San Kristobal, dom Lagune (©Shutterstock)
San Kristobal, dom Lagune (©Shutterstock)

Romantika u Kupu kralja: Ebrovo hvala Aspasovoj ženi, grad kome je pobegao Pedri i novi reflektori za Segoviju

Vreme čitanja: 8min | uto. 30.11.21. | 14:36

Pet članova Primere ovog utorka započinju učešće u najmasovnijem takmičenju u Španiji, amateri čekaju šampiona Lige Evrope

Ima Kup kralja svoju dozu romantike, kao malo koji nacionalni kup na svetu. Uglavnom su svi fudbalski savezi manje-više digli ruke od tog takmičenja onog momenta kada je ukinut Kup pobednika kupova, ali ne i Španci. Možda trofej kupa više nije vredan kao nekada, u 20. veku, međutim u Španiji su prepoznali njegovu novu ulogu – to je takmičenje u kojem i amateri barem na 90 minuta mogu da se osete kao veliki, da igraju protiv najboljih fudbalera u zemlji. Tako će da bude i tokom ove nedelje, kada je na programu 1. kolo.

FS Španije je organizovao Kup kralja tako da se što veći broj amaterskih klubova uključi u njega. Dalje, timovi iz najnižih liga su povlašćeni, odnosno domaćini su protiv favorita. Uz to, svi prvoligaši osim učesnika Superkupa Španije (ove godine su to Atletiko Madrid, Real Madrid, Barselona i Atletik Bilbao) takođe moraju da igraju od prve runde, pa žreb u kojem se nalazi 116 klubova donese svake godine neke spektakularne mečeve.

Izabrane vesti

19.00: (45,0) Viktorija Korunja (20,0) Viljareal (1,02)

Ni ova sezona nije izuzetak. Amaterski klubovi se tu uvek nadaju da će da dobiju nekog zvučnog rivala, a od timova koji ovog utorka izlaze na teren najbolje su prošli igrači Viktorije iz Korunje. Oni će od 19 časova u gradu na severu Španije, koji je među fudbalskim fanovima proslavio Deportivo, da ugoste aktuelnog osvajača Lige Evrope, Viljareal.

Viktorija je u svakom smislu amaterski klub. Osnovana je još 1943. godine, ali njena svrha nikada nije bila da se dostigne neki viši rang. Zamišljena je kao razvojni tim za lokalnu decu, a oni koji su nešto vredeli brzo bi prelazili u Deportivo ili u neki drugi obližnji klub.

Riazor, stadion Deportiva (©Shutterstock)Riazor, stadion Deportiva (©Shutterstock)

Jedan od takvih je Lukas Perez, najpoznatije ime od fudbalera koji su ponikli u Viktoriji. Sada 33-godišnji napadač igra u Primeri za Elče, a prethodno je nastupao za Alaves, Vest Hem, Arsenal, PAOK, Deportivo, Dinamo Kijev, Karpati i Rajo Valjekano. Davao je golove u Ligi šampiona i Premijer ligi…

Posle današnje utakmice će i neki novi klinci moći da se pohvale da su igrali protiv ekipe iz elitnog evropskog takmičenja. Put Korunje je Unaj Emeri poveo Alkasera, Paua, Iboru, Moija Gomeza… Igrače za koje je procenio da bi im jedan ovakav meč podigao formu.

Zbog značaja duela sa Viljarealom i velikog interesovanja, Deportivo je ponudio Viktoriji da ugosti Žutu podmornicu na Rijazoru, što je gradski rival s zadovoljstvom prihvatio.

"Igraćemo na Riazoru. Još jedno ispunjenje sna. Hvala Deportivu što nam je pružio ovu priliku", saopštila je Viktorija putem društvenih mreža.

19.00: (45,0) Laguna (20,0) Granada (1,02)

Fudbalerima Granade će verovatno biti zanimljivo što igraju protiv šestoligaša, ali ipak teško da su zadovoljni što su izvukli baš Lagunu. Ne zbog snage rivala, već zbog toga što moraju da putuju čak u Afriku, na Kanarska ostrva. Laguna je iz grada San Kristobal, na ostrvu Tenerife, a do Kupa kralja je stigla kroz kvalifikacije. To znači da će morati da prelete oko 1.500 kilometara, koliko su udaljena ta dva grada.

Malo je poznato, ali sadašnji prvotimac Barselone Pedro Gonzalez Lopez je prve korake napravio baš u Laguni. On je igrao u ljubičastom dresu do 2018. godine, posle čega je prešao u lokalnog rivala Las Palmas, a odatle posle samo dve sezone u Barselonu i ubrzo je postao standardan reprezentativac Španije.

Pedri (©Reuters)Pedri (©Reuters)

Na Pedriju je Las Palmas zaradio obeštećenje od 20.000.000 evra, tako da imaju za čime da žale u Laguni, mada on svakako ne bi vredeo taj novac da je ostao u šestoligašu. Zapravo, teško da bi ga skauti uopšte spazili. Možda tek večeras protiv Granade.

Andalužani su na Kanarska ostrva otputovali u kombinovanom sastavu. To su doduše uzrokovale i povrede, čak šest igrača je trenutno na bolovanju. Roberto Moreno ne može da računa na Hermana, Duartea, Viktora Dijaza, Ročinu, Mahisa i Ismu Ruiza.

19.00: (35,0) Unami (14,0) Alaves (1,05)

Ovaj utorak biće istorijski dan za fudbalere Unamija, odnosno za čitavu Segoviju. Taj grad će prvi put da ugosti nekog prvoligaša, konkretno Alaves.

Danima se u mestu u Kastilji sa 52.000 stanovnika sprema fešta. Angažovanmi su brojni volonteri, detaljno se radi na svim detaljima da današnji meč prođe u najboljem mogućem redu. Mislilo se o svemu, od obezbeđenja, preko šatora za aktere, do pravljenja pres zone za gostujuće novinare.

Segovija (©Shutterstock)Segovija (©Shutterstock)

Kako bi spektakl bio potpun, s obzirom na to da je radni dan, rešili su u Segoviji da se utakmica održi uveče, od 19 časova. Problem je samo u tome što stadion Unamija nema reflektore.

Zato je gradska uprava izdvojila 10.000 evra samo kako bi se obezbedilo osvetljenje specijalno za duel sa Alavesom.

Inače, Unami i nije najveći fudbalski klub u Segoviji, iako postoji 38 godina. On je od svog nastanka u senci Himnastike Segovijane, koja se takmiči u trećoj ligi i ima veoma lep stadion sa 6.000 stolica, na kojem se 2014. godine igralo prvenstvo regija pod organizacijom UEFA. Tada je pobednik turnira bila Katalonija, koja je u finalu savladala Andaluziju. Jednom je Segovija bila i domaćin Kupa kralja u ragbiju, 2010. godine.

21.00: (28,0) Ebro (11,0) Selta Vigo (1,08)

Četvrtoligaš Ebro od 21.00 časova će da dočeka Seltu iz Viga. To za klub iz Saragose možda i nije tako značajan uspeh kao za prethodno navedene klubove, pošto je verovatno doskorašnji trećeligaš smatrao da može da preskoči barem nekoliko prepreka u nacionalnom kupu.

Ebro je godinama između četvrtog i trećeg ranga, a sada je u onom slabijem samo zbog reforma u španskom sistemu takmičenja, odnosno smanjenju borja klubova u Segundi B.

Stadion Ebra (©Wikipedia)Stadion Ebra (©Wikipedia)

Šansu da napravi iznenađenje protiv Selte može da traži u tome što za tim iz Viga neće igrati najveća zvezda Jago Aspas. Njegova žena se treći put porodila u ponedeljak, pa je sjajni napadač dobio slobodan dan, kako bi ga proveo sa porodicom.

Za Ebro ove sezone igraju samo španski fudbaleri, ali do letos je njegov član bio i jedan Srbin. Reč je o nekadašnjem golmanu Rada i Kolubare Urošu Matiću. Ovaj 26-godišnji Beograđanin je pet sezona proveo na Iberijskom poluostrvu, od leta 2016. kada je prešao u Sarinjenu. Branio je za Deportivo Aragon i Teruel, prošle sezone i za Ebro, a letos se vratio u Srbiju i sada je član srpskoligaša Prve iskre iz Bariča.

21.00: (45,0) Moljerusa (20,0) Hetafe (1,02)

Poslednji član Primere koji će na teren u utorak, takođe od 21.00 časova, biće Hetafe naših Nemanje Maksimovića i Stefana Mitrovića. Pretposlednji tim na tabeli elitnog ranga gostovaće u Kataloniji petoligašu Moljerusi.

Ako ste nekada čuli za taj klub, to je verovatno zbog Bojana Krkića seniora, oca napadača japanskog Visel Kobea, Bojana Krkića Pereza. Krkić junior ima 31. godinu, karijeru je počeo u Barseloni, a kasnije je bio član Rome, Milana, Ajaksa, Stouka, Alavesa… Njegov otac je takođe bio fudbaler, igrao je osamdesetih za OFK Beograd i Sutjesku, a karijeru je završio upravo u Moljerusi.

Rezultati katalonskog kluba nikada nisu bili spektakularni, a najbolju sezonu je imao baš te 1988/1989, kada je Krkić tu igrao. Tada se Moljerusa prvi i jedini put takmičila u Segundi, zajedno sa Rajo Valjekanom, Majorkom, Tenerifeom, Salamankom, Deportivo La Korunjom, Las Palmasom… Bila je poslednja, sa svega 11 osvojenih bodova iz 38 kola. Već kroz pet sezona je pala skroz do devetog ranga, odakle je krenula ispočetka da se podiže. Sada je stigla do pete lige.

Pored Krkića, još jedno ime se dobro pamti u Moljerusi, Ljuis Pujol. Nekadašnji španski reprezentativac i napadač Barselone je osamdesetih i devetesetih godina prošlog veka radio kao trener. Dugo je trenirao mlađe kategorije katalonskog velikana, a 1992. godine se oprobao samostalno baš u obližnjoj Moljerusi. Nije se dugo zadržao, oprobao se još u Hospitaletu i Kasteljdefelsu, pre nego što je otišao u penziju.

Za kraj, jedna interesantna priča u vezi današnjeg programa Kupa kralja nam dolazi i iz četvrtoligaša Agvilasa, iako taj klub neće igrati protiv prvoligaša. Barem ne trenutnog, pošto je rival tima iz Mursije lider Segunde Almerija.

21.00: (16,0) Agvilas (6,75) Almerija (1,15)

Neće to biti običan meč, pošto je vlasnik Agvilasa Alfonso Garsija, nekadašnji predsednik Almerije. On je bio prvi čovek tog kluba punih 16 godina, a 2019. je prodao klub Turkiju Al Šeiku za 20.000.000 evra.

Garsija je posle toga kupio Agvilas, a u taj klub je doveo neke od fudbalera sa kojima je sarađivao u Almeriji, a koji su sada na zalasku karijera. Najzvučnije ime je svakako Kalu Uče, nigerijski napadač koji je sedam godina nastupao za crveno-bele i legenda je kluba. Odigrao je Uče 212 utakmica za Almeriju, šesti je na večnoj listi kluba, kao i peti golgeter sa 44 pogotka. Kasnije je Uče igrao za Espanjol, u Kataru i Indiji, pa se 2017. godine vratio na polusezonu da pomogne Almeriji, pre nego što je ponovo otišao put Azije.

Kalu Uče (©Reuters)Kalu Uče (©Reuters)

Delovalo je da je sa pandemijom koronavirusa završio karijeru, ali letos ga je pozvao Garsija da dođe u Agvilas i on to nije mogao da odbije. Sada je sudbina htela da 39-godišnji Nigerijac igra baš protiv „svoje“ Almerije. Isto važi i za Molinera i Čumija, takođe bivše fudbalere crveno-belih.

Standardni članovi prve postave Almerije su štoper Crvene zvezde na pozajmici u Španiji, Srđan Babić, kao i nekadašnji napadač Partizana Umar Sadik. Ipak, očekuje se da oni propuste meč u Mursiji, jer će šansu da dobiju fudbaleri sa manjom minutažom.

Da nema Kupa kralja, teško da bi većina od ovih malih, amaterskih i polu-profesionalnih klubova ikada dobili priliku da se pokažu širem auditorijumu i ispričaju svoju priču. Uostalom, u tome i jeste draž nacionalnih kupova. Šteta što se u mnogim zemljama zaboravilo na to, pa su prvoligaši najčešće slobodni do pred kraj takmičenja, kada većina ovih najslabijih uveliko ispadne.

KUP KRALJA (NAJZANIMLJIVIJI MEČEVI) - 1. KOLO

Utorak

16.00: (16,0) Kajon (7,50) Ueska (1,13)

19.00: (45,0) Laguna (20,0) Granada (1,02)

19.00: (35,0) Unami (14,0) Alaves (1,05)

19.00: (45,0) Viktorija Korunja (20,0) Viljareal (1,02)

20.00: Seares - Sporting Hihon

21.00: (16,0) Agvilas (6,75) Almerija (1,15)

21.00: (28,0) Ebro (11,0) Selta Vigo (1,08)

21.00: (45,0) Moljerusa (20,0) Hetafe (1,02)

Sreda

16.30: Mensahero - Real Saragosa

19.00: Kordoba - Sevilja

19.00: (16,0) Himnastika Segovijana (9,00) Majorka (1,10)

19.00: Solares - Espanjol

20.00: Mursija - Deportivo La Korunja

20.30: Ekstramadura - Zamora

21.00: Alisante - Betis

21.00: Panaderija - Real Sosijedad

Četvrtak

19.00: San Agustin - Osasuna

19.30: Utriljas – Valensija

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup kraljaViljarealSeltaAlmerijaGranadaAlavesHetafe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara