Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Real i Mbape – nemoguća misija: PSŽ još od Ronaldinja ne prodaje zvezde

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.08.21. | 18:41

Iako Florentino Perez ne krije da želi francuskog asa, politika Svetaca pod vođstvom bogatog Kataranina Nasera Al Kelaifija ne daje mnogo šanse Madriđanima

Stigao je veliki Lionel Mesi u Pari Sen Žermen. Iskoristili su Sveci finansijsku agoniju katalonskog giganta i doveli po mnogima najboljeg fudbalera svih vremena. Pehar Lige šampiona godinama zaobilazi Grad svetlosti i pored velikih ulaganja, ali se čini da je sada "ušati trofej" nikad bliži. Mesi, Nejmar, Mbape, Verati, Di Marija, Donaruma, Ramos, Hakimi, zvezde su u svim linijama tima. Imaće trener Maurisio Poketino slatke muke oko startnih 11.

Trofeji u svim takmičenjiima se smeše moćnim Svecima, mada i dalje ostaje trunka sumnje oko ostanka Kilijana Mbapea. Real godinama merka francuskog asa kome ističe ugovor narednog leta. I ovog je bilo priče oko selidbe jednog od najboljih napadača današnjice na Santijago Bernabeu. Dolazak Mesija verovatno će značiti da će Madriđani još morati da pričekaju ne bi li privoleli Mbapea u veliki Real.

Izabrane vesti

Subota, 21.00: (1,28) PSŽ (6,00) Strazbur (9,50)

Vlasnik Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi na predstavljanju Lionela Mesija jasno je stavio do znanja da neće prodati Kilijana Mbapea Realu ovog leta.

"Mbape je igrač Pari Sen Žermena. Javno je rekao da ne želi da napusti tim. Znamo njegovu budućnost, ostaće ovde. Rekao je da želi takmičarski tim, a ne možete da imate konkuretniji od ovog sa Mesijem. On nema sada izgovora da radi bilo šta drugo osim da ostane. On je Parižanin i ima pobednički mentalitet. Kilijan je naš igrač“, izričit je bio Kataranin na čelu vicešampiona Francuske.

Strategija Pari Sen Žermena poslednje decenije i po je da dovodi zvezde u Pariz, ali ih ne prodaje. Još od Ronaldinja koji je 2004. godine prodat Barseloni nijedna velika zvezda PSŽ-a nije napustila Pariz, a da joj nije istekao ugovor, analizirala je poslovanje Parižana španska Marka.

Recimo, prošle godine PSŽ je zaradio mizernih 400.000 evra od Muse Sisoka koji je otišao u Standard iz Liježa. Dva asa su napustili Park Prinčeva prošle godine, a to su veterani, Brazilac Tijago Silva i Urugvajac Edinson Kavani, ali su njima ugovor istekli, pa su se preselili na Ostrvo, u Čelsi, odnosno Mančester junajted.

Strategija Pari Sen Žermena je takva da ako je igrač sadašnjost i budućnost, nema razloga za prodajom. Najveće izlazni transfer Svetaca u eri Al Kelaifija je prodaja Gonzala Guedeša Valensiji za 40.000.000 2018. godine. Solidan novac se slio u kasu i od Đovanija Lo Selsa koji je otišao u Betis (22.000.000), ali to su bili igrači koji su želeli više da igraju i nisu bili neophodnu timu. Na toj listi su i Lukas Moura (Totenhem – 28.400.000), David Luiz (Čelsi – 35.000.000), Havijer Pastore (Roma, 24.700.000). Bez obeštećenja u Mančester junajted se preselio i Zlatan Ibrahimović.

Kod ovih prodaja politika je bila da za njih ima dostojne zamene, dok u slučaj Kilijana Mbapea, to nije slučaj. Primeri Nejmara i Italijana Veratija i "flerta“ sa Barselonom završili se tako da su obojica dobili nove, finansijski jače ugovore i ostali verni Svecima.

Real se nadao da će ovog leta moći da ponovi taktiku kao sa Čelsijem 2019. godine. Tada je izdvojeno 100.000.000 evra za Edena Azara kome je ugovor sa Plavcima isticao sledećeg leta. I Kilijanu Mbapeu ugovor sa Parižanima traje još narednu sezonu. Krajem juna je slobodan igrač. Bilo je priče o produžetku saradnje, ali zasad nema ništa novo.

Do kraja avgusta Real ima šansu da dovede Mbapea i pridoda ga u napadu zemljaku Karimu Benzemi, ali šanse su sve manje.

Parižanima novac nije problem, novca ima što se ne bi moglo reći za Real koji, kao i Barselona, grca u dugovima. Predsednik Florentino Perez ne krije da želi brzonogog krilnog napadača, ali, čini se, ovog leta je to nemoguća misija.


tagovi

Pari Sen ŽermenKilijan EmbapeFlorentino PerezReal MadridNaser Al KelaifiAl Kelaifi

Obaveštavaj me

PSŽ
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara