Navijači Independijentea (©AFP)
Navijači Independijentea (©AFP)

Rat grafitima, različiti barovi i ljudi - dva sveta Aveljanede

Vreme čitanja: 8min | sub. 30.09.23. | 21:50

Rasing i Independijente sukobljavaju se u 234. izdanju Clásico de Avellaneda

Fudbal u Argentini. Prva pomisao vam je verovatno Superklasiko. Izuzetaka je vrlo malo. Sukob između River Plejta i Boke Juniors je onaj koji definiše ne samo Buenos Ajres, već čitavu državu. Po mnogima to nije samo običan rivalitet. To je utakmica koja predstavlja nacionalni događaj koji izaziva nenadmašan nivo pažnje. Međutim, postoje i drugi delovi ove izuzetno raznolike i rasprostranjene prestonice, koji ovaj titanski sukob vide kao nešto sporedno. Preko reke Rijačueljo, koja od centralnog Buenos Ajresa odvaja industrijsku luku i naselje radničke klase, koje broji više od 300.000 stanovnika, važan je samo njihov sopstveni klasiko.

U pogledu istorijskog značaja, događaja i burnih sukoba, čvrsto u senci Superklasika sedi upravo njihov derbi. U naselju, koje opet čini zaseban grad, svoj dom su pronašli treći i četvrti argentinski klub po popularnosti. Odmah iza Rivera i Boke, nalaze se Independijente i Rasing, oba sastava stacionirana u Aveljanedi, što znači da se u njemu održava drugi najveći derbi u zemlji, poznatiji kao Clásico de Avellaneda!

Izabrane vesti

Rivalstvo između Independijentea i Rasinga je blizina. Da stvar bude zanimljivija i haotičnija, stadioni ova dva tima su bukvalno 300 metara udaljeni jedan od drugog. To je lokalni derbi u pravom smislu reči. U Aveljanedi, po čijim se zidovima neprestano vodi rat grafitima, postoje dve vrste barova, dve vrste restorana, dve vrste ljudi, ustvari i bolje rečeno, dva sveta! Onaj koji navija za Rasing i onaj koji podržava Independijente.

Kao i kod većine klubova u Argentini, Rasing i Independijente su imali skromne početke. Prvi koreni Rasinga vode u 1889. godinu, kada se smatra da je u susednoj provinciji Barakas al Sud - južno predgrađe Ajresa koje će se kasnije industrijalizacijom pretvoriti u čitav grad - osnovan Argentinos Ekselsior, preteča današnjeg kluba, a koje je bio formiran od tadašnjih radnika zaposlenih u Južnoj železnici. Tri godine kasnije, klub se podelio na tri odvojena entiteta, od kojih će jedan, pod nazivom Sud America FC de Barakas al Sud, postati prvi tim u Argentini koji su isključivo formirali i za koji su igrali Kreoli. To je termin koji se ranije koristio za osobe rođene u španskim kolonijama, navodno isključivo španskog porekla, iako je u praksi bilo moguće da to budu i deca mestika pod određenim uslovima. Ovo ime se ne koristi danas za evropske imigrante u Latinsku Ameriku, niti za njihove potomke. Početkom 1903. godine, članovi kluba odlučili su da se odreknu naziva Sud Amerika, koji je više bio nadimak. Nadahnuti imenom popularnog francuskog magazina za moto trke, promenili su ime u Rasing.

Koreni Independijentea nisu se mnogo razlikovali. Ovaj klub takođe je osnovan od strane radničke klase, samo zaposlenih u modernoj robnoj kući, koja se bavila proizvodnjom obuće, pod imenom A La Ciudad de Londres u Monseratu, kvartu koji i danas predstavlja centar Buenos Ajresa. Ali, za razliku od Rasinga, koji je nastao sporazumnim i prijateljskim razilaženjem institucija, Independijente je rođen iz sukoba. Maipu FC bio je klub koji su 1878. godine osnovali engleski vlasnici prodavnice obuće. Lokalnom stanovništvu, koje je radilo u robnoj kući, bilo je dozvoljeno samo da gledaju utakmice, ali i ne da nastupaju u njima. Ponižavani i nezadovoljni radnici održali su sastanak i odlučili da osnuju svoj klub. Nazvali su ga Independijente, kao simbol nezavisnosti i slobode. Naziv koji će godinama kasnije kroz istoriju dokazati punu težinu svog imena.

23.55: (2,10) Rasing (3,20) Independijente (3,40)

Pored neverovatnih priča vezanih za ovaj vanvremenski klasik, kao što je legenda o sedam zakopanih mačaka na stadionu Rasinga - o kojoj je već bilo reči u nekim od prethodnih najava - u periodu od 1998. do 2003. godine, pojavljuje se jedna od najlegendarnijih fudbalskih priča u vidu braće MilitoDijego Gabrijel su u pomenutom periodu od derbija Aveljanede uspeli da naprave ličnu i porodičnu stvar. Kao mršavi dvadesetogodišnjak Dijego Milito je predvodio napad Akademaca. Sa neverovatnom sličnošću na legendarnog Urugvajca Enca Frančeskolija, ikone tima sa Monumentala, i Dijego je dobio identičan nadimak - El Prinčipe. U bojama rivalskog Independijentea, kao uspešni centralni defanzivac isticao se njegov rođeni brat, Gabrijel, koji je sa nepune 22 godine postao kapiten Crvenih đavola. U prvom derbiju u kojem su braća nastupala, moglo je da se vidi Dijegovo isključenje iz igre. Drugi derbi video je kako usled sukoba dva brata, tuče, ruganja, pljuvanja i busanja u grudi, njihova majka izlazi sa stadiona, nemogavši da gleda događanja na terenu, tuču sinova, uz ubistvene pokliče dveju grupa navijača sa tribina. Potrajalo je sve to do 2003. kada su braća napustila Južnu Ameriku i krenula put Evrope, a ostalo je istorija.

Burne godine obeležile su i neke od najvećih sukoba navijača, kao što je događaj s početka novog milenijuma, kada se 2000. godine desila masovna tuča na ulicama Aveljanede. Sukob je započet na dan klasika, kada su ispred svojih stadiona brojne pristalice oba kluba priredile roštilj zabavu. Kako su stadioni udaljeni samo par stotina metara, jedan od navijača Independijentea usled standardnih čarki i dobacivanja, bacio je kamen, kojim je u glavu pogodio simpatizera Akademaca, i tada je nastao opšti haos, koji je odložio susret, koji se naposletku odigrao dan kasnije bez prisustva publike. Epilog svega bio je više stotina povređenih, što navijača oba kluba, što policijaca koji su intervenisali tom prilikom. U sličnim sukobima 2001. godine, nožem je izbodeno 17 pristalica Rasinga. A kao da sve to nije bilo dovoljno, nekoliko dana kasnije kao vid osvete, u jednoj od pucnjava, ubijen je Gustavo Rivera, jedan od vođa navijača Rohosa.

U pogledu trofeja, iako je Independijente 2010. podigao pehar namenjen osvajaču Kopa Sudamerikane, tri godine kasnije prvi put je ispao u niži rang, što se Rasingu dogodilo mnogo godina ranije, krajem osamdesetih. Dve godine ranije isto se dogodilo i River Plejtu, ostavljajući tako Boku kao jedini tim iz velike petorke, i uopšte kao jedini tim koji nikada nije napuštao najjače društvo. Ipak, Đavoli su se brzo vratili u najjači rang, već naredne 2014, a iste godine, samo par stotina metara dalje, Rasing je proslavio 17. titulu šampiona, kojom je pretekao svog večitog rivala, sa kojim je do tog trenutka bio izjednačen.

Bizaran slučaj obeležio je i ovaj događaj, kada su pristalice Akademaca kroz ulice Aveljanede nosile mrtvački kovčeg sa grbom Independijentea na kom je pisao broj 16, aludirajući na broj titula. Još jedan pehar Kopa Sudamerikane došao je 2017. godine na "La Doble Visera", kako popularno nazivaju dom Đavola. Ovaj trofej zakucao je superiornost Independijentea i ustoličio kao najtrofejnijeg argentinskog kluba na međunarodnoj sceni. Godinu dana ranije Dijego Milito, zvanično je ušao u legendu kluba sa El Silindra, svojim poslednjim igračkim nastupom, dok je sa druge strane, njegov brat Gabrijel započeo trenersku karijeru upravo predvodeći svoje Đavole.

Rasing je osvojenom titulom 2019. godine pobegao za dva pehara Independijenteu, koji i dalje ima epitet najuspešnijeg kluba u Kopa Libertadores sa sedam osvojenih titula, ali se toj brojki opasno približila Boka Juniors sa šest trofeja, i kojoj već godinama izmiče taj famozni sedmi. Sa druge strane, Rasing poseduje jedan trofej najeminentnijeg klupskog takmičenja za Južnu Ameriku. Ipak, u pogledu svetskog klupskog prvenstva, oba rivala su izjednačena sa po jednim peharom. Što se tiče odnosa snaga u međusobnim duelima, Đavoli i tu imaju prednost. Od 233, koliko se puta klasiko Aveljanede igrao, Rohosi su ostvarili 88, naspram Rasingovih 70 pobeda, dok se sukob završio remijem u 75 navrata.

Bio je to kratak, veoma kratak osvrt na prebogatu istoriju sukoba ova dva veklikana. No, vratimo se trenutnoj situaciji, gde će se Rasing i Independijente noćas (23.55) ponovo sukobiti u utakmici koja važi za 7. kolo grupne faze Kupa profesionalne lige Argentine. Ovoga puta poprište sukoba biće stadionu Huan Domingo Peron, popularnom El Silindru. Oba tima u ovaj duel ulaze pod pritiskom da zadrže svoju dobru formu i posledično, svoje pozicije na tabeli.

Tim Rasinga će imati prednost da igra kod kuće u ovom kolu, ali će morati da se nosi sa izostancima Sigalija, Salijadarea, Meaurija, Vekija i Karbonera, koji su povređeni. Ipak, plavo-beli u ovaj duel dolaze motivisani pošto su odigrali tri kola bez poraza, od kojih je poslednje bilo na teškom gostovanju protiv Godoj Kruza u nerešenom ishodu 1:1. U pet prethodnih mečeva izabranici Fernanda Gaga zabeležili su dve pobede, dva remija i samo jedan poraz, pobedivši Estudijantes i Njuels Old Bojse, remizirajući sa Godoj Kruzom i San Lorencom, pored poraza od Urakana. Trenutno je klub na prvom mestu u Grupi B, sa 12 osvojenih bodova, samo dva iznad Belgrana, koji se nalazi na drugom mestu. Poslednjih 10 puta kada su izašli na teren kao domaći tim, na stadionu Huan Domingo Peron, Rasing je zabeležio učinak od šest pobeda, tri remija i jednog poraza.

Na drugoj strani je tim Independijentea, koji zauzvrat ima dva uzastopna remija u takmičenju i želju za hitnom rehabilitacijom kako bi izbegao dalje komplikacije u sporu za zonu pristupa plej ofu. Crveno-beli su se u prošlom kolu susreli sa Institutom i pred svojim navijačima odigrali nerešeno 0:0. U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležili su dve pobede i tri remija, pobedivši Himnasiju iz La Plate i Urakan, pored remija sa Institutom, Rosario Sentralom i Estudijantesom. Trenutno je klub koji predvodi Karlos Tevez na trećem mestu Grupe A, sa 11 poena, jednim manje od lidera i jednim iznad Taljeres Kordobe, prvog tima van kvalifikacione zone. Na poslednjih deset gostovanja, Đavoli su zabeležili učinak od dva trijumfa, tri iksa i pet neuspeha.

Poslednjih njihov obračun, sredinom aprila tekuće godine, na stadionu Oslobodioca Amerike, završen je nerešenim ishodom 1:1. Rasing je poslednji put na svom El Silindru doživeo poraz u klasiku 2017. godine, kada su Đavoli slavili miinimalnim rezultatom i golom Leandra Fernandesa. Od tada susreli su se još osam puta, uz četiri pobede Akademaca, dve je ostvario Independijente, isko koliko je puta sukob završen nerešenim ishodom.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

LIGA KUP ARGENTINE - 7. KOLO

Subota

Tigre - Velez 0:0

Arsenal - Defensa i Hustisija U TOKU

San Lorenco - Urakan U TOKU

Rosario - Njuels U TOKU

23.55: (2,10) Rasing (3,20) Independijente (3,40)

Nedelja

02.30: (2,45) Banfild (3,00) Lanus (2,95)

19.00: (3,30) Boka Juniors (3,20) River Plejt (2,15)

21.30: (2,25) Kolon (3,00) Union (3,30)

22.00: (1,63) Estudijantes (3,50) Himnasija LP (5,50)

23.45: (1,85) Taljeres (3,30) Belgrano (4,20)

Ponedeljak

23.30: (2,20) Barakas Sentral (3,05) Sarmijento (3,35)

23.30: (2,20) Godoj Kruz (3,05) Instituto (3,35)

Utorak

02.00: (1,85) Atletiko Tukuman (3,25) Sentral Kordoba (4,30)

02.00: (3,10) Platense (3,00) Argentinos Juniors (2,35)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineRasing KlubIndependijente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara