star Sport, ©MN Press)
Medojević, Tomović, Pantić, Petrović i Trujić (©Star Sport, ©MN Press)

Rajsko ostrvo vrvi od srpskih reprezentativaca

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.08.23. | 13:52

Počinje šampionat Kipra: Aris Limasol brani titulu, a od 15 igrača iz Srbije čak 12 je branilo boje nacionalnog tima

U petak počinje 85. izdanje prvenstva Kipra. Prelazni rok na Rajskom ostrvu je produžen do 15. septembra, tako da timovi imaju priliku da dopune spiskove, a pojedini da nađu ključne igrače u borbi za prevlast. Ulazak investitora u sferu fudbala drastično je promenio situaciju u kiparskoj ligi, što se na najbolji način pokazalo prošle sezone sa Arisom iz Limasola, koji se prvi put u istoriji okitio šampionskim lovorikama.

Sa izuzetkom osam mečeva između decembra i januara, Aris je zasenio čitavo ostrvo na kojem se saobraćaj odvija sa leve strane kao u Engleskoj. Bio je ubedljivo najstabilniji, najkvalitetniji tim u kampanji i ušao je u istoriju. Presekao je vrpcu jednu utakmicu pre kraja, a APOEL, koji je bio jedini pravi konkurent, ostao je na drugom mestu. AEK Larnaka, koji je bio među konkurentima i čak do januara držao prvo mesto, izgubio je previše mečeva u plej-ofu, što je rezultiralo 3. mestom. Pafos je takođe napravio izuzetan napredak, završio je kao četvrtoplasiran, ali i dalje pokušava da napravi korak ka Evropi. Ipak, to je najbolji plasman ovog tima, koji prema proceni Transfermarta ima trenutno najskuplji kadar u ligi. Apolon i Omonija su ostali u zapećku, s tim da su zeleno-beli "spasila" sezonu osvajanjem Kupa.

Izabrane vesti

Nema promene u sistemu takmičenja u odnosu na prošlogodišnje prvenstvo koje se deli na prvu i drugu fazu. Drugu sezonu zaredom 14 ekipa čini prvenstvo, gde će posle 26 rundi najboljih šest igrati plej-of, a preostalih osam plej-aut. Prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok drugo i treće mesto, kao i pobednik Kupa, idu u borbu za Ligu konferencije. Iz lige ispadaju tri najslabija tima.

19.00: (1,40) Pafos (4,30) Karmiotisa (7,50)

Ove godine se ne očekuje da će se balans mnogo promeniti, pošto je šampion Aris zadržao glavni deo igrača, već rezervisao mesto u evropskoj grupi i čak je doveo kvalitetne igrače. Kao i obično, APOEL i Omonija zbog svoje dinamike imaju obavezu da se bore za tron. Tri tima koja su promovisana su Etnikos Ahna, Otelos i Zakaki. Ispali su Paralimni, Akritas Hlorakas i Olimpijakos iz Nikozije.


Kao i obično, srpskih fudbalera na Kipru ima u velikom broju, ukupno njih 15. Samo su Brazil sa 19, odnosno Portugalija sa 16 predstavnika zastupljeniji, dok Španija još ima 15 igrača, Gana 12, Holandija 11, Grčka devet, Argentina osam...

Boje prvaka Arisa od ovog leta brane

Slobodan Urošević i Veljko Nikolić, pristigli iz Partizana i Crvene zvezde, dok se Veljko Simić iz Vojvodine pridružio Nemanji Miletiću u Omoniji. Bivši reprezentativac Radosav Petrović pojačao je APOEL, Slobodan Medojević ulazi u petu sezonu u taboru AEL Limasola, a Nenad Tomović počinje treću kampanju sa AEK Larnakom.

Etnikos Ahna je potpisala trojicu Srba u predsezoni, Dejana Dražića, Dušana Markovića i Nikolu Aksentijevića, dok se Aleksa Purić pridružio Aleksandru Pantiću i Nikoli Trujiću u Doksi Katokopiji. Nemanja Kuzmanović nosi dres Nea Salamine, a Bojan Kovačević je bek Karmiotise.

Interesantno, od pomenutih 15 fudbalera njih 12 je prošlo kroz omladinsku ili A selekciju Srbije. Samo Kovačević, Kuzmanović i Purić nisu branili boje nacionalnog tima.

SVI ŠAMPIONI KIPRA

28 - APOEL

21 - Omonija

13 - Anortozis

6 - AEL Limasol

4 - Apolon Limasol

3 - EPA Larnaka, Olimpijakos Nikozija

2 - Pezoporikos

1 - Trust, Četinkaja Turk, Aris Limasol

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vaučer Fashion&Friends parfimerije od 12.000 rsd + 10.000 rsd

----------

KIPAR 1 - 1. KOLO

Petak

19.00: (1,40) Pafos (4,30) Karmiotisa (7,50)

Subota

19.00: (1,75) Anortozis (3,50) Etnikos Ahna (4,50)

19.00: (1,35) Apolon (4,50) Otelos (8,50)

Nedelja

19.00: (8,50) Zakaki (4,50) APOEL (1,35)

Ponedeljak

19.00: (2,30) Doksa Katokopija (3,20) AEL Limasol (3,00)

19.00: (1,70) Omonija (3,45) Nea Salamina (4,90)

Odloženo

Aris - AEK Larnaka

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kipar 1Aris LimasolAPOELAEK LarnakaOmonijaPafosApolon LimasolSlobodan MedojevićSlobodan UroševićVeljko Nikolićveljko simićNemanja MiletićRadosav PetrovićNenad TomovićDejan DražićDušan MarkovićNikola AksentijevićAleksa PurićAleksandar PantićNikola TrujićBojan KovačevićNemanja Kuzmanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara