Luiz Felipe Skolari (©AFP)
Luiz Felipe Skolari (©AFP)

Skolari doveden da ugasi požar i donese Gremiju jedini trofej koji mu nedostaje

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.07.21. | 22:45

Kopa Sudamerikana: Velikan iz Porto Alegrea gostuje noćas LDU Kitu u sklopu prvog meča osmine finala drugog po jačini kontinentalnog takmičenja

Posle 47. izdanja Kopa Amerike koji se održavao tokom poslednjih mesec dana u Brazilu, pod reflektore južnoameričke fudbalske scene vraćaju se dva najprestižnija klupska takmičenja Zelenog kontinenta. Ove nedelje u Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikani počinju eliminacione faze, a već noćas na programu su prvi dueli osmine finala.

Od 1992. godine i KONMEBOL Kupa, kao preteče današnje Kopa Sudamerikane, ove sezone prvi put drugo najeminentnije klupsko takmičenje na kontinentu dobilo je svoju grupnu fazu. Za razliku od Libertadoresa, koji takođe sadrži fazu takmičenja po grupama, a iz kojih dva prvoplasirana kluba nastavljaju dalje, ovde su pravila nešto drugačija, i samo prvi iz grupe odlazi u narednu rundu takmičenja, gde se sastaje sa nekim od trećeplasiranih klubova iz najprestižnijeg ranga.

Izabrane vesti

00.15: (1,77) LDU Kito (3,40) Gremio (4,50)

Među 16 klubova eliminacione faze iliti osmine finala Kopa Sudamerikane ove godine nalazi se čak šest nekadašnjih vladara kontinenta, sa ukupno 22 titule. Upravo noćas (23.55) u prestonici Ekvadora, na 2.850 metara nadmorske visine, u čuvenoj Kasa Blanki, očekuje nas duel bivših šampiona. Jedini klub sa internacionalnom titulom iz ove južnoameričke države LDU Kito biće domaćin Gremiju, jednom od najtrofejnijih timova Brazila.

Pobednici Sudamerikane iz 2009. godine sastaće se sa ekipom iz Porto Alegrea, koja se očajnički bori da uskladi međunarodno takmičenje sa izuzetno lošim početkom kampanje u nacionalnom prvenstvu. Domaći sastav nije odigrao zvaničnu utakmicu još od 26. juna, što se može ispoljiti kao nedostatak u poređenju sa rivalom koji nije zaustavio odigravanje prvenstva ni tokom održavanja Kopa Amerike. Međutim, Gremijevi rezultati u brazilskoj Seriji A nisu nimalo obećavajući. Trikolori su i posle devet odigranih mečeva bez pobede u šampionatu, i što je još zabrinjavajuće, u sedam od njih nisu uspeli da postignu gol.

LDU je jedan od samo šest timova koji u svojim vitrinama poseduje sva tri KONMEBOL pehara. U eliminacionu fazu ulazi pošto je prethodno završio kao trećeplasirani u Grupi G Kopa Libertadores, iza Flamenga i Veleza, a ispred čileanskog Uniona iz La Kalere. Otkako su prošle godine završili kao prvi na tabeli Aperture, Los Albosi iz Kita izgubili su veliko finale od Barselone, a trenutno, samo jedno kolo pred kraj prve faze Lige Pro, zauzimaju razočaravajuće 7. mesto. Blankosi su ipak krajem prošlog meseca uspeli da se osvete za poraz u finalu lige, minimalnom pobedom nad starim rivalom iz Gvajakila, osvajajući tako drugi uzastupni Superkup Ekvadora.

Posle sedam ligaških utakmica bez pobede, prošle nedelje Tijago Nunez razrešen je dužnosti trenera u Gremiju, a Luiz Felipe Skolari četvrti put u karijeri biće za kormilom velikana iz Porto Alegrea. Sa prvobitnim ciljem da Trikolore izvede iz zone ispadanja, Skolari je izjavio da i usled veoma teške situacije neće žrtvovati internacionalne nastupe, a naročito kada se uzme u obzir da je ovo jedini KONMEBOL trofej koji Gremio nema u svojoj kolekciji. Proteklog vikenda u 9. kolu Serije A i gradskom okršaju sa Internasionalom, Trikolori su zabeležili tek treći bod iz isto toliko remija, što ih je ostavilo na poslednjem mestu u šampionatu.

Suprotno njihovoj muci u nacionalnom prvenstvu, velikan iz Porto Alegrea do ove faze takmičenja stigao je kao neporažen u Grupi H, osvojivši 15 od mogućih 18 bodova i sa čak 21 postignutim golom. Skolari i kompanija žele da se iz Kita vrate sa što povoljnijim rezultatom, priželjkujući sličan scenario kao kada su se ova dva kluba poslednji put sastala na ekvadorskom tlu 2016. u Kopa Libertadores. Tada je brazilski sastav slavio rezultatom 3:2.

Gremijev izuzetno neefikasan napad u Seriji A, koji je na devet odigranih utakmica uspeo da postigne samo četiri gola, mogao bi da se promeni. Pošto se i za vikend produžila suša napadača Dijega Souze, što je značilo da Trikolori i petu utakmicu zaredom nisu uspeli da postignu gol, Skolari je odlučio da u prvi tim uvrsti mladog Rikardinja (20) koji bi trebalo već na noćašnjem susretu da zameni nekadašnjeg člana portugalske Benfike.

Očekuje se da će brazilski predstavnik na ovom duelu biti bez većine prvotimaca. Majkon, Elias Manoel i Leo Gomes nisu predviđeni u startnoj postavi, kao ni prvi čuvar mreže Breno, koji se oporavio od posledica Kovida-19, ali će se i ovoga puta među stativama naći rezervista Gabrijel Šapeko. Bivše krilo minhenskog Bajerna Daglas Kosta koji se nedavno pridružio klubu sa pozajmice iz Juventusa, ponovo je razočarao svojom igrom u derbiju Grenal, a povrh svega doživeo je i povredu stopala koja će ga na neko vreme ostaviti van stroja.

Pored toga u Gremiju neće moći da računaju ni na Pedra Žeromela, koji se leči od povrede mišića leve butane, napadača Aldemira Fereire, koji je prethodnog vikenda u utakmici zadobio ozbiljnu povredu kolena, kao ni defanzivca Rafinju i vezistu Viktora Bosbina. Oni su ostali u Porto Alegreu kako bi se odmorili jer su u proteklom periodu odigrali svaki minut na terenu. Još dva igrača Trikolora koja će propustiti meč osmine finala su Čileanac Sezar Pinares, koji ima simptome gripa, i Mateus Enrike koji je sa brazilskim nacionalnim timom otputovao na Olimpijske igre u Tokio. Po dolasku u Kito, Skolari je izjavio da usled brojnih izostanaka tim mora da se suoči i sa drugim poteškoćama, poput nadmorske visine.

02.30: (3,30) Amerika Kali (3,00) Atletiko Paranaense (2,25)

Sa druge strane, LDU na raspolaganju ima kompletan prvi tim, uključujući i Argentinca Lukasa Piovija, koji je zaradio isključenje na pretposlednjoj utakmici grupne faze Kopa Libertadores sa Flamengom, a koji se vraća posle izdržane suspenzije. Napadač Bilji Arse (23) koji se ove godine vratio u domovinu na pozajmicu iz engleskog Brajtona, napredovao je sa svojim ofanzivnim sposobnostima, postigavši četiri gola u grupnoj fazi, ali za mladog napadača ovo bi mogao da bude jedan od poslednjih mečeva pre povratka na Ostrvo, te ga po rečima trenera Pabla Marinija, u preostalom vremenu treba u potpunosti iskoristiti.

U dosadašnja četiri okršaja, koliko su se puta ovi klubovi sastajali na internacionalnoj sceni, Gremio je zabeležio tri pobede, računajući i poslednju već pominjanu iz 2016. godine, dok su Blankosi slavili tek jednom i to još 2013. godine, tada u prvom meču osmine finala Kopa Libertadores.

KOPA SUDAMERIKANA - OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Sreda

00.15: (1,77) LDU Kito (3,40) Gremio (4,50)

02.30: (3,30) Amerika Kali (3,00) Atletiko Paranaense (2,25)

Četvrtak

00.15: (2,15) Sporting Kristal (3,15) Arsenal Sarandi (3,35)

02.30: (2,30) Junior (3,00) Libertad (3,20)

02.30: (2,20) Independijente Del Valje (3,20) RB Bragantino (3,20)

Petak

00.15: (2,10) Santos (3,10) Independijente (3,50)

02.30: (3,20) Deportivo Tahira (3,00) Rosario (2,30)

02.30: (2,85) Nasional (2,90) Penjarol (2,60)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

GremioLDU KitoJužna AmerikaKopa SudamerikanaLuiz Felipe Skolari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara