Slavlje igrača Real Estelija (©AFP)
Slavlje igrača Real Estelija (©AFP)

Real Esteli pretplaćen na finala, Dirijanhen se nada Klasiku

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.12.22. | 22:45

Nikaragva 1: Voz sa severa kreće po osmu borbu za trofej u poslednjih pet godina

Za svoje osmo finale u poslednjih pet godina i deset odigranih formata, Real Esteli će noćas (02.00) na svom stadionu Independensija u revanš meču polufinala Aperture u Nikaragvi da ugosti prestoničku ekipu Managve. Oba tima traže pobedu koja im je izmakla u remiju bez golova u prvoj utakmici odigranoj 7. decembra na stadionu Nacionalnog Univerziteta u Managvi.

Početkom devedesetih godina stvari na fudbalskoj sceni ove centralnoameričke države polako su počele da se menjaju. Pojedini klubovi sa šampionskim naslovima iz prethodnih dekada ispadaju u niži rang, a nemali broj njih - kako nekadašnjih prvaka, tako i učesnika elitnog ranga takmičenja - naprosto se ugasio. U sezoni odigranoj 1991. godine, prvi put jedan klub sa severa zemlje poneo zvanje šampiona. Tada poprilično, a i danas u poređenju sa ostalima, mladi klub po imenu Real Esteli, osnovan 1961. godine u istoimenom gradu, tom titulom posejao je zrno rivalstva, ne sluteći da će iz njega, dve decenije kasnije isklijati najmlađi nacionalni klasik u ovom delu sveta.

Izabrane vesti

Osvajanjem svoje druge krune u sezoni 1998/1999 popularni El Tren del Norte - Voz sa severa, kako glasi nadimak ovog kluba - uvek je završavao prvenstvo bar među prvih pet ekipa. Kažemo bar, jer je ulaskom u novi milenijum, ne računajući tekuću sezonu, odigrano 24 šampionata (od 2017. godine igraju se dva prvenstva godišnje), od kojih je čak njih 18 pripalo Real Esteliju.

02.00: (1,45) Real Esteli (4,00) Managva (7,00)

Iako je njegov najveći rival Dirijanhen daleko ispred po broju osvojenih šampionata sa 30, ako tim iz Estelija bude nastavio sa ovakvom progresijom, bez sumnje će da uzdrma decenijama nedodirljiv tron fudbalskog vladara. Još jedna neverovatna činjenica koja najbolje oslikava silu koja se praktično niotkuda pojavila sa severa, i koja je prouzrokovala da i Nikaragva, pored gradskih okršaja, dobije i onaj na nacionalnom nivou. Dirijanhen je od osnivanja Real Estelija, dakle od 1961. godine osvojio 17 šampionata, dok su crveno-beli od svog prvog trofeja 1991. u vitrinu složili 18 pehara.

Kako stvari stoje, i u tekućoj sezoni ova dva tima imaju najizglednije šanse da se nađu u finalu Aperture. Posle prvih polufinalnih duela u kojima njihovi rivali kao domaći timovi nisu uspeli da ostvare rezultatsku prednost, noćas su na program revanš dueli. Od 02:00 po srednjoevropskom vremenu Real Esteli na svom stadionu Independensiija dočekuje Managvu, posle 0:0 u prvom meču, dok će posle remija 1:1, Dirijanhen svoj revanš duel protiv Valter Feretije, odigrati nešto ranije (23.55).

23.55: (1,53) Dirijanhen (3,80) Fereti (6,00)

Za svoje osmo finale u poslednjih deset formata, Esteli će se boriti protiv Managve, kluba koji po svom užurbanom napretku podseća upravo na crveno-beli tim sa severa početkom devedesetih. Klub je jedan od najmlađih, ne samo u elitnom rangu takmičenja već i među svim profesionalnim klubovima u Nikaragvi. Osnovan je 2006. godine u prestonici ove centralnoameričke države, po kojoj je i dobio naziv. Tim je promovisan u Primeru po prvi put u svojoj istoriji u sezoni 2009/2010 pošto je pobedio Deportivo Ameriku u dvomeču u finalu šampionata Segunda Divizije.

Gotovo da su odmah ostvarili neposredan uticaj na najviši rang, kvalifikovavši se za polufinale u svojoj prvoj sezoni Apertura 2010. Od tada su bili redovni učesnici plej-ofa i čak su stigli do finala Aperture 2017. izgubivši golovima u gostima od Valtera Feretija.

U sezoni 2018. klub je imao najuspešniji period u svojoj istoriji pod vođstvom nikaragvanskog stručnjaka Emilija Aburta, Kada je uspeo da osvoji svoje prvo prvenstvo Apertura 2018. Managva je pobedila ukupnim rezultatom 1:0 u dvomeču upravo protiv Real Estelija, Lukas dos Santos bio je jedini strelac za prestoničku ekipu čime je postao vodeći strelac lige te sezone. Od tada, pa naredne tri sezone ova dva tima susretala su se u finalu nekog formata. Za razliku od prvog, preostala tri finala pripala su Esteliju Klausura 2019, Apertura 2019. i Klausura 2020. Ipak, u ovom period Managva je uspela da osvoji Kup Nikaragve 2019. savladavši u finalu Dirianhen. Od istog rivala prestonički Lavovi izgubili su finale Aperture za 2021. godinu, što je ujedno bilo njihovo poslednje pojavljivanje u krajnjoj instanci prvenstva.

Samo od početka ove fudbalske godine, Esteli i Managva susreli su se sedam puta. Ovo će im biti šesti prvenstveni okršaj, a osmi u 2022. godini. Dva se broje iz Kupa Nikaragve iz koga je crveno-beli tim izašao uspešniji ukupnim rezultatom 3:2. Što se tiče obračuna u ligi, u pet odigranih ove sezone, Esteli je slavio samo jednom, dok je Managva pobedila u dva navrata, dok su preostala dva završena nerešenim ishodom, računajući i prvi polufinalni duel odigran pre pet dana. Ono što je zanimljivo je da Lavovi u trenutnom format Apertura, nisu izgubili utakmicu od ovog rivala. Prvi duel odigran u sklopu 6. kola, pripao je prestoničkoj ekipi rezultatom 3:0, dok je revanš u Esteliju završen nerešenim ishodom 2:2, uz već pomenut nedavan remi bez golova na UNAN stadionu u Managvi.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

NIKARAGVA 1, APERTURA - POLUFINALE, REVANŠI

Nedelja

23.55: (1,53) Dirijanhen (3,80) Fereti (6,00), prvi meč 1:1

Ponedeljak

02.00: (1,45) Real Esteli (4,00) Managva (7,00), prvi meč 0:0

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Nikaragva 1Real EsteliDirijanhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara