Duel sa prethodnog susreta Seltika i Glazgov Rendžersa (©Reuters)
Duel sa prethodnog susreta Seltika i Glazgov Rendžersa (©Reuters)

Seltik ili Rendžers? Jedino pitanje koje se postavlja u Škotskoj već 37 godina

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.07.22. | 12:22

Novi, 126. šampionat Škotske počeće ove subote od 13 časova duelom Livingstona i prošlosezonskog finaliste Lige Evrope

Britanci drže do tradicije, pa se u škotskom fudbalu već decenijama ništa ne menja. Uoči svakog novog prvenstva postavlja se isto pitanje – da li će titulu ove sezone da osvoje Seltik ili Glazgov Rendžers? Nijedan treći klub nije konkurentan praktično 37 godina, toliko je prošlo od kako je šampionski pehar poslednji put izašao iz Glazgova i završio u posedu Aberdina. I realno, teško da će se nešto promeniti i u novoj sezoni, 126. po redu, koju će otvoriti ove subote duel Livingstona i Rendžersa.

Vratila se euforija među fudbalske fanove u Škotskoj. Odavno interesovanje nije bilo tako visoko kao ovog leta. Mnogo je dobrih razloga za to, reprezentacija Škotske se posle dve decenije prošle godine domogla plasmana na Evropsko prvenstvo, Policajci su igrali maestralno u Ligi Evrope i dogurali su do finala, preko Crvene zvezde, a bez trofeja ih je ostavio Ajntraht iz Frankfurta.

Izabrane vesti

Rendžers nije uzeo ni domaće prvenstvo, u dramatičnoj završnici se bolje snašao Seltik. Iskoristio je rastrzanost rivala na dva fronta, dva kola pre kraja ga je u direktnom duelu na Ajbroksu savladao sa 2:1 i tako je pred protivničkim navijačima proslavio titulu. Završio je prvenstvo sa šest bodova više, a za heroja zeleno-belog dela Glazgova proglašen je trener Angelos Postekoglu.

Ovaj Australijanac rođen u Grčkoj, koji je čitavu igračku karijeru proveo na udaljenom kontinentu, a potom se tamo gradio i kao strateg, perfektno se predstavio evropskoj publici. Posle tri godine u japanskoj Jokohami Marinos Postekoglu je preuzeo Seltik, a već na svojoj debitantskoj sezoni je osvojio dva pehara, prvenstvo i Liga kup Škotske.

13.00: (8,50) Livingston (4,50) Glazgov Rendžers (1,40)

Proglašen je, očekivano, za najboljeg trenera sezone. To mu je samo jedan od brojnih priznanja u kolekciji, 2015. je proglašen za najboljeg u Aziji, pošto je kao selektor Australije osvojio AFC kup.

Postekoglu je čovek bogatog iskustva, gaji napadački, agresivni fudbal koji privlači publiku. Voljan je da njegova ekipa primi tri gola, ako će da postigne četiri. Australijanac je otkrio Škotima sav kvalitet japanskog fudbala, Kjogo Furuhaši se pokazao odmah, pa su potom pristigli i Reo Hatete, Josuke Ideguči i Daizen Maeda.

Nisu doduše Japanci jedino što u Seltiku vredi. Zvezde tima su kapiten Kalum Mekgregor, hrvatski bek Josip Juranović, prekaljeni golman Džo Hart, izraelski napadač Liel Abada… Pošto je kao šampion i Kelti ušli direktno u Ligu šampiona, finansijska injekcija im je otvorila prostor da budu aktivni na transfer pijaci. Na pojačanja su potrošili za sada 20.200.000 evra, najviše na Žotu iz Benfike (7.300.000 evra), a zatim i na levog beka argentinskog Lanusa Aleksandra Bernabeja (4.350.000 evra). Od Totenhema je otkupljen štoper Kamerun Karter Vikers, koji je prošlu sezonu proveo u Glazgovu na pozajmici, za 7.000.000 evra, a konkurenciju su pooštrili nemački defanzivac Moren Jenc, golman Bendžamin Zigrist i vezista kojeg Postekoglu dobro poznaje iz reprezentacije Australije, Eron Muj.

------------------

SVI PRVACI ŠKOTSKE

55 – Glazgov Rendžers

52 – Seltik

4 – Aberdin, Harts, Hibernijan

2 – Dambarton

1 – Madervel, Kilmarnok, Dandi, Dandi Junajted, Trd Lanark

------------------

Veru u svog trenera imaju i navijači Rendžersa. Đovani van Bronkhorst je pravio čuda prošle sezone u Evropi, a sada se očekuje iskorak i trofeji. Dobio je podršku čelnika u vidu novca za pojačanja kakva želi, omogućio je to transfer Kelvina Basija u Ajaks za 23.000.000 evra, pa uz novajlije deluje da su Policajci još jači nego prošle sezone.

Pred Basija od prvotimaca je otišao samo još Džo Aribo, u Sautempton za 7.100.000 evra, a zato je angažovano nekoliko zvučnih pojačanja, na koje je utrošeno skoro 14.000.000. Došli su Ridvan Jilmaz iz Bešiktaša, Rabi Matondo iz Šalkea i Antonio Čolak iz PAOK-a, kao i Malik Tilman iz Bajerna na pozajmicu. Ipak, najviše je koštalo dovođenje Bena Dejvisa, štopera Liverpula. Crveni su zaradili 4.700.000 evra, iako nekadašnji učenik Prestona nije odigrao ni minut u timu, umesto toga je proveo sezonu na pozajmici u Šefild Junajtedu.

Navijači Seltika i Rendžersa koje razdvaja pojačano obezvbeđenje (©Reuters)Navijači Seltika i Rendžersa koje razdvaja pojačano obezvbeđenje (©Reuters)

Rendžersu predstoje kvalifikacije za Ligu šampiona, kreće od 3. kola već u utorak. Gostuje belgijskom vicešampionu Union Sen Žiloazu, zbog toga će i otvoriti prvenstvo, kako bi mogao što pre da se sprema za put u Brisel. Ukoliko preskoči tu prepreku, u poslednjoj rundi kvalifikacija biće opet nosioci, a potencijalni rivali će im biti bolji iz duela Monaka i PSV Ajndhovena, odnosno pobednik dvomeča Dinama iz Kijeva i Šturma.

Što se tiče ostalih klubova, tu zaista nema nikoga ko bi ozbiljnije mogao da ugrozi velikane Škotske. Najveći uspeh biće im ako sapletu nekoga od njih. Primera radi, iz trećeg najboljeg tima Hartsa su jasno rekli da će da budu prezadovoljni ako ponovo zauzmu tu poziciju na kraju prvenstva, a na međunarodnoj sceni se domognu grupne faze Lige Evrope. Tamo takmičenje počinju od poslednje runde kvalifikacija, dakle Liga konferencije im je zagarantovana.

Zahvaljujući uspehu Rendžersa, Škoti će i sledeće sezone imati pet predstavnika u Evropi. Ponovo će šampion ići diretno u elitno takmičenje, vicešampion će u 3. kolo kvalifikacija. Osvajač Kupa Škotske će imati zagarantovano mesto u Ligi Evrope, a ukoliko to bude neki od najjača dva tima, onda će tamo trećeplasirana ekipa. Uz njih, još dva tima će igrati u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Kao i prethodnih godina, u Premijer ligi Škotske se takmiči 12 klubova, koji će međusobno da se sastanu po tri puta. Posle 33 kola liga će se podeliti na dva dela, plej-of i plej-aut, šest najboljih će kroz još pet kola da se bore za titulu, druga polovina za opstanak.

U niži rang direktno ispada samo najslabiji tim, dok će 11-plasirani da igra baraz za opstanak protiv drugog iz Čempionšipa. U odnosu na sastav iz prošle sezone, imamo samo jednu promenu – Kilmarnok je zamenio Dandi.

Prvi Old Firm nas očekuje 3. septembra, do tada će Rendžers i Seltik pokušati da se domognu što većeg broja bodova i tako prebace pritisak na rivala. Ko je favorit ne usuđuju se da prognoziraju ni sami Škoti, najavljuju veoma neizvesno prvenstvo.

ŠKOTSKA 1 – 1. KOLO

Subota

13.00: (8,50) Livingston (4,50) Glazgov Rendžers (1,40)

16.00: (1,63) Harts (3,80) Ros Kaunti (5,70)

16.00: (2,40) Kilmarnok (3,10) Dandi Junajted (3,20)

16.00: (3,20) Sent Džonston (2,95) Hibernijan (2,50)

Nedelja

16.00: (2,55) Sent Miren (3,10) Madervel (2,90)

17.30: (1,30) Seltik (5,50) Aberdin (10,0)

***Kvote su podložne promenama

TABELE NA KRAJU PROŠLE SEZONE



tagovi

Škotska 1SeltikGlazgov Rendžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara