Žean Karlos (©Reuters)
Žean Karlos (©Reuters)

Sosnovjec čeka himnu Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.08.23. | 13:20

Rakov se bori da postane tek treći poljski tim u Ligi šampiona, a na tom putu mu u plej-ofu stoji Kopenhagen

Bajka Rakova ne prestaje. Tim iz Čenstohove je već obezbedio učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, ali se i dalje bori za plasman u Ligu šampiona. Ovog utorka u Sosnovjecu poljski prvak igra prvu utakmicu plej-ofa za evropsku elitu protiv Kopenhagena. U prethodnoj rundi crveno-plavi su savladali Aris Limasol, dok su Lavovi posle izvođenja jedanaesteraca izbacili Spartu iz Praga.

U Sosnovjecu - na stadionu koji još miriše na farbu i koji je Rakov iznajmio na tri sezone - sve vrvi od amblema Lige šampiona: logo, zastave i iznad svega himna od koje se ježi svaki igrač i navijač. Pre godinu dana to se moglo čuti u Varšavi na utakmicama Šahtjora iz Donjeka koji seskrasio u Poljskoj usled ruske vojne intervencije u Ukrajini, ali najlepša fudbalska melodija pratila je nastup poljskog tima pre sedam godina, kada je Legija bila deo evropske elite.

Izabrane vesti

Posle toga niko od šampiona iz zemlje Roberta Levandovskog se nije približio kapiji fudbalskog raja. Leh Poznanj i Pjast su eliminisani u prvom kolu, a Legija je stigla najdalje do trećeg kola. Nije iznenađujuće što su karte za meč protiv Kopenhagena odmah rasprodate. Trenutak je poseban. Uostalom, u Ligi šampiona su do sada igrali samo Legija - dva puta - i Viđev Lođ.

21.00: (2,75) Rakov (3,00) Kopenhagen (2,85)

Dakle, svi poljski timovi imaju manje nastupa u Ligi šampiona od Kopenhagena, petostrukog učesnika na glavnoj pozornici Starog kontinenta. Samo iz tog razloga, Danci moraju da budu tretirani kao favoriti duela. Iskustvo je na njihovoj strani jer redovno igraju na međunarodnoj sceni, a pre tri godine su stigli do četvrtfinala Lige Evrope.

U četvrto i poslednje kolo kvalifikacija za Ligu šampiona Lavovi iz Danske plasirali su se posle remija protiv Sparte iz Praga, završenog izvođenjem jedanaesteraca. Heroj je bio Kamil Grabara. Poljski golman je jača strana tima. Ima 24 godine, važi za naslednika Vojčeha Ščensnog u reprezentaciji Poljske i radi na prelasku u jaču ligu. Naučio je zanat u Liverpulu, gde je otišao još kao tinejdžer. Rođen je u Rudi Šlonskoj, a odrastao u akademiji Ruha iz Hožova, tako da će se u Sosnovjecu osećati skoro kao kod kuće.

Prošle sezone se Grabara predstavio publici – u mečevima protiv Mančester Sitija, Borusije iz Dortmunda i Sevilje nije mu nedostajalo posla. Kopenhagen nije ostvario nijednu pobedu, ali je bio neporažen kod kuće u Ligi šampiona. Osim golmana, snaga Kopenhagena su i Šveđani Džordan Larson i Viktor Klaeson, kao i Portugalac Diogo Gonsalves, koji je najbolji strelac ekipe.

Rakov se nikada nije plasirao u grupnu fazu Lige šampiona, ali je njegov niz u kvalifikacionim fazama impresivan. Poljski šampioni su igrali šest puta u tri kvalifikaciona kola, zabeležili pet pobeda i odigrali jedan remi. Puleni Davida Švarge, među kojima su Srbi Milan Rundić, Vladan Kovačević i Srđan Plavšić, pobedile su Floru u prvom kolu kvalifikacija pre nego što su ispratile Karabag i kiparski Aris.

Rakov je zabeležio tri pobede na domaćem terenu u sva tri kola kvalifikacija, čime je stekao neophodno samopouzdanje pre utakmice u utorak. Sa druge strane, danski klub je igrao dva kola, kada je eliminisao Brejdablik i Spartu.

Rakov je ove sezone već zaradio 8,6 miliona evra od UEFA, a ukoliko bi se plasirao u Ligu šampiona, samo za učešće u grupnoj fazi dobio bi više od 15 miliona, što je gotovo iznos klupskog budžeta. Pride, srpski šampion Crvena zvezda "navija" za prolaz Rakova i Rendžersa, jer bi bio bolje pozicioniran i sledovao bi mu veći finansijski kolač.

LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - PRVI MEČEVI

Utorak

21.00: (2,20) Antverpen (3,30) AEK (3,40)

21.00: (2,75) Rakov (3,00) Kopenhagen (2,85)

21.00: (2,85) Rendžers (3,35) PSV (2,50)

Sreda

21.00: (1,70) Braga (3,50) Panatinaikos (5,50)

21.00: (2,45) Makabi Haifa (3,40) Jang Bojs (2,85)

21.00: (2,75) Molde (3,35) Galatasaraj (2,55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaplej-of za Ligu šampionaRakovKopenhagen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara