Petar Stojanović (©Reuters)
Petar Stojanović (©Reuters)

Slovenija bi da ispuni svoju dužnost protiv San Marina

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.03.23. | 13:01

Danska veliki favorit na gostovanju Kazahstanu u Grupi H kvalifikacija za EP

Reprezentacija Slovenije se poslednji put plasirala na Evropsko prvenstvo 2000. godine i sada ima priliku da prekine svoje dugo čekanje, iako pravi izazovi tek predstoje. Zmajčeki su u četvrtak gostovali u Kazahstanu i vodili izbalansiranu borbu, a naposletku je preokrenula nepovoljan razvoj događaja iz prvog poluvremena i pobedila sa 2:1. U nedelju veče u Ljubljani dočekuje jednog od najvećih autsajdera iz San Marina (18.00).

Slovenci su poslednjih godina stabilizovali nastup, pomalo iznenađujuće, na primer, ostali su u B diviziji Lige nacija, pošto su u konkurenciji Srbije, Norveške i Švedske završili na trećem mestu i tako sačuvali status. Trenutno sedam puta zaredom nisu izgubili u takmičarskoj utakmici, a predstoji im duel u kojem imaju ulogu izrazitih favorita. Liliputanci iz San Marina imaju sasvim druge ambicije, jer je njima i postizanje gola čin vredan divljenja.

Izabrane vesti

Gosti su dočekali Severnu Irsku na startu kvalifikacija i izgubili od nje sa 0:2, međutim, na polovini drugog poluvremena su zatresli mrežu, ali je pogodak poništen zbog veoma tesnog ofsajda. Od 2009. godine San Marino se pet puta susreo sa predstojećim protivnikom i nije uspeo da matira odbranu rivala nijednom, poslednji put u prijateljskom meču pre dve i po godine kada je Slovenija slavila sa 4:0.

18.00: (1,02) Slovenija (20,0) San Marino (45,0)

Domaći selektor Matjaž Kek neće prihvatiti ništa osim tri boda. Ali dobro zna da njegove momke u narednoj fazi čekaju mnogo važnije bitke:

"Sada smo, naravno, fokusirani samo na San Marino i nećemo ga potceniti ni pod kojim uslovima. Želimo da osvojimo šest bodova u dve utakmice, a s druge strane, shvatamo da nas tek čekaju ključne bitke sa Finskom, Danskom i Severnom Irskom".

U prvoj utakmici nedeljnog programa Grupe H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Danska gostuje Kazahstanu (15.00). Danci su, kao najveći favoriti grupe, na startu kvalifikacionog ciklusa igrali pikantan nordijski derbi protiv Finske i pobedili sa 3:1 zahvaljujući het-triku Rasmusa Vintera Hojlunda, dvadesetogodišnjeg napadača Atalante. Sada će završiti prvu etapu u Kazahstanu i svaki gubitak bodova smatraće se velikom senzacijom. Domaći su odigrali izjednačen duel sa Slovenijom, ali na kraju nisu stigli do bodova.

----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

***pogodi 3 utakmice sa igrom GG3+***

-----------

Puleni selektora Kaspera Hjulmanda zablistali su na poslednjem Evropskom prvenstvu neočekivanim prolaskom u polufinale, međutim, trenutno i dalje teško dišu od neuspešnog Svetskog prvenstva 2022. u Kataru, iznenađujuće su završili takmičenje u grupi. Od početka drugog poluvremena igrali su nerešeno sa Finskom, ali su dva puta pogodili u poslednjih deset minuta i tako uspeli da naprave prvi korak do EP u Nemačkoj.

15.00: (12,0) Kazahstan (5,80) Danska (1,25)

Hjulmand nije mogao da pozove povređenu zvezdu Kristijana Eriksena i defanzivca Viktora Kristijansena za ovaj reprezentativni susret, a u svakom slučaju ne možemo očekivati prevelike promene u sastavu u odnosu na susret sa Finskom.

"Rasmus je odlično odigrao i spasio nas, iako je na kraju imao veliku podršku saigrača. Sigurno ne bi sam postigao het-trik. Ne smemo da stojimo na lovorikama ni pod kojim uslovima. S obzirom na okolnosti, Kazahstan se odlično brani i pokazao je protiv Slovenije da ima kvalitet", rekao je danski selektor rodom iz Olborga.

Domaći tim je u četvrtak dočekao Sloveniju i poveo tačno na polovini prvog poluvremena. Međutim, ubrzo posle promene strana, primio je pogodak, a kako je vreme odmicalo, ponestajalo mu je snage. Otprilike četvrt sata pre završnog zvižduka, Žan Vipotnik, debitant u reprezentaciji Slovenije, doneo je trijumf Zmajčekima.

Kazahstan i Danska su se poslednji put sastali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, a u oba slučaja Danska je jasno dominirala (4:1, 3:1).

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

GRUPA H

Nedelja

15.00: (12,0) Kazahstan (5,80) Danska (1,25)

18.00: (1,02) Slovenija (20,0) San Marino (45,0)

20.45: (2,60) Severna Irska (3,00) Finska (3,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Slovenijereprezentacija San MarinaFudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija Kazahstanareprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara