Albert Rijera, Nemanja Motika i Hilal Sudani
Albert Rijera, Nemanja Motika i Hilal Sudani

Slovenačka bitka za šampiona je otvorena: Rijera od heroja do izdajnika

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.07.23. | 14:06

Olimpija brani krunu, a kao glavne protivkandidate ima Maribor i Celje

Sve je spremno za početak 33. epizode najboljeg slovenačkog fudbalskog šampionata. Titulu prvaka brani Olimpija, a postoje tri favorita - Olimpija, Maribor i Celje. Ne obavezno tim redosledom. Interesantno, nijedan od tri najbolja kluba ne vodi slovenački trener. Na klupi Olimpije je Portugalac Žoao Enrikeš, Maribor predvodi Hrvat Damir Krznar, dok je novi kormilar Celja Španac Albert Rijera.

Strateg Olimpije Enrikeš zakoračio je u "velike cipele" posle prošlogodišnje duple domaće krune pod palicom prethodnika Rijere, koji je ponovio dostignuće Hrvata Igora Bišćana iz sezone 2017/2018. Sve što je manje od onoga što je Španac prošle sezone ostvario, sportska javnost će smatrati neuspehom.

Izabrane vesti

"Biti trener najboljeg kluba u Sloveniji je čast i privilegija. Naravno, volim da pobeđujem i verujem da ću ostvariti više pobeda nego poraza. U poslednjih pet godina dosta sam radio, a sa klubovima u Portugaliji nisam mogao da završim više od šestog ili sedmog mesta. Naši ciljevi u slovenačkim takmičenjima su jasni - boriti se za sve trofeje", poručio je 50-godišnji Enrikeš, kojeg već u prvom kolu ove subote čeka težak test - gostovanje u Kopru.

Prošle sezone, Maribor je ostao bez pehara, što se dogodilo prvi put od 2008. godine. Posle "tragičnog ishoda" i suše, Vijoličasti su ponovo dosta menjali. Ljudski vrt su napustili Žan Vipotnik, Marko Tolić, Rok Kronaveter i Rok Sirk, a bilo je i dolazaka poput Blaža Vrhoveca, Hilala Sudanija, Džulijana Skuka.

20.15: (3,10) Koper (3,30) Olimpija (2,20)

Strateg Krznar veruje da ima najviše potencijala u svom klubu. Sada na raspolaganju ima dvadesetak igrača, što je veoma važno za rotaciju, ali se nada da prelazni rok još nije završen.

"Maribor uvek ima svete ciljeve – borbu za lovorike. Igraćemo na dva fronta, kod kuće i u Evropi, ali prvenstvo je svetinja, tek posle toga slede ostala takmičenja. Siguran sam da se prošlogodišnja sezona bez trofeja neće ponoviti", ocenio je 51-godišnji Krznar, koji je doživeo šok pre početka lige, pošto se povredio novajlija i nekadašnja zvezda Dinamo Zagreba, Alžirac Hilal Sudani.

Celje je neposredno pred start sezone dovelo novog šefa struke, sa šampionskim pedigreom.

"U Sloveniji nikada neću trenirati nijedan klub osim Olimpije. Dajem časnu reč, koja mi nešto znači", rekao je Albert Rijera pre dva meseca, kada je napustio Ljubljanu.

Nedelja, 20.15: (5,40) Aluminij (3,70) Celje (1,60)

Ipak, Španac je u četvrtak potpisao ugovor sa prošlosezonskim vicešampionom Celjem, zamenivši Ukrajinca Romana Pilipčuka. Sa sobom je Rijera doveo Marija Kvesića, koji je lani u dresu Olimpije postigao 12 golova i upisao osam asistencija.

"Ne znam da li ću sa Celjem igrati isti fudbal kao sa Olimpijom. Neću reći da je tim bolji ili lošiji, ali je drugačiji. Naravno, ne mogu da obećavam pobede i pehare, iako svaki sportista to želi", smatra Rijera.

Domžale su u sezoni 2022/2023 osvojile četvrto mesto u prvoj ligi, a trener Simon Rožman očekuje još dva pojačanja.

"Prošla sezona je bila dobra, ali sada je još teže da se ponovi. Ne bih pričao o konkretnim ciljevima, pred nama su izazovi kojima se radujemo, a filozofija kluba je jasna, da nastavimo da školujemo mlade igrače“.

Lazar Zličić (©Star sport)Lazar Zličić (©Star sport)

I Mura je imala isti broj bodova kao Domžale (52), ali je završila niže. i Zato je menjala više nego bilo ko u Sloveniji. Napustilo ju je čak 14 igrača.

"Bilo je mnogo odlazaka igrača i nekoliko dolazaka. Tome smo prilagodili i plan obuke i priprema, kao i tajming forme. Teško je govoriti o tome šta očekujem na duži rok, ali pokušaćemo da uđemo što bolje u sezonu", poručio je trener Mure Dejan Grabić.

Zoran Zeljković, trener Kopra, koji je prošlogodišnju ligu završio tek na šestom mestu, ovoga puta na raspolaganju ima veoma "šaren" tim sa 13 odlazaka i devet dolazaka.

"Verujem da smo to dobro spojili. Mnogi odlasci su konstanta u klubovima poput Kopra, a dobre igrače je teško zadržati. Doveli smo neke iskusne i proverene igrače, a pri izboru smo vodili računa i o njihovom karakteru. Optimisti smo i želimo da uđemo u prvenstvo mnogo bolje nego što smo završili prošlu godinu".

U Radomlju su bili prezadovoljni prošlogodišnjim sedmim mestom, a trener Oliver Bogatinov istakao je da je glavni cilj opstanak. Takve aspiracije ima i Bravo, osmi prošle sezone. Strateg Aleš Arnol je svestan da ekipa još uvek nije sklopljena, što se očekuje do kraja prelaznog roka, kada želi da izgradi mladu i pre svega slovenačku ekipu. Rogaška je izborila direktno ulazak u prvoligaško društvo, i u njemu su puleni Oskara Drobnea glavni autsajderi.

Posle godinu dana igranja u drugoj ligi, Aluminij se vratio u slovenačku elitu, u kojoj je prethodno igrao šest sezona zaredom, a u odnosu na prošlu kampanju, klub iz Kidričeva su napustila samo dva igrača.

Najviše stranih igrača u slovenačkom prvenstvu ima Hrvatska, čak 42, a slede Bosna i Hercegovina sa 14 predstavnika, Austrija sa osam, Nigerija i Francuska sa po šest, dok Srbiju predstavljaju četvorica, koliko i Crnu Goru. Nemanja Motika pojačao je letos Olimpiju pošto nije uspeo da se izbori za mesto u Crvenoj zvezdi, a od ranije tu su štoper Andrej Đurić u Domžalama, kao i vezista Lazar Zličić i napadač Nikola Petković u Muri.

SVI ŠAMPIONI SLOVENIJE

16 - Maribor

4 - Gorica, Olimpija

3 - Olimpija Ljubljana

2 - Domžale

1 - Koper, Celje, NŠ Mura

SLOVENIJA 1 - 1. KOLO

Subota

17.30: (1,95) Bravo (3,30) Rogaška (3,80)

17.30: (1,95) Mura (3,35) Domžale (3,70)

20.15: (3,10) Koper (3,30) Olimpija (2,20)

Nedelja

17.30: (4,50) Radomlje (3,50) Maribor (1,75)

20.15: (5,40) Aluminij (3,70) Celje (1,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Slovenija 1Olimpija LjubljanaMariborCeljeAlbert RijeraHilal SudaniNemanja Motika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara