U različitim, ali jednako važnim borbama: Solskjer i Gvardiola (Foto: Reuters)
U različitim, ali jednako važnim borbama: Solskjer i Gvardiola (Foto: Reuters)

Solskjerov deveti život

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.11.21. | 09:57

Norvežanin dočekuje mančesterski derbi boreći se za ostanak na klupi, dok njegov kolega gleda ka tituli, četvrtoj od dolaska u Siti

Čak i da je mačka, Ole Gunar Solskjer bi do danas izgubio sve živote. Ipak, čudnim i ne potpuno jasnim spletom okolnosti Norvežanin kad god je njegov otkaz već viđen i gotovo izvestan uspeo da nekako produži boravak na Old Trafordu.

Uspevao je strateg Junajteda da pobedom nad Vest Hemom (2:1) zamaže oči javnosti nakon poraza od Jang Bojsa (1:2), potom da po sličnom principu, savladavši Viljareal (2:1) ublaži gorčinu nakon packi upravo od Vest Hema u kupu i Aston Vile u prvenstvu, a živ je ostao i nakon debakla od Lestera (2:4) i Liverpula (0:5). Pobedom protiv Totenhema Solskjer je kupio još koji dan na klupi Đavola, ali je već protiv Atalante njegov tim izgledao u najbolju ruku skromno. Uprkos bledom utisku, Junajted je uspeo da izbegne poraz od italijanskog kluba isključivo zahvaljujući individualnom kvalitetu Kristijana Ronalda. Tim iz Bergama je dva puta uspevao da ispusti prednost, ali za razliku od Atalante, naredni Junajtedov protivnik greške ne prašta tako lako. A eventualni novi debakl, s obzirom na rivalstvo, mogao bi zaista da predstavlja kraj puta norveškog trenera.

Izabrane vesti

U derbiju Mančestera posebna pažnja biće usmerena na Kristijana Ronalda, Portugalca čiji je povratak na Ostrvo predstavljao pravu sapunicu. Dugo se nije znalo na kojoj će strani grada završiti igrač koji je upravo u današnjoj sredini stekao neverovatnu slavu, međutim po povratku među Crvene đavole osvajač pet Zlatnih lopti ispostavio se kao glavni pokretač tima i spasilac, a značaj njegove uloge istakao je i Solskjer uoči današnje utakmice.

"Drago mi je jer se nikad neće dogoditi da Ronaldo pređe u Siti. Srećan sam što ponovo nosi crveni dres i nadam se da će, kao i u dosadašnjim utakmicama praviti razliku", kazao je Norvežanin i dodao da uprkos formi i težini zadatka očekuje poziitivan rezulltat: "Uvek ćemo se truditi da se izdignemo i ostvarimo rezultat. Zauvek ćemo sebe smatrati za najbolji klub u Mančesteru, što verovatno znači i broj jedan u svetu“.

Sa druge strane, Mančester Siti je na vrlo dobar način krenuo u sezonu i beleži uspehe kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni te u znatno boljoj poziciji dočekuje gradski okršaj. Odlične igre, prekinule su dve mini-serije, međutim jasno je da će tim Pepa Gvardiole biti u najužoj konkurenciji za titule u Premijer ligi i Ligi šampiona.

Građani su krajem septembra pretrpeli poraz od Pari Sen Žermena (0:2), a potom i remizirali sa Liverpulom (2:2) koji je predvodio fenomenalni Mo Salah, dok je novi blagi pad predstavljala eliminacija u Liga kupu od Vest Hema na koju se nadovezao udarac Kristal Palasa (0:2), te branilac titule utakmicu sa veoma uzdrmanim protivnikom očekuje uz izrazitu želju da sav bes iskali na timu bez glave i repa, na rivalu koji luta i samo je pitanje trenutka kada će pretrpeti završni udarac.

"Očekuje nas 28 utakmica i još mnogo poena. Pokušaćemo da pobedimo u derbiju iako Junajted ima kvalitet. Ne razmišljam o kalendaru niti koliko smo bodova ispred ili iza konkurenata, otkad sam u Sitiju osvojili smo tri Premijer lige, u nekim od tih šampionskih trka smo vodili od početka do kraja. U drugim smo morali da jurimo zaostatak, svaka godina je drugačija. Upoznati smo sa kvalitetom rivala, znamo koliko je težak naš protivnik, ali idemo u goste sa ciljem da pobedimo", rekao je Gvardiola.

Oba stratega duel dočekuju ograničenih opcija s obzirom na to da su u redovima domaćina van stroja suspendovani Pol Pogba i povređeni Rafael Varan, dok u gostujućem timu na raspolaganju zbog disciplinskih sankcija nisu Emerik Laport i Bendžamin Mendi, uz povređenog Ferana Toresa. Pod znakom pitanja je i Kajl Voker koji takođe ima problema sa povredom, ali je trenirao uoči gradskog derbija.

Uprkos činjenici da je Junajted konačno sastavio tim za visoke ambicije, očigledan je nedostatak hemije, te iako bi po kvalitetu predstojeći mančesterski derbi mogao da se okarakteriše kao jedan od najujednačenijih prethodnih sezona, igre u ovoj takmičarskoj godini najavljuju lak posao za Građane. Ipak, kada dođe do okršaja pomenutih gradskih rivala forma i kvalitet padaju u vodu što potvrđuju prethodni dueli i podatak da su od poslednjih pet tri pripala Junajtedu, uz jedan remi i jedno slavlje Sitija.

----------

Očekivane postave

Mančester Junajted (3-4-1-2): De Hea, - Baji, Lindelof, Megvajer - Van Bisaka, Mektomini, Fred, Šou - Fernandes - Ronaldo, Kavani.

Mančester Siti (4-3-3): Ederson - Kanselo, Stouns, Dijaz, Zinčenko - Rodri, Silva, De Brujne - Žezus, Foden, Griliš.

----------

PREMIJER LIGA – 11. KOLO

Petak

Sautempton - Aston Vila 1:0 (1:0)

/Armstrong 3/

Subota

13.30: (5,00) Mančester Junajted (3,70) Mančester Siti (1,80)

16.00: (1,65) Brentford (3,80) Norič (6,25)

16.00: (1,27) Čelsi (6,00) Barnli (14,0)

16.00: (2,60) Kristal Palas (3,05) Vulverhempton (3,20)

18.30: (1,65) Brajton (3,80) Njukasl (6,25)

Nedelja

15.00: (1,40) Arsenal (4,90) Votford (9,00)

15.00: (3,00) Everton (3,20) Tortenhem (2,60)

15.00: (2,95) Lids (3,40) Lester (2,55)

17.30: (4,80) Vest Hem (3,80) Liverpul (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Ole Gunar SolskjerPep GvardiolaKristijano Ronaldo

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara