Asano (© Star sport)
Asano (© Star sport)

Slučaj Asano: Japanac tražio da mu se plate dva bonusa i kirije za stan, Partizan očekuje 3.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.05.21. | 09:44

Iz Humske uveravaju da je Japanac od početka godine dobio 240.000 evra, igrač odbio transfer u Ujedinjene Arapske Emirate

U četvrtak popodne sprint dug 60 metara na utakmici sa Proleterom vredan oduševljanja Grobara, u petak jutro let za Japan i razočaravajući kraj saradnje sa Partizanom. Iznenada, bez ikakve najave, Takuma Asano je napustio crno-bele, a da nijednom rečju ili gestom takav epilog nije mogao da se pretpostavi.

Ako pitate ljude iz Humske, krilni napadač je povukao nerazuman i nelogičan potez, za šta će ga klub sudski ganjati u pokušaju da dobije deo novca koji bi mu sledovao na osnovu transfera u predstojećem prelaznom roku. Novac i jeste u središtu problema, pošto sam Asano uverava da ga nije dobijao na vreme.

Izabrane vesti

Iz kluba je Mozzart sportu rečeno da je Takuma u petak otputovao u otadžbinu i kad je sledeo u Tokio isključio je telefone, samo da bi posredstvom advokata poslao poruku čelnicima:

Završili smo sa Partizanom“.

Nezadovoljstvo Asana proisteklo je zbog kašnjena plata. Koliko tačno? Crno-beli kažu da je januarsku i februarsku, u iznosu od po 50.000 evra, dobio na vreme. Posle upozorenja samog fudbalera, u martu mu je na račun leglo 140.000 evra duga iz prošle godine kako bi Partizan bio „čist“ pred zvaničnicima UEFA i dobio licencu za učešće u evorpskim kupovima. Dakle, samo u 2021. Asano je primio 240.000 evra, pa se ceo dug koji čelnici priznaju tiče 35.000 evra koji se vukao iz prošle godine. Napominju da to ne može biti osnov za jednostrani izlaz iz ugovora, jer je za tako nešto u očima FIFA potrebno da igrač tri meseca uzastopno ne dobije ni dinara.

Sad, što je Takuma Asano tražio da mu sve bude u dan ima veze sa njegovim mentalitetom, podnebljem iz kojeg dolazi, kao i stavom da ako on sam pruža celog sebe na treninzima i utakmicama onda očekuje identičan tretman i druge strane. U ovom slučaju ga očigledno nije dobio.

Kako pretpostavljaju iz Partizana, nezadovoljstvo Asana može biti skopčano sa zahtevom da mu se isplate bonusi. Jedan se ticao plasmana u grupnu fazu Lige Evrope leta 2019. i vredan je 30.000 evra, a drugi u identičnom iznosu aktivirao se posle 15 golova u sezoni. Ništa od toga još nije dobio Takuma, pa je rešio da ode, mada crno-beli objašnjavaju kako bonusi ne potpadaju pod kašnjenje plata, te da se ovaj koji se tiče broja golova isplaćuje na kraju sezone.

Osim toga, Asano se žalio da mu klub nije plaćao kirije za stan. Četiri takve rate crno-beli su ostali „kratki“ stanodavcu. Sam Takuma je rekao da ga „klub ne poštuje“. Možda baš zbog ovakvih detalja.

Ceo slučaj je sad u rukama pravnika. Crno-beli će angažovati advokata Zorana Damjanovića – inače, nekadašnjeg generalnog sekretara Crvene zvezde – koji im je pomogao da na sudu dobiju Sedrika Goguu, pa se nadaju da će u slučaju Asana epilog biti isti kao i kad je štoper iz Obale Slonovače svojevoljno napustio Beograd. Tražiće oko 3.000.000 evra odštete sudskim putem, procenjuju da su toliko uložili u igrača za bezmalo dve sezone. Do te cifre došli su sabiranjem obeštećenja Arsenalu (1.000.000 evra), godišnjih plata (600.000 evra po sezoni) i ostalih troškova.

Rukovodioci Parnog valjka sigurni su da će slučaj dobiti, ali da će proces trajati oko dve godine. A samo ovog leta planirali su veliki profit, pošto su očekivali ponudu od oko 5.000.000 evra, mada kažu da bi se zadovoljili nešto manjim iznosom. Sumnjaju u Humskoj da se Takuma Asano čak dogovorio sa nekim drugim klubom i da je cela zbrka nastala pod uticajem treće strane, kako bi pod što povoljnim uslovima dobila Japanca. Čelnici Partizana napominju da će FIFA, ako presudi u njihovu koristi, izreći Asanu zabranu igranja u trajanju od dve godine.

Kad je o potencijalnom transferu reč, tačka sporenja između Partizana i Takume Asana nastala je i oko buduće destinacije. Klub mu je našao sredinu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je on želeo samo u Zapadnu Evropu.

Mada, teško da to može da bude razlog raskida. Novac već – da.


tagovi

FK PartizanTakuma Asano

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara