Nenad Lalatović i Oleksandar Usik (©Star sport, ©Reuters)
Nenad Lalatović i Oleksandar Usik (©Star sport, ©Reuters)

Ratno stanje, fudbal bez navijača, Nenad Lalatović razbija mit i svetski šampion u teškoj kategoriji u kopačkama

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.07.23. | 12:13

Startuje prvenstvo Ukrajine, drugo u specijalnom režimu. Šahtjorovi Brazilci nisu kao nekadašnji, Dinamove gazde digle ruke...

Najviša fudbalska divizija Ukrajine, poznatija kao Premijer liga, počinje ovog petka 33. put. Drugu sezonu zaredom format se igra po klasičnom dvokružnom sistemu sa 16 ekipa, a na kraju osnovnog dela sledi baraž za opstanak u elitnoj nacionalnoj diviziji između dva tima iz najjačeg ranga i dva iz druge lige. Titulu brani Šahtjor, koji je bio najbolji u šest od prethodnih sedam godina.

Prethodno izdanje fudbalskog prvenstva bilo je prvo koje je odigrano u uslovima sveobuhvatne ruske vojne intervencije u Ukrajini. Istovremeno, zbog ratnog stanja nije bilo žreba za Kup Ukrajine, pa će sezona 2023/2024 da počne bez borbe za Superkup. Kup se vraća u program ukrajinskog fudbala, a prvo kolo počinje već 29. jula.

Izabrane vesti

Takmičenje su napustila dva najgora tima prethodnog šampionata Lavov i Metalist. Inhulec je izgubio u baražu za opstanak, pa su novopromovisana tri tima - Polisja kao prvak drugog ranga, Obolon kao vicešampion i Čerkasi kao pobednik plej-auta protiv Inhuleca.

Kao i uvek, Ukrajina će delegirati pet ekipa za evropske klupske turnire. Šampion će da dobije ulaznicu za grupnu fazu Lige šampiona, dok vicešampion Ukrajine startuje u Ligi šampiona od drugog kola kvalifikacija, a trećeplasiran i četvrtoplasirani idu u borbe za mesto u Ligi konferencije. Osvajač Kupa Ukrajine igraće u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

16.00: (2,95) Obolon (3,25) Kolos (2,30)

Navijači još ne mogu da prisustvuju fudbalskim utakmicama. Nezvanično, prošle sezone su, na primer, Veres i Polisja puštali gledaoce, ali su za to dobili kazne. Moguće je da će se ovaj trend nastaviti i u tekućoj sezoni, a što se tiče mogućeg pojavljivanja navijača na utakmicama u budućnosti, pitanje se ne pomera sa mrtve tačke od prošle godine jer se nastavljaju razgovori zvaničnika, ali bez pomaka.

Svaki klub ima prijavljen glavni i rezervni stadion. Ali mnogo toga može da se promeni zbog situacije na frontu. Na primer, Šahtjor je prošle sezone koristio čak pet terena kao domaćin, u Lavovu, Kijevu, Užgorodu, Minaju i Rivneu. Metalist i Vorskla četiri puta su menjali lokaciju. Slične stvari očekuju se i sada.

SRPSKI TRENERI NE USPEVAJU U UKRAJINI

Srpskih fudbalera nema u Premijer ligi, ali prisutan je Nenad Lalatović kao šef struke Zorje iz Luganska, koja, naravno, privremeno nastupa u Kijevu. Lalatović je četvrti srpski trener u šampionatu Ukrajine, a nijedan od prethodna tri nije "preživeo" celu sezonu.

Slavlje igrača Šahtjora (©Reuters)Slavlje igrača Šahtjora (©Reuters)

Zorja je početkom jula objavila imenovanje srpskog stručnjaka, koji je kao igrač branio boje Šahtjora, umesto Patrika van Levena, koji je preuzeo uzde prvaka Ukrajine. Lalatović je tokom 12-godišnje karijere trenera promenio 13 klubova, a ostao je samo u jednom više od sezone i po.

Pre Lalatovića sa ukrajinskim klubovima radila su tri srpska trenera. Prvi je bio Ivan Golac, koji je vodio Karpate u drugom delu sezone 2001/2002 i sa klubom iz Lavova završio na sedmom mestu. Posle sedam mečeva u sezoni 2003/2004 Golac je dobio otkaz. Ni Slavoljub Muslin, koji je bio na čelu Metalurga iz Donjecka, nije odradio punu sezonu u Ukrajini. U kampanji 2004/2005, Srbin je predvodio ekipu na 24 meča i ostvario 15 pobeda, dva remija i doživeo sedam poraza, a napustio je klub početkom marta 2005.

Poslednji srpski stručnjak koji je boravio u ukrajinskom šampionatu bio je Perica Ognjenović, koji je zimus bio na čelu Metalista. Nije išlo baš najbolje – jedna pobeda, tri remija i 11 poraza u 15 mečeva i ispadanje u drugu ligu. Istina, s obzirom na sve okolnosti oko tima iz Harkova, bilo je teško tražiti nešto više od tima i Ognjenovića.

VEROVALI ILI NE, OLEKSANDAR USIK IZ RINGA NA TRAVU

Skoro kao iz rubrike "verovali ili ne", ali Oleksandar Usik je zamenio bokserske rukavice kopačkama i potpisao ugovor sa Polisjom. Svetski šampion u teškoj kategoriji je kao tinejdžer trenirao fudbal u ukrajinskoj Tavriji iz Simferopolja pre nego što je prešao na boks, a igraće u predstojećoj sezoni u klubu iz Žitomira.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

----------

Ujedno, Usik će 26. avgusta izaći u bokserski ring u Tarčinski areni u Vroclavu, u Poljskoj, gde će braniti svoje IBF, IBO, VBO i VBA titule u teškoj kategoriji protiv Britanca Danijela Duboa. Novi fudbaler Polisje je neporažen u 20 profesionalnih borbi sa 13 nokauta, dok je Duboa pobedio u 19 od dosadašnjih 20 borbi, izgubivši jedan. Poslednji put Usik se borio prošlog leta u Džedi sa Entonijem Džošuom, i odbranio titule u teškoj kategoriji.

ŠAMPION I TRI PROTIVKANDIDATA - NOVI ŠAHTJOROVI BRAZILCI DVE KLASE ISPOD NEKADAŠNJIH, GAZDE DIGLE RUKE OD DINAMA, DNJEPAR-1 KONCENTRISAN NA DEFANZIVU, ZORJA MOŽE BOLJE

Šahtjor je osvojio prvenstvo Ukrajine i rešio da promeni sve. Trener Igor Jovićević je otišao u Saudijsku Arabiju, a na njegovo mesto doveden je Patrik van Leven iz Zorje. Novi i novi Brazilci ponovo popunjavaju sastav, a razlika sa vremenom Vilijana, Fernandinja i Daglasa Koste - ili bar Tetea, Markosa Antonija i Solomona - je samo u tome što je nivo legionara dva reda veličine niže. Da li je restart bio neophodan Rudarima, pokazaće vreme. Prethodno prvenstvo osvojio je sa domaćim snagama Sudakovim, Kriskivim, Bondarenkom, a kako nije izgubio nikoga zaista važnog, najbliži je krunisanju.

Mirčea Lučesku (©Reuters)Mirčea Lučesku (©Reuters)

U proleće je odlazak trenera Mirčee Lučeskua sa kormila Dinama iz Kijeva izgledao neizbežan, bar zbog njegovog zdravlja. Ipak, vremešni Rumun je ostao. Iza kluba je, po svim adekvatnim kriterijumima, jedna od najuspešnijih sezona u istoriji kluba, ali Dinamo izgleda želi da se što manje menja. Braća Surkis koja vode klub su postala veoma nezainteresovana za fudbal i to je veliki problem. Nije jasno da li privremeno ili trajno, ali strast je nestala. Povratak Andrija Jarmolenka nije poslednja stvar koja bi mogla da osvetla oči upravi, ali osim toga, klub jednostavno ide putem manjeg otpora. Osim Jarmolenka Dinamo nije doveo nijednog igrača.

Prošlogodišnji vicešampion Dnjepar-1 nije dobro počeo. Pokazao je do duel sa Panatinaikosom u kvalifikacijama za Ligu šampiona (1:3), a moglo je da se nasluti posle prelaznog roka u kojem je klub angažovao osmoricu igrača iz domaće lige isključivo na defanzivnim pozicijama i na mestu golmana.

Provejavalo je mišljenje u ukrajinskoj javnosti da je Zorja na početku nove kampanje slabija nego što je bila pod vođstvom Patrika van Levena. Zapravo, to nije baš tako, jer je tim iz Luganska pretrpeo promene samo na centru terena, gde je izgubio glavni trougao Bražko-Shakov-Buleca. Ostali igrači koji su osvojili bronzu su ostali. Nenad Lalatović je potencijalno dobio dobar dodatak u odbrani sa Brazilcem Žordanom i Bolom na pozajmici iz Dinama. Dugoročno, treba računati na Dančenka i Kirjuhanceva, koji su proletos bili povređeni. U napadu, povratkom Alefirenke i potpisom Bugaija, selekcija je sada generalno luksuzna po ukrajinskim standardima.

UKRAJINA 1 - 1. KOLO

Petak

16.00: (2,95) Obolon (3,25) Kolos (2,30)

18.00: (3,45) Veres (3,30) Polisja (2,05)

Subota

14.00: (4,00) Ruh (3,45) Zorja (1,85)

16.00: (13,0) Metalist 1925 (5,50) Šahtjor (1,22)

Nedelja

12.00: (2,20) Čerkasi (3,25) Černomorec (3,15)

14.00: (2,45) Oleksandrija (3,20) Krivbas (2,75)

16.00: (1,28) Dinamo Kijev (5,00) Minaj (10,0)

Odloženo

Vorskla - Dnjepar-1

***kvote su podložne promenama


tagovi

Ukrajina 1Nenad LalatovićOleksandr UsikŠahtjor DonjeckDinamo KijevZorjaDnjeparVorsklaOleksandrijaČernomorec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara