Fudbaleri Palmeirasa krenuli po četvrti trofej u sezoni (©Reuters)
Fudbaleri Palmeirasa krenuli po četvrti trofej u sezoni (©Reuters)

Rekopa Sudamerikana: Prvi čin borbe za tron Južne Amerike - malena Defensa ili veliki Palmeiras?

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.04.21. | 23:09

U Buenos Ajresu prva utakmica Superkupa. Veliki zeleni iz Sao Paula prošle sezone osvojili čak tri trofeja, a ovog meseca idu i na četvrti. Pobednik dobija 1.250.000 dolara

Vladar Južne Amerike je Palmeiras koji je krajem januara na Marakani u Rio de Žaneiru pobedio gradskog rivala Santos sa 1:0 u finalu Kopa Libertadores, ali za kompletan tron na kontinentu mora da se osvoji i Rekopa Sudamerikana, odnosno Superkup. Za razliku od Evrope gde se igra jedan meč u Južnoj Americi se igraju dve utakmice, a rival brazilskom klubu je argentinska Defensa i Hustisija, osvajač Kopa Sudamerikane, drugorangiranog takmičenja na tlu kontinenta.

Prvi meč igra se u Buenos Ajresu, na stadionu Norberto Tito Tomageljo, noćas (02.30). Malena Defensa iznenadila je sve prošle sezone. Pod komandom legendarnog asa Ernana Krespa tim iz prestonice Argentine je osvojio ovo takmičenje posle pobede u finalu protiv Lanusa sa 3:0. Čuveni golgeter Parme i Intera karijeru je nastavio na klupi brazilskog Sao Paula, a njegova zamena je talentovani Sebastijan Bekasese (41) koji je pre toga vodio Rasing iz Aveljanede.

Izabrane vesti

Oba tima su u ritmu utakmica. Palmeiras igra lokalni šampionat Paulista, kao priprema za Seriju A koja kreće krajem sledećeg meseca, mada nije igrao meč protekle nedelje, dok je Defensa u borbi za jedno od četiri mesta u Grupi B Liga kupa Argentine. Prethodnog vikenda u gradskom dvoboju osvajač Kopa Sudamerikane je poražen na Bombonjeri od Boke Juniors (1:2).

02.30: (2,95) Defensa i Hustisija (3,05) Palmeiras (2,55)

Iza Palmeirasa je najbolja sezona u istoriji. Osvojena je čak tri od četiri trofeja. Osim prvenstva Pauliste, slavni klub je bio najbolji u Kopa Libertadores i Kupu Brazila, a dva trofeja timu iz Sao Paula doneo je mladi portugalski stručnjak Abel Fereira. On je krajem prošle godine zamenio Vanderleja Luksemburga na kormilu, nekadašnjeg selektora Brazila. Fereira je u Brazil stigao iz grčkog PAOK-a.

Zanimljivo da je Bekasase bio kandidat za trenera Velikih zelenih posle smene Luksemburga. Ipak, u timu iz Sao Paula su se odlučili za Fereiru i nisu pogrešili. Stručnjaci iz Portugalije vedre i oblače u zemlji fudbala poslednjih sezona. Pre dve godine je Žorž Žezus dominirao sa Flamengom, osvojio je i Seriju A i Kopa Libertadores.

Palmeiras na startu sezone u Paulisti nije igrao u najjačem sastavu. Trener Fereira i najbolji igrači dobili su zasluženi odmor, pa će ovo biti prvi meču u najjačem mogućem sastavu za Palmeiras u novoj sezoni. Ovaj trofej nikada Veliki zeleni nisu osvojili pa će i to biti dodatni motiv.

Domaćin najveće nade polaže u napadača Brajana Romera koji je postigao 10 golova prošle sezone u Kopa Sudamerikani i bio najbolji strelac. Palmeiras će igrati u sličnom sastavu kao i krajem prošle godine u finalu Kopa Libertadores i dvomeču sa Gremijem u finalu Kupa Brazila. U napadu bi trebalo da bude najistureniji Roni, koji menja bolesnog Luisa Adrijana, dok će po krilima da dejstvuju junak pobede protiv Santosa na Marakani Breno Lopes i Vilijan. Na sredini bi trebalo mesto u startnoj postavi da dobije i veteran Felipe Melo, a na golu je reprezentativac Brazila Veverton. Fereira neće moći da računa na Danila Barbosu koji fizički još nije spreman, dok je nekadašnji napadač Šahtjora, Milana i Spartaka iz Moskve Luis Adrijano oboleo je od virusa korona i u izolovan je od tima. Povređeni su Gabrijel Menino (skočni zlglob) i Luis Silva (oporavak posle operacije kolena).

Pobednik Superkupa Južne Amerike dobiće 1.250.000 dolara, a poraženi 750.000. Poslednji osvajač Rekopa bio je River Plejt 2019. godine. Biće ovo prvo odmeravanja snaga ova dva tima u istoriji. Revanš se igra za nedelju dana u Braziliji.

REKOPA SUDAMERIKANA (PRVA UTAKMICA)

Četvrtak

02.30: (2,95) Defensa i Hustisija (3,05) Palmeiras (2,55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Južna AmerikaPalmeirasDefensa i HustisijaRekopa Sudamerikana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara