Novi vlasnici za Njukasl (©Reuters)
Novi vlasnici za Njukasl (©Reuters)

Saudijci uvode Njukasl u klub najbogatijih u Evropi, prvo pojačanje gledaćemo protiv Zvezde

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.10.21. | 13:30

Svrake će postati jedan od najbogatijih klubova na svetu, ali neće moći odmah da troše kao PSŽ ili Mančester Siti, već će za početak novajlije tražiti po Čempionšipu, Turskoj, Danskoj…

Spekulisalo se u više navrata prethodnih godina, ali je sada izgleda definitivno - na radost navijača Njukasla, 14-godišnja era Majka Ešlija približila se kraju. Štaviše, kako prenose brojni ostrvski mediji, već do kraja dana mogla bi zvanično da bude završena. Prvi, višemesečni nalet PI fonda je odbijen, ali je konzorcijum iza kojeg stoji princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salaman iz drugog pokušaja uspeo da prevaziđe sve prepreke i došao na korak od preuzimanja slavnog engleskog kluba za nešto više od 350.000.000 evra.

Toliko blizu da, prema pisanju svih relevantnih britanskih medija, nedostaje još samo potvrda iz Premijer lige. I samo je pitanje vremena kada će stići. Podsetimo, smena vlasničke strukture trebalo je da se dogodi još prošle kalendarske godine, ali je odložena zbog niza pravnih problema. Najveća među njima bila je bojazan da bi saudijska Vlada svojim uticajem na pomenuti PI fond – u vlasništvu države – mogla da bude umešana u svakodnevno vođenje kluba sa severa Engleske.

Izabrane vesti

Međutim, Premijer liga je od Mohameda bin Salamana dobila garancije da do toga neće doći i pride ukinula četvorogodišnju zabranu katarskom beIN Sportu da na legalan način emituje prenose utakmica u Saudijskoj Arabiji, te obećala zatvaranje piratskih internet stranica putem kojih su premijerligaške mečeve u pomenutom periodu besplatno strimovale.

Pred novim vlasnicima je sada zadatak da transformišu klub koji je u mandatu Majka Ešlija dva puta ispadao u Čempionšip. Nakon sedam rundi i samo tri osvojena boda u novoj sezoni smeši im se još jedna. Stoga će, piše Gardijan, jedan od prvih poteza vlasničke strukture biti smena Stiva Brusa. Iako je iskusni stručnjak uspevao da zadrži Svrake u sredini tabele otkako je preuzeo klupu od Rafe Beniteza, Brusa najveći deo navijača Njukasla vidi kao Ešlijevu marionetu, a kako je njegov tim trenutno na pretposlednjem mestu, čini se da mu je vreme odbrojano.

Javna je tajna da je primarna ideja Arapa još prošle godine, u jeku spekulacija o preuzimanju kluba, bila da na menadžersku funkciju vrate Beniteza, ali kako je Španac u međuvremenu seo na klupu Evertona, od povratka po svemu sudeći neće biti ništa. Bez posla otkako su se rastali sa Interom i Realom, Antonio Konte i Zinedin Zidan su u sredu uveče dovedeni u vezu sa Njukaslom kao idealni tvorci novog, ambicioznog projekta, međutim, novi vlasnici prvenstveno će se fokusirati na poboljšanje infrastrukture kluba, poput novih terena i savremenije akademije.

U tome će im delom pomoći i novi sportski direktor. Prema saznanima Telegrafa, jedan od kandidata da preuzme pomenutu funkciju je Džejson Vilkoks, aktuelni direktor Mančester Sitijeve akademije fudbala i čovek koji je bio u centru Sitijevog nastojanja da regrutuje najbolje igrače širom sveta.

S obzirom na to da će se nova klupska uprava prvenstveno fokusirati na jačanje infrastrukture, navijači će za zvučnija pojačanja poput Felipea Kutinja, Gereta Bejla, Vilfrida Zahe ili Čira Imobilea – svi su dovođeni u vezu sa klubom pre godinu dana – morati da se strpe. Kako bilo, ako ne računamo otkup Džoa Viloka, koji je i u drugom delu prošle sezone nastupao za Svrake, letos na Sent Džejms Park nije stiglo nijedno novo lice, pa će Njukasl u januaru morati da se aktivira na fudbalskom tržištu.

Stadion Sent Džems Park (©Reuters)Stadion Sent Džems Park (©Reuters)

Otud lokalni Njukasl hronikals iznosi imena igrača po koje bi klub mogao da krene u narednom prelaznom roku. Među njima Džon Svift, vezni fudbaler Redinga koji je već sada na 11 utakmica postigao sedam i namestio pet golova; Džed Volas, krilni fudbaler Milvola, strelac četiri i asistent za još toliko golova u Čempionšipu ove godine, talentovani golman Fenerbahčea Altaj Bajindir i Jens Kajust, vezista Midtjilanda, kojeg su letos pored Njukasla želeli Lacio i Ren, a koga ćemo u narednim nedeljama gledati u mečevima danskog kluba protiv Crvene zvezde u Ligi Evrope.

I dok na Sent Džejms Parku kuju prve planove, Amnesti Internešnal - nevladina organizacija koja se bavi borbom za ljudska prava - poziva Premijer ligu da još jednom ispita nove vlasnike i njihovu državu po pitanju kršenja ljudskih prava.

Čini se da je ovog puta ipak kasno, jer para vrti gde burgija neće. A Njukasl će uskoro postati možda i najbogatiji klub na planeti. Samo još da Saudijci smisle kako da zaobiđu Uefin finansijski fer-plej, biće im za to potrebna neka godina, ali ne sumnjajte da će uskoro i na Sent Džejms Park da stižu skupocena pojačanja.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara