Igo Kujpers i Igor Tijago (©AFP)
Igo Kujpers i Igor Tijago (©AFP)

Revolveraški obračun Kujpersa i Tijaga za polufinale

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 10:23

Gent dočekuje Klub Briž u jednom od najneizvesnijih duela četvrtfinala Kupa Belgije

Situacija za Gent i Klub Briž u prvenstvu Belgije nije ružičasta. Oba kluba imaju pristojan zaostatak u odnosu na odbeglog lidera Union Sen Žiloaz, mada deljenje bodova na kraju ligaškog dela šampionata ostavlja mogućnost korekcije. Ipak, Kup je odvajkada najbolji poligon za obezbeđivanje evropskih takmičenja, a ovaj belgijski osvajača vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Otuda je ulog u međusobnom sukobu Bafalosa i plavo-crnih u četvrtfinalu veoma visok. Igra se samo jedan duel, a prednost domaćeg terena ima Gent. Ova dva tima su već dva puta igrala jedan protiv drugog ove sezone u prvenstvu, i oba puta je pobedio onaj ko je bio domaćin.

Na prvi pogled deluje iznenađujuće što se Klub Briž bolje kotira u predstojećem okršaju, pošto je u dosadašnjem toku Župiler Pro lige ostvario slabiji rezultat od Genta. Ipak, gosti su blagi favoriti zbog činjenice da su izgubili samo jednu od 15 poslednjih takmičarskih utakmica. Sa druge strane, domaći su poraženi na svega dve od 15 prethodnih susreta i takođe su u dobroj formi. Važna je činjenica da su plavo-crni pre četiri nedelje pobedili Bafalose sa 2:0.

Izabrane vesti

Kao jedan od najboljih belgijskih timova, Gent je ušao u takmičenje u šesnaestini finala. Tamo su igrači

Hajna Vanhazebruka pobedili drugoligaša Patro Ajzden sa 3:1, dok su u osmini finala domaći savladali Sint Trojden sa 1:0 i tako izbacili jednog od prvoligaša iz Kupa. Gent je ove sezone odigrao 16 utakmica kod kuće na svim frontovima, i zabeležio 12 trijumfa uz četiri remija. Dakle, nema poraz. Pored toga, Bafalosi su postigli 46 golova pred svojom publikom, uz 12 primljenih golova u Gelamko Areni.


20.30: (2,90) Gent (3,45) Klub Briž (2,40)


Igo Kujpers je stigao iz Mehelena u Gent u leto 2022. i odmah je pokazao da je pojačanje. Napadač je postigao 34 gola u svim takmičenjima u prvoj sezoni u klubu i čak je postao najbolji strelac Župiler Pro lige. U drugoj kampanji, centarfor je uspeo da nastavi dobre igre i takođe je najbolji strelac ekipe ove godine i ujedno jedan od ključnih igrača Gentu. Posle 31 utakmice Kujpers već ima 17 postignutih golova i šest asistencija.

Klub Briž je najuspešniji tim u Kupu Belgije sa 11 osvojenih pehara, ali poslednji datira iz 2015. FCB je ove sezone na putu do četvrtfinala eliminisao drugoligaše, Beršot sa 6:0 i Zulte Varegem sa 4:0.

------------

Sve mečeve Kupa Belgije možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da se registrujete, a registracija je besplatna.

------------

Klub Briž može da bude apsolutno učinkom na gostovanjima u aktuelnoj sezoni. Tim Ronija Dejle postigao je 39, a primio samo 13 golova van svog terena. Ipak, skor pred svojom publikom je daleko bolji i plavo-crni su neporaženi na svom Jan Brejdelu. Pored toga, Klub Briž se u kampanji još nije radovao na strani kod nekih od najboljih timova u Župiler Pro ligi - na primer Genta, Union Sen Žiloaza ili Anderlehta.

Brazilac Igor Tijago predvodi ekipu sa ukupno 20 golova u sezoni, a on nije jedini ofanzivac Klub Briža koji se pozitivno ističe. Pored njega, tu je Danac Andreas Skov Olsen, koji je upisao 17 golova i pet asistencija. Zajedno, tandem ima 37 pogodaka u 34 utakmice u svim takmičenjima.

Gent je u nizu od tri pobede. Istina, samo dve su deo belgijskog šampionata, i to 4:0 protiv Levena i 2:0 u sukobu sa Kortrajkom. Nešto ranije Bafalosi su deklasirali Zorju sa 4:0 Ligi konferencije, a pre četiri dana su bili uspešniji u prijateljskoj proveri sa rumunskim Klužom sa 2:1. Na tabeli nacionalnog prvenstva Gent je na trećem mestu, sa četiri boda zaostatka za komšijama iznad i ispod, odnosno 10 bodova daleko od vodećeg Uniona.

Klub Briž je skoro isključivo pobeđivao prethodnih sedmica i niz neporaženosti mu traje od početka novembra. Od tada su plavo-crni samo par puta remizirali. Ipak, slab početak sezone ne dozvoljava ekipi da se visoko plasira na tabeli, na uobičajeno prvo mesto. Klub Briž je tek na petoj poziciji, inferioran u odnosu na vodećeg čak 14 koraka.

KUP BELGIJE - ČETVRTFINALE

Utorak

20.30: (2,90) Gent (3,45) Klub Briž (2,40)

Sreda

18.30: Leven - Antverpen

20.00: (3,60) Ostende (3,45) Molenbek (1,95)

20.30: Union Sen Žiloaz - Anderleht

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup BelgijeGentKlub Briž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara