Fudbaler Rivera Migel Borha (©Reuters)
Fudbaler Rivera Migel Borha (©Reuters)

River se preko komšija vraća na pobednički put

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.05.23. | 23:05

Platense gostuje na Monumentalu u noći između nedelje i ponedeljka od 01.30 časova po srednjoevropskom vremenu, u poslednjem meču 17. kola argentinske Primere

Krajem druge decenije dvadesetog veka, zbog velike urbanizacije centralnih delova Buenos Ajresa i zauzimanja gotovo svake prostranije površine, nastao je pravi metež među gradskim klubovima koji su svoja polja za igru morali da ustupaju gradskoj upravi kako bi se na njima gradila ogromne stambene blokove. Jedni su se iseljavali, drugi su se doseljavali, ali do danas duel River Plejta i Platensea zadržao je epitet jednog od brojnih komšijskih okršaja unutar prestonice Gaučosa. Nije da ni sada, posle brojnih seljakanja, nisu u neposrednoj blizini, ali ta administrativna linija govori da Kalamarosi više ne pripadaju centralnom gradskom jezgru, već njegovoj severnoj zoni, i to za nepunu dužini jednog fudbalskog terena. Upravo ova dva tima noćas (01:30) će da odmere snage na nikada većem Monumentalu u meču kojim se zatvara 17. kolo argentinske Primere.

Timu Martina Demikelisa potreban je brz oporavak od iznenadnog pada u minulom kolu protiv Taljeresa, kada su poraženi sa 2:1, sa druge strane, iako se Platense pogledom na trenutnu situaciju table nalazi na 16. mestu i poprilično je udaljen od poslednjih mesta, učinak u obračunu sa koeficijentima govori drugačije, i stavlja ga u zonu ispadanja, zajedno sa Arsenalom iz Sarandija.

Izabrane vesti

I pored nedavnog poraza u Kordobi, River Plejt je i dalje je vodeći tim prvenstva sa 37 osvojenih bodova, ali sada sa dva boda više u odnosu na San Lorenco koji je predhodne noći na svom terenu slavio protiv Instituta sa 2:0. Milioneri prolaze kroz veoma važan trenutak u sezoni, gde snage moraju da usredsrede na dva fronta, nacionalnu ligu i Kopa Libertadoresa gde posle tri kola zauzimaju poslednje mesto u grupi D sa Fluminenseom, Strongestom i Sporting Kristalom kojem će kroz tri dana da gostuju u Peruu. Sa ovim timom gube snagu u oba takmičenja, čak iu prvenstvu Argentine, uspeli su da pobede samo jednom u poslednje tri utakmice.

01.30: (1,30) River Plejt (5,20) Platense (11,0)

Posle neuspeha u Kordobi, River želi da otkrije svoju najbolju verziju protiv Platensea i doda nova tri boda na svoj konto kako ne bi ugrozio put do titule, počevši već noćas, kada će se suočiti sa timom Martina Palerma na Monumentalu, a ideja Martina, ali Demikelisa je da ništa ne zadržava i da na teren izvede najbolje što ima na raspolaganju.

Riverov strateg odlučio je da se Rodrigo Aliendro vrati u početnu postavu umesto Salomona Rondona, ali ovo nije mogla biti jedina varijanta u promeni startnih jedanaest. Veliko pitanje za trenera je upravo da li će zadržati formaciju koju je koristio protiv Taljeres, sa dva napadača, ili dodaje još jednog igrača na sredinu terena. U prvom scenariju startovao bi mladi napadač Pablo Solari, koji beleži dobre nastupe u poslednjim utakmicama. U tom slučaju svoje mesto veznom redu napustili bi Nikolas de la Kruz ili Načo Fernandez. Čini se da je urugvajac taj koji će najverovatnije izostati, jer dolazi sa preopterećenjem desne tetive i mogao bi da bude na klupi za rezerve. Druga opcija, ali manje verovatna, je izostanak Esekijela Barka. Za sada, pitanje ostaje i čini se da sve ukazuje na to da će Demikelis konačnu odluku saopštiti pred početak utakmice.

Protivnik Milionerima u ovom 17. kolu će biti ekipa Platensea iz susednog Visente Lopesa, koja se nalazi na 16. poziciji sa 20 osvojenih bodova, u dosadašnjoj kampanji sa veoma oscilujućim rezultatima od pet pobeda, pet remija i šest poraza. Ipak, u Kalamarosi su u poslednja četiri meča pretrpeli čak tri poraza, izgubivši od San Lorenca, Estudijantesa i Rosario Sentrala, poslednji u gostima, rezultatom 4:0. Ovaj negativan niz, tim Martina Palerma uspeo je da prekine u prošlom kolu, kada je kod kuće sa ubedljivih 3:0 savladao Rasinga iz Aveljanede. Pored toga, Platenseu do kraja sezone, uzimajući tu u obzir ostatak prvenstva i predstojećeg Liga kupa, sledi grčevita borba za opstanak, jer se trenutno sa koeficijentom učinka od 1.13 nalaze na predposlednjem mestu na ove tabele.

Od povratka Platense u elitni rang argentinskog fudbala 2021. godine, ukupno pet puta su se sastali sa Riverom i svih pet puta pretrpeli su poraz uz gol razliku od devet primljenih i samo dva postignuta gola, a poslednja tri doživeli su upravo na Monumentalu.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

ARGENTINA 1 – 17. KOLO

Petak

Arsenal Sarandi – Independijente 2:1 (1:0)

/Laso 9ag, Pons 63 – Himenez 77/

Godoj Kruz – Himnasija 2:0 (1:0)

/Aljende 31/

Rosario Sentral – Defensa i Hustisija 2:1 (1:1)

/Kintana 13, Malkora 55 – Bogarin 10/

Estudijantes – Banfild 1:0 (0:0)

/Godoj 52/

Sentral Kordoba – Union Santa Fe 0:1 (0:0)

/Roldan 87/

Subota

Argentinos Juniors – Boka Juniors 0:1 (0:0)

/Merentijel 89/

San Lorenco – Instituto 2:0 (0:0)

/Vombergar 71pen, 87pen/

Nedelja

Lanus – Njuels Old Bojs 1:0 (1:0)

/Dijaz 15/

Tigre – Atletiko Tukuman 0:0

Belgrano - Taljeres Kordoba U TOKU

23.00: (1,85) Kolon (3,45) Barakas (4,50)

23.00: (2,75) Sarmijento (2,95) Urakan (2,85)

Ponedeljak

01.30: (1,30) River Plejt (5,20) Platense (11,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1River PlejtPlatense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara