Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Ravnoteža nagnuta u korist Atletiko Nasionala

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.01.24. | 22:45

Tim iz Medeljina je pojačan sa ciljem da ponovo osvoji Kolumbiju i kao takav dočekuje Alijansu Petrolero u 1. kolu Aperture

Ovog vikenda startovalo je 98. izdanje najjače kolumbijske fudbalske divizije poznate kao Kategorija Primera A. Kroz format Aperture, čiji se raspored odigravanja proteže sve do 20. juna, odlučivaće se o prvom šampionu u novoj godini, a epitet branioca titule uvodnog dela sezone imaće Miljonarios, kao osvajač proteklog izdanja. Prethodne noći odigrano je čak pet duela, a na osnovu rezultata istih, gde je viđeno više iznenađenja nego uobičajenih očikivanja, možemo reći da nas očekuje veoma uzbudljiva sezona u zemlji Kafeterosa.

Noćas su na program još tri duela, nešto ranije (22:00) počeo je meč između Miljonariosa i Independijentea iz Medeljina, a od 00:10 na terenu stadiona Roberto Melendez u Barankilji Junor će da ugosti Atletiko Bukaramangu, dok se mi ovom prilikom baziramo na okršaj koji zatvara raspored, sa početkom od 02:20, Atletiko Nasional će debitovati u novoj sezoni protiv Alijanse Petrolere, odnosno Alijanse FC, pošto je klub nedavno promenio ime i preselio se u Sezarovu prestonicu, Valedupar.

Izabrane vesti

Oba tabora su se pojačala i daće sve od sebe da zabeleže pobedu na otvaranju nove sezone. I tim Paisa i tim doline, žele da započnu godinu dobro i da stupe na pravi u svim takmičenjima u kojima će učestvovati. S jedne strane, Atletiko Nasional će pored obaveza u nacionalnim nadmetanjima, morati da se bazira i na učešće u Kopa Libertadoresu, dok će Alijansa, pored domaćih obaveza, imati i one na međunarodnoj sceni u Kopa Sudamerikani.

Nije tajna da je ravnoteža nagnuta u korist Atletiko Nasionala. Tim iz Medeljina je pojačan sa ciljem da ponovo osvoji Kolumbiju. U njegove redove su tokom dosadašnjg prelaznog roka pristigli Edvin Tores, Džoan Kastro, Karlos Sijera i Danijel Mantilja. Ali bez sumnje, ime koje se najviše ističe u njegovim dodacima je ono bivšeg igrača Đirone, Bernardo Espinoza.

02.20: (1,60) Atletiko Nasional (3,70) Alijansa Petrolera (5,40)

Ali teg nije nagnut u korist Nasionala samo zbog imena koja su se pridružila projektu trenera Žaira Bodmera, već i zbog toga što će oni otvoriti prvenstvo pred svojom publikom i rasprodatim stadionom Atanasio Žirardot. Dalje, ništa manje važan podatak su i poslednji obračuni oba tima. Od poslednjih pet okršaja sa Alijansom, El Verde je slavio u dva navrata, dva puta su i podelili bodove, uz jednu pobedu Rafinerosa.

Poslednji zvanični meč Atletiko Nasional bio je 6. decembra, kada je pobedio Miljonarios sa 1:0 u gostima. Utakmica je važila za poslednje kolo završnog Kvadrangulara Klausure, ali tada Atletiko više nije imao šanse da se kvalifikuje u finale. Tim je završio na trećem mestu u grupi sa devet osvojenih bodova, daleko iza gradskog rivala Independijente Medeljina, koji se plasirao u finale sa 15 bodova.

Njihov prvi izazov u 2024. godini biće Alijansa, koja ima čak duži period neaktivnosti od Atletiko Nasionala. Rafinerosi nisu uspeli da se plasiraju u završni četvorougao i zato je njihova poslednja zvanična utakmica bila još početkom novembra prošle godine. Petrolera je tom prilikom na svom terenu pobedila Deportivo Pereiru rezultatom 2:1, ali nije uspela da se plasira među prvih osam, završivši na devetom mestu. Sakupili su 28 bodova, isto koliko i Deportivo Kali koji je posedovao bolju gol razliku, osmoplasirani, uz veoma nestabilnu kampanju od osam pobeda, osam poraza i četiri remija.

Reč je o timu koji ima mnogo da dokaže za ovu 2024. godinu, posebno ako je, kako tvrde čelnici kuluba, uspeo da unapredi svoj ofanzivni kapacitet, koji je 2023. bio veoma slaba tačka. U izdanju Klausure za 2023 godinu, tim je postigao samo 18 golova, svrstavajući se među najgore napade u ligi i sigurno će, suočen sa jednim od najmoćnijih timova, već na startu nove sezone imati poteškoća. Kao referencu možemo uzeti i njihov učinak u gostima, jer je tim postigao samo četiri gola u deset odigranih utakmica.

KOLUMBIJA 1 - 1. KOLO

Petak

Patriotas Bojaka - Jaguares 0:1 (0:1)

/Roa 29/

Subota

Pereira - Deportivo Kali 2:2 (0:0)

/Hil 80, Suarez 87 - Kabezas 77, Moreno 90/

Onse Kaldas - Bojaka Čiko 2:1 (1:1)

/Mera 45, Moreno 65 - Bangero 40/

Nedelja

Tolima - Fortaleza 1:2 (0:1)

/Guzman 90pen - Rivera 31, Para 70/

Amerika Kali - Agvilas 0:1 (0:0)

/Salasar 74pen/

Miljonarios - Independijente Medeljin U TOKU

Ponedeljak

00.10: (1,65) Junior (3,60) Atl. Bukaramanga (5,10)

02.20: (1,60) Atletiko Nasional (3,70) Alijansa Petrolera (5,40)

Utorak

00.10: (1,85) La Ekidad (3,30) Envigado (4,20)

02.20: (2,30) Pasto (3,10) Santa Fe (3,10)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko NasionalPetrolera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara