Stadion Sarajeva (©Shutterstock)
Stadion Sarajeva (©Shutterstock)

Sloboda traži bodove spasa protiv rasterećenog šampiona, Radnik ide po čudo u Sarajevo

Vreme čitanja: 6min | pet. 06.05.22. | 11:17

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Tuzlaci u šampionatu nisu pobedili Zrinjski više od šest godina. Timovi iz Bijeljine i Prijedora u grčevitoj borbi za opstanak

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Iako je u vrhu tabele manje-više sve rešeno, ostatak sezone u Premijer ligi biće jako zanimljiv u borbi za opstanak. Zrinjski je šampion, Tuzla Siti i Borac su jednom nogom u Evropi, ali najviše nepoznanica definitivno ima u donjem domu, gde čak pet ekipa mogu da ispadnu, ali i ostanu u najboljem društvu. Iz tog razloga, fokus će biti na ekipama koje se bore za goli život, a već danas u okviru 29. kola igraju se tri duela i to u Tuzli, Sarajevu i Mostaru, dok će jedan biti odigrana u subotu.

Izabrane vesti

Zanimljivo, preostala dva duela Željezničar – Borac i Široki Brijeg – Tuzla Siti igraju se 18. maja. Razlog je što se na stadionima Grbavica i Pecara, igraju utakmice Evropskog prvenstva za kadetkinje.

SLOBODA – ZRINJSKI (18.00)

Sloboda u prolećnom delu šampionata igra katastrofalno. Upisala je svega jedan trijumf, a loši rezultati kumovali su borbi za opstanak. Tuzlaci su se doveli u neugodnu situaciju jer imaju samo 29 bodova, svega četiri više od mesta koje vodi u niži rang. Iz tog razloga, upaljeni su alarmi, te se u svaku utakmicu mora ići na pobedu. Uspeli su crveno-crni da savladaju Leotar u pretprošlom kolu, što im je umnogome pomoglo, jer u suprotnom, pitanje je kolike bi Slobodi bile šanse za opstanak. I ovako, biće jako teško.

U Tuzlu danas stiže šampion Zrinjski. Rasterećen, ali kvalitetan. Mada, Sloboda je jedna od dve ekipe koja je ove sezone uspela da savlada Plemiće. Bilo je to u osmini finala Kupa Bosne i Hercegovine, kada su Tuzlaci trijumfovali sa 2:1. Identičan scenario sanjaju i danas, ali će pobedu morati dati maksimum svojih mogućnosti i nadati se da Zrinjski ima loš dan. Ono što svakako 'bode oči', jeste činjenica da u prvenstvu Sloboda nije savladala Zrinjski više od šest godina. Tačnije, poslednji put Tušanj se radovao u novembru 2015.godine, kada je Tuzlake sa klupe predvodio Husref Musemić.

18.00: (6,75) Sloboda T. (3,50) Zrinjski (1,55)

Osim kvaliteta, Sloboda će morati da igra i protiv neugodne tradicije.

Znamo da nas očekuje utakmica protiv Zrinjskog, najdominantnijom ekipom koja je osvojila prvenstvo u istoriji BiH takmičenja. Znamo da je sedam kola pre kraja prvenstva osigurao titulu, ali to je i ekipa koja najmanje godi našem timu. U prošlosti nismo imali baš dobre rezultate kada smo igrali protiv Zrinjskog, a poslednja pobeda je bila pod vodstvom Husrefa Musemića i tada sam ja bio pomoćnik. Sigurno da će igrači dati svoj maksimum, a za koliko će to biti dovoljno, vidjećemo. Evidentno je da su nam bodovi potrebni, ali mislim da će nam za opstanak biti potrebna još četiri boda“, istakao je trener Slobode Amir Spahić.

I pticama na grani u BiH je jasno da je Zrinjski ove godine bez premca. Najdominantnija ekipa koja je ikada igrala u Premijer ligi BiH o čemu govore i mnogi oboreni rekordi. Jedan od razloga jeste što su Plemići prepuni samopouzdanja, a mentalna jačina je ogromna. Iz toga razloga su iz tabora Mostaraca najavili da će, bez obzira na šampionsku titulu, u svaki duel ići na pobedu. Tako su i prethodna dva duela rešili u svoju korist, što je dovoljan pokazatelj da ne planiraju stati u obaranju rekorda. Sigurno je i da će na Tušanj ići na pobedu, uprkos činjenici da će sastav biti dobrano izmešan.

Odradićemo ozbiljno posao do kraja. Sloboda želi osvojiti još koji bod kako bi bila sigurna. Evidentno je da se muče ovog proleća. Vidim da je teren malo bolji i da je više travnat. Zarotiraćemo neke pozicije. Daćemo priliku nekim igračima koji nisu do sada previše igrali, ali ćemo videti na koga možemo da računamo u budućnosti. Tako će Barišić i Janković ostati u Mostaru, a odranije nema Kamenara, Juranovića i Tičinovića", rekao je Jakirović.

SARAJEVO – RADNIK (18.00)

U prošlom kolu Sarajevo je ostalo bez Evrope, bar kada je reč o prvenstvu. Iako za Borcem zaostaju 10 bodova, matematički je moguće stići, ali realno je teško, pa će sve misli bordo tima biti usmerene na finale Kupa. Posle odličnog početka prolećnog dela sezone, Sarajevo je upalo u krizu, jer su u poslednja tri prvenstvena duela, upisali isto toliko poraza. U međuvremenu, usledio je trijumf u Kupu BiH, ali klub takvog renomea ne sme dozvoliti lošu seriju.

18.00: (1,55) Sarajevo (3,60) Radnik B. (6,25)

Uz sve to, pojavili su se problemi u svlačionici, pa je suspendovan kapiten Krste Velkoski, što će biti dodatni hendikep pred meč koji može podići samopouzdanje ekipe.

Ovo je utakmica koju moramo da dobijemo. Takav pristup mora biti od prvog minuta. April je bio loš na rezulatskom planu, ali očekujem da maj bude zlatni. Motivisani smo i spremni da odigramo do kraja kako treba i poboljšamo utisak. Osim Avramovskog svi su zdravi, a sve naše misli su okrenute meču sa Radnikom“, kazao je Aleksandar Vasoski, trener bordo tima.

Dok je Sarajevu utakmica važna za vraćanje forme i podizanje samopouzdanja, Radniku je još važnija jer se bori za opstanak. Iako su se u jednom trenutku bili pomerili sa samog dna, u prošlom kolu ekipa iz Bijeljine nije uspela na domaćem terenu da savlada direktnog rivala Posušje, što im je dodatno otežalo posao. Zato će do kraja svaki meč da im bude ključan. Radnik je četiri boda od sigurne zone, pa bi vrlo verovatno bili zadovoljni i jednim bodom na Koševu.

Znamo da je Sarajevo fenomenalna ekipa bez obzira na njihovu formu. Imaju igrače koji u svakom trenutku mogu rešiti utakmicu. Međutim, mi smo svesni u kakvoj se situaciji nalazimo i nemamo prava na izgovor. Moraćemo dati sve svoje mogućnosti da dođemo do pozitivnog rezultata. U bližoj prošlosti smo pokazali dobre igre na gostovanju, pogotovo u Tuzli kada smo uspeli postići tri gola. Čeka nas dobar teren, dobar protivnik i zato očekujem da budemo pravi“, istakao je Velibor Đurić, trener Radnika.

Poslednji put Radnik je savladao Sarajevo 2018. godine, a zanimljivo da se na Koševu nikada nisu radovali.

VELEŽ – RUDAR PRIJEDOR (20.00)

Slična utakmica kao na Koševu očekuje se i u Mostaru, iz razloga što će i ovo biti duel rasterećenosti protiv imperativa. Velež je u situaciji da će prvenstvo igrati bez ikakvog imperativa, jer sve i da ne osvoje nijedan bod do kraja, njihova pozicija se neće puno promeniti. Logično, sve misli su usmerene na finale kupa, jer se tako može u Evropu. Međutim, do finalne utakmice je ostalo 13 dana, pa će se tražiti dobra forma.

S druge strane, Rudar se uspeo trgnuti sa dna, te u prethodne tri utakmice postigao čak sedam golova. Sve to vratilo je nadu u opstanak jer sigurna zona 'beži' samo bod. I remi bi za Prijedorčane bio pozitivan ishod, ali su pokazali da znaju biti nezgodni i na gostovanjima. Najbolji pokazatelj je prošla utakmica na Pecari, gde su u drugom poluvremnu uspeli doći do preokreta i važna tri boda. Dakle, Rudar ne sme da se otpiše.

20.00: (1,85) Velež (3,35) Rudar P. (4,10)

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 29. KOLO

Petak

18.00: (1,55) Sarajevo (3,60) Radnik B. (6,25)

18.00: (6,75) Sloboda T. (3,50) Zrinjski (1,55)

20.00: (1,85) Velež (3,35) Rudar P. (4,10)

Subota

17.00: (1,73) Posušje (3,40) Leotar (4,80)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Željezničar – Borac BL (18. maj)

Široki Brijeg – Tuzla Siti (18. maj)



tagovi

BiHBiH 1Premijer liga BiHZrinsjkiSloboda TuzlaVeležRudar PrijedorRadnik Bijeljina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara